1000 jaar Gentsekoop
Pasta, couscous en de krant van gisteren
Ooit waren er twaalf winkeltjes op het Heldenplein. Vandaag blijft enkel de apotheek over. Dat kon niet zijn, vonden de creatievelingen van Studio Malem. En dus begonnen ze maar hun eigen shoppingcenter. ’t Is hier in ieder geval plezanter dan aan de Zuid.
Melk, koffie, pasta, couscous, WC-papier: tot zover niets bijzonders in de buurtwinkel. Maar wat dacht je van per kleur gesorteerde m&m’s in antieke sjiekenbakken, de krant van gisteren, zelfgemaakte juwelen en een mini-eenhoornwinkel? Een paar andere ideeën wachten nog op uitvoering, zoals de rayon om vervelende kinderen in te ruilen voor een betere exemplaar.
Het draait hier duidelijk niet om de winst, maar om de lol. Wat binnenkomt, gaat naar de vrijwilligers en — als het een beetje meezit — naar het zomerkamp van de kinderen die het brein zijn achter de zottigheid. Het idee kwam van buurtbewoner Koen Vromman. Hij was bezig met een erfgoedproject over de oude handelszaken van het Heldenplein. Een verleden dat niet los te koppelen valt van het ontstaan van de wijk in de jaren 1950.
500 gelijke huisje-tuintjes en de kerk in ’t midden. Het blijft een uniek zicht in Gent, dat eiland Malem.
In die tijd was de nood aan nieuwe sociale woningen groot. Het stadsbestuur besloot op het vochtige gebied Malem, helemaal omgeven door Leie-armen, een sociale woonwijk te bouwen. Niet met hoge woonblokken, zoals toen al vaak gebeurde, maar volgens het tuinwijkprincipe. Het resultaat: 500 uniforme huisje-tuintjes met zwarte daken en de kerk in ’t midden. Het blijft een uniek zicht in Gent, dat eiland Malem.
Ook de straatnamen pasten in de geest van de tijd. Wereldoorlog II was net voorbij, en de helden moesten geëerd worden. Vandaar de Breendonkstraat, Dapperheidstraat, Gijzelaarsweg, Normandiëlaan, Ontmijnersstraat, Parachutistenweg… en als kers op de taart: het Heldenplein. Handelszaken op het gelijkvloers waren toen essentieel.
In die jaren waren er een bakker, droogkuis, verfwinkel, viswinkel, kapster, slager, uitbeender, apotheek, horlogewinkel en drie kleine kruidenierswinkels. De Carrefours en Aldi’s van onze wereld maakten daar een eind aan. In plaats van daar gewoon een fototentoonstelling of een boekje over te maken, besloot Vromman het verleden ook tot leven te brengen met dit nieuwe shoppingcenter. Merci daarvoor!
Viswinkel op het Heldenplein – Malem, Gent
De viswinkel van weleer, met moeder en kinderen trots voor de zaak zoals dat hoorde
Foto uit collectie Studio Malem
👉 Tip van Gentsekoop: lees en luister verder over het Cocreatiefonds project Shoppingcenter Malem van Studio Malem: Buurtwinkel zonder winst en mét expo opent in volkswijk Gent: “Nood aan ontmoeting is groot” (vrtnws)
U bevindt zich bij handelaar Koen
In de jaren zestig waren er in Malemwijk een dozijn kleine en uiteenlopende buurtwinkels. Met de komst van grote supermarkten zijn deze allemaal verdwenen. De unieke gemakswinkels worden gemist, maar komen terug in het Shoppingcenter Malem project: een expo en een heuse buurtwinkel met basisproducten. Daarnaast zijn er ook automaten en een tweedehandswinkel met leuke spullen. De winkel en expo zijn te bezoeken op woensdag en zondag van 14u tot 18u.
Adres: Heldenplein 22
shoppingcentermalem.be
Opgericht in: 2023
Was er al Deliveroo in de 19de eeuw?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Tamis Homekitchen (Spiegelhofstraat 21) of, als je niet op pad bent, via deze link
Die cinema, was dat vroeger geen cinema?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Akker & Ambacht (Meibloemstraat 86) of, als je niet op pad bent, via deze link
Voor wandelaars: QR-codes spotten en scannen
De leukste manier om 1000 jaar Gentsekoop te beleven is de 25 Gentse locaties van ons project zelf ontdekken.
- Spot een QR-code verspreid over Gent in etalages van lokale handelaars.
- Lees de QR-code in met je smartphone, je kan het verhaal lezen en de handelaar leren kennen.
- In de rubriek Hier dichtbij kies je een vitrine in de buurt met je volgende verhaal.
Het magazine
- Wil je alle handelaars, alle beelden en vooral de 25 opmerkelijke Gentse verhalen samen gebundeld? Stap dan eens binnen bij een deelnemende handelaar en vraag je gratis exemplaar van het magazine.
- Benieuwd naar ons magazine 1000 jaar Gentsekoop? Download hier de PDF-versie
- Zorg dat je jouw exemplaar van deze special te pakken krijgt, en bezoek zeker eens een deelnemende handelaar. Merci voor uwe Gentsekoop!
Alle verhalen
Ga naar het online overzicht van alle verhalen en handelaars
Win een waardebon bij een deelnemende handelaar
- Bezoek één van de 25 handelaars op de 1000 jaar Gentsekoop wandelroute
- Neem een leuke selfie met het 1000 jaar Gentsekoop etalagebord
- Deel je foto op Instagram en tag @gentsekoop
Gentsekoop – Kopen bij lokale Gentse handelaars
Snuister je graag in kleine boetieks? Hou je van lokaal? Wij ook. Gentsekoop promoot kopen bij lokale Gentse handelaars en geeft hen de aandacht die ze verdienen. Het is opgericht door Mieke Van Steenkiste, Barbara Symons en Evelien Bogaert. Wil jij je zaak in de kijker zetten of meer lokaal shoppen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.
Bij Mie-time (Mieke) kan je terecht voor tufting workshops en je kan er ook een gepersonaliseerd tapijtje laten maken.
Curiosa & co (Evelien) is een betaalbaar juwelen en hebbedingen winkeltje in een van de wijste buurten van Gent - de Nederkouter.
De Collectie van de Gentenaar (CoGent)
Beelden vinden bij de verhalen, het is geen gemakkelijke klus! Gelukkig is er de Collectie van de Gentenaar. Het project ‘Collectie van de Gentenaar’ geeft subsidie aan 13 projecten. Ook Gentsekoop is voor die subsidie, het Cocreatiefonds, geselecteerd. Het Cocreatiefonds ondersteunt projecten die zelf op creatieve of technologische wijze aan de slag gaan met het gedigitaliseerd erfgoed. Zo hebben ook wij ons projectidee werkelijkheid kunnen maken.
Op data.collectie.gent ontdek je een selectie van al meer dan 70.000 stukken, foto’s, geluidsfragmenten, … uit de collecties van STAM, Design Museum Gent, Industriemuseum, Huis van Alijn, Archief Gent en persoonlijke collecties van Gentenaars. Via de CoGent-box, een rondreizende digitale belevingsruimte, werden die collecties en verhalen tot in de Gentse wijken gebracht.
De ‘Collectie van de Gentenaar’ is een initiatief van de Stad Gent, Design Museum Gent en District09 samen met STAM, Huis van Alijn, Industriemuseum Gent, UGent, Inuits, Fisheye, Chase Creative, Meemoo, Studio Dott en iDROPS. Het wordt mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het initiatief Urban Innovative Actions (UIA) en de Vlaamse Overheid.
Merci!
Zonder de hulp en steun van de volgende mensen en instellingen hadden we dit project niet kunnen realiseren:
Collectie van de Gentenaar, District 09, Huis van Alijn, Archief Gent, Monumentenzorg Gent, STAM, Industriemuseum, Liberaal Archief Gent, en DSMG
Suzy De Laere, Rudolf van der Ven, Tim Van Achte, Jon Van Speybroeck, Guido Everaert, Bruno Mulier, David Slosse, Dirk Panier, Ryan Stevens, Tine Decosemaker, Sam Donvil, Nele Samyn, Diederik Decroix, Koen Vromman, Annelies Droesbeke, Jasmin Mazarine De Waele en alle deelnemende handelaars.
Wil je graag meer te weten komen over andere Gentse huizen van vertrouwen, lees dan zeker het boek De Voortzetting, geschreven door David Slosse en met prachtige foto’s door Dirk Panier. Gemaakt uit liefde voor Gent. ISBN 9789090312095
Geen dieren zijn geschaad bij het maken van deze productie.
Ook niet schaap André, de vliegende reporter van Gentsekoop die zich vastbeet en het terrein op ging om de beste Gentsekoop verhalen te verzamelen.
Integendeel, we hebben Mie-time al gevraagd om van z’n wol een mooi tapijtje te maken.
Merci voor uwe Gentsekoop!
Barbara, Mieke en Evelien