1000 jaar Gentsekoop
Gent, de stad die draait op handel
“Je mettray Paris dans mon Gand(t).” Ik zou Parijs in mijn Gent/handschoen kunnen steken. Met dit grapje, waarin je geen verschil hoort tussen Gand en gant, treiterde Keizer Karel destijds de Fransen. Want ondanks de episode van de stroppendragers was Karel V was wel degelijk fan van zijn geboortestad. Een stad die vollen bak draaide op handel. Dat was toen zo, en dat is vandaag niet anders.
Onze Karel overdreef wel een beetje. Begin 16de eeuw had Parijs 80.000 inwoners, Gent had er 60.000. Maar goed, Parijs en Gent waren wel de twee grootste metropolen buiten Italië. Waar onze grandeur vandaan kwam? Van de industrie en de gewiekste koopmannen, tiens. Vanaf de 11de eeuw al reisden Gentse kooplui over heel Europa om het befaamde Gentse laken (een luxueuze stof uit Engelse wol) te verkopen.
Ondertussen floreerde ook de graanhandel dankzij het Gentse stapelrecht. Eind 12de eeuw wisten we hier een monopolie voor Vlaanderen binnen te halen. Elk graanschip dat aan de Graslei aanmeerde moest een deel van zijn vracht afstaan aan een Gents stapelhuis. Reken maar dat dat geld in het laatje bracht. Uit die tijd dateert alles wat op onze postkaartjes staat: de Sint-Baafskathedraal, het Belfort, het Groot Vleeshuis…
Dat we uit het diepe dal zijn gekropen, hebben we aan een Nederlander te danken.
Maar schone liedjes duren niet lang. De godsdienstoorlogen, problemen met onze zeeverbinding en de economische bloei van Brabant en Holland maakten dat we tegen 1730 maar 40.000 inwoners meer hadden. De Oostenrijkers en de Fransen probeerden dat op te krikken, maar we hebben het aan een Nederlander te danken dat we weer op volle toeren zijn beginnen draaien. Met name Willem I en ‘zijn’ kanaal Gent-Terneuzen.
Het kanaal (1826) opende de poort naar de nieuwe wereld. Zie ginds komt het katoen uit Amerika, dat met de machinerie van Lieven Bauwens en zijn opvolgers weer echte rijkdom bracht. Ten minste, rijkdom voor de baronnen van de industrie. Uit die tijd dateren de stadspaleizen van de Veldstraat en de Kouter — maar ook de ontelbare miserabele beluiken waar het werkvolk tegen de luizen en de cholera knokte.
Onze textielindustrie kon de competitie met de lageloonlanden uiteindelijk niet overleven. Maar gelukkig hadden we onszelf al opnieuw uitgevonden tijdens de Wereldtentoonstelling van 1913. Toen ontdekten we — een beetje tot onze eigen verbazing — dat we ook een gezellige stad konden zijn. En die gezelligheid, met de horeca en de kleinhandel die erbij hoort, dat zou ook voor de komende duizend jaar wel eens onze grootste troef kunnen blijken.
Carolusgulden, Karel V, Brugge
Een gouden Carolus uit de 16de eeuw, met beeltenis van Keizer Karel
Uit de STAM collectie
Ontdek dit object in de online Collectie van de Gentenaar
U bevindt zich bij handelaar Evelien
Curiosa & co is een betaalbaar juwelen en hebbedingen winkeltje in een van de wijste buurten van Gent - de Nederkouter. De juwelen zijn handgemaakt door jonge ontwerpers met een unieke kijk. Qua stijl nu eens eenvoudig en geometrisch, dan weer opvallend en romantisch. Omdat alles handgemaakt is, zijn er van elk model maar enkele stuks en verandert de collectie heel regelmatig. Je kan al dit handgemaakt moois ontdekken in de winkel of online.
Adres: Nederkouter 120
curiosa-co.be
Opgericht in: 2014
Wat was het eerste Gentse platenlabel?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Vynilla / Vin Il Y A (Sint-Kwintensberg 38) of, als je niet op pad bent, via deze link
Waarom heeft Gent een Manneke Pis?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Métier-Reyné (Nederkouter 121) of, als je niet op pad bent, via deze link
Voor wandelaars: QR-codes spotten en scannen
De leukste manier om 1000 jaar Gentsekoop te beleven is de 25 Gentse locaties van ons project zelf ontdekken.
- Spot een QR-code verspreid over Gent in etalages van lokale handelaars.
- Lees de QR-code in met je smartphone, je kan het verhaal lezen en de handelaar leren kennen.
- In de rubriek Hier dichtbij kies je een vitrine in de buurt met je volgende verhaal.
Het magazine
- Wil je alle handelaars, alle beelden en vooral de 25 opmerkelijke Gentse verhalen samen gebundeld? Stap dan eens binnen bij een deelnemende handelaar en vraag je gratis exemplaar van het magazine.
- Benieuwd naar ons magazine 1000 jaar Gentsekoop? Download hier de PDF-versie
- Zorg dat je jouw exemplaar van deze special te pakken krijgt, en bezoek zeker eens een deelnemende handelaar. Merci voor uwe Gentsekoop!
Alle verhalen
Ga naar het online overzicht van alle verhalen en handelaars
Win een waardebon bij een deelnemende handelaar
- Bezoek één van de 25 handelaars op de 1000 jaar Gentsekoop wandelroute
- Neem een leuke selfie met het 1000 jaar Gentsekoop etalagebord
- Deel je foto op Instagram en tag @gentsekoop
Gentsekoop – Kopen bij lokale Gentse handelaars
Snuister je graag in kleine boetieks? Hou je van lokaal? Wij ook. Gentsekoop promoot kopen bij lokale Gentse handelaars en geeft hen de aandacht die ze verdienen. Het is opgericht door Mieke Van Steenkiste, Barbara Symons en Evelien Bogaert. Wil jij je zaak in de kijker zetten of meer lokaal shoppen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.
Bij Mie-time (Mieke) kan je terecht voor tufting workshops en je kan er ook een gepersonaliseerd tapijtje laten maken.
Curiosa & co (Evelien) is een betaalbaar juwelen en hebbedingen winkeltje in een van de wijste buurten van Gent - de Nederkouter.
De Collectie van de Gentenaar (CoGent)
Beelden vinden bij de verhalen, het is geen gemakkelijke klus! Gelukkig is er de Collectie van de Gentenaar. Het project ‘Collectie van de Gentenaar’ geeft subsidie aan 13 projecten. Ook Gentsekoop is voor die subsidie, het Cocreatiefonds, geselecteerd. Het Cocreatiefonds ondersteunt projecten die zelf op creatieve of technologische wijze aan de slag gaan met het gedigitaliseerd erfgoed. Zo hebben ook wij ons projectidee werkelijkheid kunnen maken.
Op data.collectie.gent ontdek je een selectie van al meer dan 70.000 stukken, foto’s, geluidsfragmenten, … uit de collecties van STAM, Design Museum Gent, Industriemuseum, Huis van Alijn, Archief Gent en persoonlijke collecties van Gentenaars. Via de CoGent-box, een rondreizende digitale belevingsruimte, werden die collecties en verhalen tot in de Gentse wijken gebracht.
De ‘Collectie van de Gentenaar’ is een initiatief van de Stad Gent, Design Museum Gent en District09 samen met STAM, Huis van Alijn, Industriemuseum Gent, UGent, Inuits, Fisheye, Chase Creative, Meemoo, Studio Dott en iDROPS. Het wordt mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het initiatief Urban Innovative Actions (UIA) en de Vlaamse Overheid.
Merci!
Zonder de hulp en steun van de volgende mensen en instellingen hadden we dit project niet kunnen realiseren:
Collectie van de Gentenaar, District 09, Huis van Alijn, Archief Gent, Monumentenzorg Gent, STAM, Industriemuseum, Liberaal Archief Gent, en DSMG
Suzy De Laere, Rudolf van der Ven, Tim Van Achte, Jon Van Speybroeck, Guido Everaert, Bruno Mulier, David Slosse, Dirk Panier, Ryan Stevens, Tine Decosemaker, Sam Donvil, Nele Samyn, Diederik Decroix, Koen Vromman, Annelies Droesbeke, Jasmin Mazarine De Waele en alle deelnemende handelaars.
Wil je graag meer te weten komen over andere Gentse huizen van vertrouwen, lees dan zeker het boek De Voortzetting, geschreven door David Slosse en met prachtige foto’s door Dirk Panier. Gemaakt uit liefde voor Gent. ISBN 9789090312095
Geen dieren zijn geschaad bij het maken van deze productie.
Ook niet schaap André, de vliegende reporter van Gentsekoop die zich vastbeet en het terrein op ging om de beste Gentsekoop verhalen te verzamelen.
Integendeel, we hebben Mie-time al gevraagd om van z’n wol een mooi tapijtje te maken.
Merci voor uwe Gentsekoop!
Barbara, Mieke en Evelien