1000 jaar Gentsekoop
Katrienspekken: altijd goed voor alles
Een klein houten deurtje in een lage muur, tegenover de zijkant van de kerk, op de hoek van Onderbergen en het Sint-Michielsplein. Meer blijft er niet over van het spekkenwinkeltje van Katrien. Heel Gent wist nochtans de weg, meer dan honderd jaar lang. Vreemd genoeg zijn er nog opvallend veel vraagtekens over de geschiedenis van de Katrienspekken. Wat we zeker kwijt zijn, dat is het recept.
Om te beginnen: Katrien heette niet Katrien. Haar echte naam was Elsa Guyssens. Katrien Vandermaeren was haar grootmoeder. Zij was het die de harde zuigsnoepjes begon te bakken in 1870. Enfin, dat is het jaartal dat een tijdje boven het deurtje geschilderd stond, maar het zou ook tien jaar vroeger of later kunnen zijn. De spekken waren in ieder geval populair genoeg om elke verkoopster vanzelf die naam te geven. En dus heette ook kleindochter Elsa voor iedereen Katrien.
De snoepen waren een probaat middeltje tegen een valleinge. “Gij allen die hoest, wendt u zonder uitstel tot het oud gekend Huis Katrien” hing er daarom in de piepkleine winkel. Katrien vertelde dat haar moeder tijdens de Eerste Wereldoorlog veel ‘hoestbollen’ moest maken voor de gewonde soldaten. Voor de ergere gevallen moest ze die zelfs in de vorm van zetpillen bereiden. Velen hadden aan de spekken hun leven te danken, beweerde ze.
Voor zwaargewonde soldaten die niet konden zuigen, maakte ze hoestbollen in de vorm van zetpillen
Straf, wat zat er dan wel in de fameuze spekken? Heel zeker kandijsuiker, waarschijnlijk vlierbloesem, mogelijks zoethout en wie weet een beetje honing. Dat ze daarmee levens konden redden? Tuurlijk niet. Katrienspekken waren gewoon lekker. De keuze was simpel: een zakske zwarte of een zakske beige. En om het nog simpelder te maken: ze hadden allebei hetzelfde recept. De beige waren na het bakken (op een ouderwetse Leuvense stoof) gewoon iets langer ‘gerokken’ en smaakten daarom minder door.
Katrien overleed in 1985. Haar man Prosper heeft nog een paar jaar langer de snoepen gebakken en verkocht, maar hij nam het recept met zich mee in het graf. Het winkeltje is voorgoed verdwenen tijdens de (broodnodige) restauratie van het statige stadspaleis op de hoek. Confiserie Temmerman heeft nog een tijdje Trienespekken verkocht, maar de kenners zeggen dat die niet hetzelfde smaakten. Bon, ze mogen dan voorgoed verdwenen zijn, de moeder van de Gentse snoepers blijft herinnerd: een klein steegje aan de Nieuwewandeling heet sinds 2018 het Elsa Guyssenspad.
Snoepwinkel met beroemde Katrienspekken, Gent
Katrien voor haar winkeltje, dat uit niet meer bestond dan een plank met glazen bokalen. Op de gevel hangt een opschrift: Eenigst Huis ter wereld. Meer dan 100 jaar bestaan. Gekend voor zijne beroemde katrien spekken.
Uit de Huis van Alijn collectie
Ontdek dit object in de online Collectie van de Gentenaar
U bevindt zich bij handelaar Dicky
Bij Huiszwaluw Home vind je geschenken, verlichting, meubels en interieuradvies op één adres. De gezellige winkel is gevestigd in een elegant herenhuis in hartje Gent. Cadeautjes vind je op het gelijkvloers. Wooninspiratie in een van de sfeervol ingerichte kamers op de bovenste twee verdiepingen. Naast Scandinavische design merken als Ferm Living, Hay, Marimekko of Moebe is er ook aandacht voor lokale en beginnende ontwerpers. Online snuisteren kan via de webshop.
Adres: Onderbergen 51
huiszwaluw.com
Opgericht in: 2008
Rook dat hier vroeger niet naar frietjesHet verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Studio Cro (Zuidstationstraat 6) of, als je niet op pad bent, via deze link
Spiegeltje aan de wand, wie knipt het langste van het land?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Kapsalon Kenneth (Coupure Links 499) of, als je niet op pad bent, via deze link
Voor wandelaars: QR-codes spotten en scannen
De leukste manier om 1000 jaar Gentsekoop te beleven is de 25 Gentse locaties van ons project zelf ontdekken.
- Spot een QR-code verspreid over Gent in etalages van lokale handelaars.
- Lees de QR-code in met je smartphone, je kan het verhaal lezen en de handelaar leren kennen.
- In de rubriek Hier dichtbij kies je een vitrine in de buurt met je volgende verhaal.
Het magazine
- Wil je alle handelaars, alle beelden en vooral de 25 opmerkelijke Gentse verhalen samen gebundeld? Stap dan eens binnen bij een deelnemende handelaar en vraag je gratis exemplaar van het magazine.
- Benieuwd naar ons magazine 1000 jaar Gentsekoop? Download hier de PDF-versie
- Zorg dat je jouw exemplaar van deze special te pakken krijgt, en bezoek zeker eens een deelnemende handelaar. Merci voor uwe Gentsekoop!
Alle verhalen
Ga naar het online overzicht van alle verhalen en handelaars
Win een waardebon bij een deelnemende handelaar
- Bezoek één van de 25 handelaars op de 1000 jaar Gentsekoop wandelroute
- Neem een leuke selfie met het 1000 jaar Gentsekoop etalagebord
- Deel je foto op Instagram en tag @gentsekoop
Gentsekoop – Kopen bij lokale Gentse handelaars
Snuister je graag in kleine boetieks? Hou je van lokaal? Wij ook. Gentsekoop promoot kopen bij lokale Gentse handelaars en geeft hen de aandacht die ze verdienen. Het is opgericht door Mieke Van Steenkiste, Barbara Symons en Evelien Bogaert. Wil jij je zaak in de kijker zetten of meer lokaal shoppen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.
Bij Mie-time (Mieke) kan je terecht voor tufting workshops en je kan er ook een gepersonaliseerd tapijtje laten maken.
Curiosa & co (Evelien) is een betaalbaar juwelen en hebbedingen winkeltje in een van de wijste buurten van Gent - de Nederkouter.
De Collectie van de Gentenaar (CoGent)
Beelden vinden bij de verhalen, het is geen gemakkelijke klus! Gelukkig is er de Collectie van de Gentenaar. Het project ‘Collectie van de Gentenaar’ geeft subsidie aan 13 projecten. Ook Gentsekoop is voor die subsidie, het Cocreatiefonds, geselecteerd. Het Cocreatiefonds ondersteunt projecten die zelf op creatieve of technologische wijze aan de slag gaan met het gedigitaliseerd erfgoed. Zo hebben ook wij ons projectidee werkelijkheid kunnen maken.
Op data.collectie.gent ontdek je een selectie van al meer dan 70.000 stukken, foto’s, geluidsfragmenten, … uit de collecties van STAM, Design Museum Gent, Industriemuseum, Huis van Alijn, Archief Gent en persoonlijke collecties van Gentenaars. Via de CoGent-box, een rondreizende digitale belevingsruimte, werden die collecties en verhalen tot in de Gentse wijken gebracht.
De ‘Collectie van de Gentenaar’ is een initiatief van de Stad Gent, Design Museum Gent en District09 samen met STAM, Huis van Alijn, Industriemuseum Gent, UGent, Inuits, Fisheye, Chase Creative, Meemoo, Studio Dott en iDROPS. Het wordt mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het initiatief Urban Innovative Actions (UIA) en de Vlaamse Overheid.
Merci!
Zonder de hulp en steun van de volgende mensen en instellingen hadden we dit project niet kunnen realiseren:
Collectie van de Gentenaar, District 09, Huis van Alijn, Archief Gent, Monumentenzorg Gent, STAM, Industriemuseum, Liberaal Archief Gent, en DSMG
Suzy De Laere, Rudolf van der Ven, Tim Van Achte, Jon Van Speybroeck, Guido Everaert, Bruno Mulier, David Slosse, Dirk Panier, Ryan Stevens, Tine Decosemaker, Sam Donvil, Nele Samyn, Diederik Decroix, Koen Vromman, Annelies Droesbeke, Jasmin Mazarine De Waele en alle deelnemende handelaars.
Wil je graag meer te weten komen over andere Gentse huizen van vertrouwen, lees dan zeker het boek De Voortzetting, geschreven door David Slosse en met prachtige foto’s door Dirk Panier. Gemaakt uit liefde voor Gent. ISBN 9789090312095
Geen dieren zijn geschaad bij het maken van deze productie.
Ook niet schaap André, de vliegende reporter van Gentsekoop die zich vastbeet en het terrein op ging om de beste Gentsekoop verhalen te verzamelen.
Integendeel, we hebben Mie-time al gevraagd om van z’n wol een mooi tapijtje te maken.
Merci voor uwe Gentsekoop!
Barbara, Mieke en Evelien