1000 jaar Gentsekoop
Een soigneur van kapsel en ziel
Het hoeft niet voorbij te zijn om geschiedenis te heten. Zwaai de deur maar eens open van kapsalon Kenneth. De lavabo’s in wit porselein, de bolle hanglampen, de zilveren kannen en koperen schalen: je bent zonet door een portaal in een ander tijdperk binnengestapt. En toch staat de heer des huizes nog altijd te knippen en te scheren.
Hij werkt niet meer elke dag en hij doet het vooral nog voor zijn trouwe clientèle, maar Kenneth Tomboy zal de schaar en het mes niet laten liggen. Met 70 jaar dienst op de teller zou dit wel eens de langst werkende Gentenaar kunnen zijn. Toen hij na een zware operatie drie maanden thuisblijven voorgeschreven kreeg, stond hij na drie weken weer achter de stoel. Wie ernaar vraagt, krijgt een laconiek antwoord: “Ik ben een zelfstandige.”
Hipster barbiers moeten in heel Europa op zoek naar de juiste geslepen spiegels of een mahoniebruine ladenkast. Maar dit interieur uit 1890 is niet aangekocht, het is overgeërfd. De art nouveaumeubels stonden eerst bij Schauvlieghe in de Veldstraat, verhuisden dan naar kapper Léon (aan de overkant van de Coupure) en begonnen hier bij Kenneth aan hun derde leven. In vergelijking zijn de hydraulische kappersstoelen met vanillegele voet nog piepjong — dat zijn prachtige Amerikaanse modellen uit de jaren 1960.
Wie de haren knipt, verzorgt ook de ziel. Een goede kapper moet kunnen horen, zien en zwijgen.
Aangezien de mode om de vijftien à twintig jaar terugkeert, heeft Kenneth er zelden moeite mee. Pakweg de opgeschoren coupes heeft hij al een paar keer zien komen en gaan. De Beatles waren minder goed nieuws: in de jaren ’60 en ’70 verloor hij klanten aan de verduivelde mode van ongesneden baarden en nektapijten. Gelukkig had Kenneth aan de Coupure ook altijd een trouw clientèle van advocaten, dokters en profs. Zij hielden wel vast aan hun gesteven kragen en hun gladde kin.
Wie zich hier laat knippen, ervaart de klasse van weleer. Mensen verzorgen, dat zit in de details. Na de knipbeurt borstelt Kenneth je grondig af en hij helpt je in je jas. Wie een bril draagt, krijgt een geutje eau de cologne op de brilglazen. Maar zulke discrete charme zit niet enkel in de vingers. Wie de haren knipt, soigneert ook de ziel. Een goede kapper moet kunnen horen, zien en zwijgen. En dat is bij een mannenzaak niet anders…
Haardroger uit collectie van Kenneth Tomboy
Beeld uit het prachtige boek De Voortzetting – Gentse huizen van vertrouwen in woord en beeld door schrijver David Slosse en fotograaf Dirk Panier
Foto © Dirk Panier
Antiek scheermes van La Forge
Uit de Huis van Alijn collectie
U bevindt zich bij handelaar Kenneth
Kapsalon Kenneth aan de Coupure is een nostalgische herenkapperszaak met een goed bewaard art nouveau interieur uit 1890. Eigenaar Kenneth, met al meer dan 65 jaar trouwe dienst, soigneert de klant nog steeds zoals dat vroeger gebeurde: na de kapbeurt de klant afborstelen, je bril nog even schoonmaken, ... precies zoals het hoort. Het kapsalon heeft al het oudste interieur, nu zit Kenneth in de laatste rechte lijn om de oudste herenkapper van het land te worden (of misschien is hij dat al!)
Adres: Coupure Links 499
Opgericht in: 1964
Waar zat die fameuze snoepenwinkel van Katrien?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Huiszwaluw Home (Onderbergen 51) of, als je niet op pad bent, via deze link
Was er al Deliveroo in de 19de eeuw?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Tamis Homekitchen (Spiegelhofstraat 21) of, als je niet op pad bent, via deze link
Voor wandelaars: QR-codes spotten en scannen
De leukste manier om 1000 jaar Gentsekoop te beleven is de 25 Gentse locaties van ons project zelf ontdekken.
- Spot een QR-code verspreid over Gent in etalages van lokale handelaars.
- Lees de QR-code in met je smartphone, je kan het verhaal lezen en de handelaar leren kennen.
- In de rubriek Hier dichtbij kies je een vitrine in de buurt met je volgende verhaal.
Het magazine
- Wil je alle handelaars, alle beelden en vooral de 25 opmerkelijke Gentse verhalen samen gebundeld? Stap dan eens binnen bij een deelnemende handelaar en vraag je gratis exemplaar van het magazine.
- Benieuwd naar ons magazine 1000 jaar Gentsekoop? Download hier de PDF-versie
- Zorg dat je jouw exemplaar van deze special te pakken krijgt, en bezoek zeker eens een deelnemende handelaar. Merci voor uwe Gentsekoop!
Alle verhalen
Ga naar het online overzicht van alle verhalen en handelaars
Win een waardebon bij een deelnemende handelaar
- Bezoek één van de 25 handelaars op de 1000 jaar Gentsekoop wandelroute
- Neem een leuke selfie met het 1000 jaar Gentsekoop etalagebord
- Deel je foto op Instagram en tag @gentsekoop
Gentsekoop – Kopen bij lokale Gentse handelaars
Snuister je graag in kleine boetieks? Hou je van lokaal? Wij ook. Gentsekoop promoot kopen bij lokale Gentse handelaars en geeft hen de aandacht die ze verdienen. Het is opgericht door Mieke Van Steenkiste, Barbara Symons en Evelien Bogaert. Wil jij je zaak in de kijker zetten of meer lokaal shoppen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.
Bij Mie-time (Mieke) kan je terecht voor tufting workshops en je kan er ook een gepersonaliseerd tapijtje laten maken.
Curiosa & co (Evelien) is een betaalbaar juwelen en hebbedingen winkeltje in een van de wijste buurten van Gent - de Nederkouter.
De Collectie van de Gentenaar (CoGent)
Beelden vinden bij de verhalen, het is geen gemakkelijke klus! Gelukkig is er de Collectie van de Gentenaar. Het project ‘Collectie van de Gentenaar’ geeft subsidie aan 13 projecten. Ook Gentsekoop is voor die subsidie, het Cocreatiefonds, geselecteerd. Het Cocreatiefonds ondersteunt projecten die zelf op creatieve of technologische wijze aan de slag gaan met het gedigitaliseerd erfgoed. Zo hebben ook wij ons projectidee werkelijkheid kunnen maken.
Op data.collectie.gent ontdek je een selectie van al meer dan 70.000 stukken, foto’s, geluidsfragmenten, … uit de collecties van STAM, Design Museum Gent, Industriemuseum, Huis van Alijn, Archief Gent en persoonlijke collecties van Gentenaars. Via de CoGent-box, een rondreizende digitale belevingsruimte, werden die collecties en verhalen tot in de Gentse wijken gebracht.
De ‘Collectie van de Gentenaar’ is een initiatief van de Stad Gent, Design Museum Gent en District09 samen met STAM, Huis van Alijn, Industriemuseum Gent, UGent, Inuits, Fisheye, Chase Creative, Meemoo, Studio Dott en iDROPS. Het wordt mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het initiatief Urban Innovative Actions (UIA) en de Vlaamse Overheid.
Merci!
Zonder de hulp en steun van de volgende mensen en instellingen hadden we dit project niet kunnen realiseren:
Collectie van de Gentenaar, District 09, Huis van Alijn, Archief Gent, Monumentenzorg Gent, STAM, Industriemuseum, Liberaal Archief Gent, en DSMG
Suzy De Laere, Rudolf van der Ven, Tim Van Achte, Jon Van Speybroeck, Guido Everaert, Bruno Mulier, David Slosse, Dirk Panier, Ryan Stevens, Tine Decosemaker, Sam Donvil, Nele Samyn, Diederik Decroix, Koen Vromman, Annelies Droesbeke, Jasmin Mazarine De Waele en alle deelnemende handelaars.
Wil je graag meer te weten komen over andere Gentse huizen van vertrouwen, lees dan zeker het boek De Voortzetting, geschreven door David Slosse en met prachtige foto’s door Dirk Panier. Gemaakt uit liefde voor Gent. ISBN 9789090312095
Geen dieren zijn geschaad bij het maken van deze productie.
Ook niet schaap André, de vliegende reporter van Gentsekoop die zich vastbeet en het terrein op ging om de beste Gentsekoop verhalen te verzamelen.
Integendeel, we hebben Mie-time al gevraagd om van z’n wol een mooi tapijtje te maken.
Merci voor uwe Gentsekoop!
Barbara, Mieke en Evelien