Eerste editie van Gentsekoop Awards. Wie is jouw favoriete Gentse handelaar?

GENT – Gentsekoop, het platform waarop Gentse handelaars op een leuke manier zichzelf kunnen aanprijzen, pakt voor het eerst uit met de Gentsekoop Awards. In 10 categorieën kunnen de klanten zelf hun favoriete deelnemer kiezen. De winnaars krijgen prijzen waar hun zaak mee vooruit geholpen wordt, en ook voor de stemmers zijn er prijzen

De initiatiefnemers, Leen Van der Poten, Mieke Van Steenkiste, Evelien Bogaert en Barbara Symons, wilden hun Gentse Koop Awards eigenlijk al vroeger organiseren, maar door een of ander virus werd de wedstrijd uitgesteld. Nu is het dan toch zover. “Het zijn geen makkelijke tijden voor kleine winkeluitbaters en dienstverleners”, zegt Evelien. “Naast de concurrentie van grote online spelers moest het merendeel van de kleinhandelaars voor de tweede keer op rij verplicht de deuren sluiten door de coronacrisis. De Gentsekoop Awards kunnen een steuntje in de rug zijn.”

Honderdvijftig Gentse handelaars hebben zich ingeschreven in tien uiteenlopende categorieën: van de traiteurmaaltijden van Louisianna over plantenwinkel Broesse tot de VR-brillen van Level Up. Het zijn stuk voor stuk kleine Gentse handelaars die Gentsekoop in de kijker wil zetten. Dit is meer dan ooit nodig, vindt de organisatie: “Veel kleine bedrijven trekken het niet meer en we hebben er de afgelopen maanden veel over de kop zien gaan. Handelaars kunnen nu, meer dan ooit, alle steun gebruiken. Stemmen en ook donaties zijn meer dan welkom. Als iedereen een steentje bijdraagt, kunnen alle handelaars die het hard nodig hebben een graantje meepikken.”

Stemmen maar!

De dames van Gentsekoop doen dan ook een oproep aan heel Gent om te stemmen op je favoriete handelaar. Er zijn dus 10 categorieën: beste ambacht, leukste concept, beste hebbeding, beste kunst / literatuur, beste mode, beste webshop, beste etalage / interieur, beste voeding / drank, beste vintage / tweedehands en beste service. Per categorie worden 3 finalisten gekozen door de stemmen van het publiek. Een jury van experten kiest dan één winnaar per categorie. Leuke extra: stemmers kunnen een cadeaubon ter waarde van 100 euro winnen om te gebruiken in de deelnemende handelszaken.

Stemmen kan vanaf nu, tot en met 9 december, op www.gentsekoop.be. De winnaars worden bekendgemaakt op 17 december 2020.