1000 jaar Gentsekoop
Tweedehands van toen het woord nog niet bestond
Kleren maken de man. En hetzelfde geldt voor vrouwen. Maar zelfs al koop je het duurste galakleed en een halssnoer van perlefinekes, dat maakt jou nog geen chic volk. Of zoals ze het in Gent zo schoon zeggen: “Van brandhout kunde giene Louis Quinze moake.” Het is een wijsheid die hier al lang meegaat — even lang als tweedehandskledij.
Kledij was vroeger niet iets wat je zomaar weggooide. Een broek of een hemd werd doorgeven van grote broer of grote zus aan de kleintjes, keer op keer. In de Middeleeuwen ging dat nog verder. Als er toen een stuk volledig afgedragen was, dan kon het nog naar de Gilde van de Oude Kleerkoopers. Die konden het altijd weer aan iemand anders verpatsen of verwerken tot iets nieuws.
Vandaag zouden we dat upcycling noemen, toen heette het gezond verstand. Textiel was nu eenmaal zeer duur in de tijd vóór de industriële revolutie. De kleerkasten hingen niet vol zoals vandaag. Tot welke stand je ook behoorde, kledij was nooit goedkoop en iedereen was er zuinig op. Vier volle zakken uit de Primark, dat zou zelfs de Graaf van Vlaanderen niet begrepen hebben.
Vier volle zakken uit de Primark, dat zou zelfs de Graaf van Vlaanderen niet begrepen hebben.
Omdat kleren zulk waardevol goed waren, kon je ze ook gaan afgeven in een pandjeswinkel in ruil voor geld. In Gent kon dat vanaf 1623 in de Berg van Barmhartigheid in de Abrahamstraat (op de hoek met de Bonifantenstraat), een prachtig barok gebouw dat er nog altijd staat. Behalve sieraden en ander kostbaar goed was een groot deel van de verpande stukken kledij. Het was de job van de kleerschatter, die vaak om de hoek in de Burgstraat woonde, om de prijs te bepalen.
De beleende kleren die na één jaar en zes weken niet opgehaald waren, werden in het pandjeshuis geveild. Een rok of mantel kon uit verschillende standen van de maatschappij komen, zodat bieders er een schone slag konden slaan. Maar in de verkoopszaal stond toch een waarschuwing op de muur geschilderd: de gaai met een staart van pauwenveren. De boodschap was duidelijk: wie zich boven zijn stand kleedt, moet zich niets in het hoofd halen. Dat van dat brandhout en die Louis Quinze dus…
Gaai met pauwenveren
Uit de Dienst Monumentenzorg collectie
U bevindt zich bij handelaars Griet en Ilse
Fann is een gezellige, laagdrempelige winkel waar je terecht kan voor koop en verkoop van recente tweedehands merkkleding - zowel voor dames als voor heren. Geen vintage of verouderde stukken hier maar eigentijdse kleding in prima staat en dat voor een derde van de nieuwprijs. Elke dag wordt de winkel aangevuld zodat het aanbod het hele jaar door wijzigt. Kleding die geen tweede eigenaar vindt bij Fann, krijgt toch een nieuw leven via organisaties die zich inzetten voor armoedebestrijding.
Adres: Burgstraat 36
fannshop.be
Opgericht in: 2012
C’est simple comme bonjour.Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Mietime Tufting (Begijnengracht 1) of, als je niet op pad bent, via deze link
Is Napoleon ooit in Gent geweest?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Het Moment (Burgstraat 20) of, als je niet op pad bent, via deze link
Voor wandelaars: QR-codes spotten en scannen
De leukste manier om 1000 jaar Gentsekoop te beleven is de 25 Gentse locaties van ons project zelf ontdekken.
- Spot een QR-code verspreid over Gent in etalages van lokale handelaars.
- Lees de QR-code in met je smartphone, je kan het verhaal lezen en de handelaar leren kennen.
- In de rubriek Hier dichtbij kies je een vitrine in de buurt met je volgende verhaal.
Het magazine
- Wil je alle handelaars, alle beelden en vooral de 25 opmerkelijke Gentse verhalen samen gebundeld? Stap dan eens binnen bij een deelnemende handelaar en vraag je gratis exemplaar van het magazine.
- Benieuwd naar ons magazine 1000 jaar Gentsekoop? Download hier de PDF-versie
- Zorg dat je jouw exemplaar van deze special te pakken krijgt, en bezoek zeker eens een deelnemende handelaar. Merci voor uwe Gentsekoop!
Alle verhalen
Ga naar het online overzicht van alle verhalen en handelaars
Win een waardebon bij een deelnemende handelaar
- Bezoek één van de 25 handelaars op de 1000 jaar Gentsekoop wandelroute
- Neem een leuke selfie met het 1000 jaar Gentsekoop etalagebord
- Deel je foto op Instagram en tag @gentsekoop
Gentsekoop – Kopen bij lokale Gentse handelaars
Snuister je graag in kleine boetieks? Hou je van lokaal? Wij ook. Gentsekoop promoot kopen bij lokale Gentse handelaars en geeft hen de aandacht die ze verdienen. Het is opgericht door Mieke Van Steenkiste, Barbara Symons en Evelien Bogaert. Wil jij je zaak in de kijker zetten of meer lokaal shoppen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.
Bij Mie-time (Mieke) kan je terecht voor tufting workshops en je kan er ook een gepersonaliseerd tapijtje laten maken.
Curiosa & co (Evelien) is een betaalbaar juwelen en hebbedingen winkeltje in een van de wijste buurten van Gent - de Nederkouter.
De Collectie van de Gentenaar (CoGent)
Beelden vinden bij de verhalen, het is geen gemakkelijke klus! Gelukkig is er de Collectie van de Gentenaar. Het project ‘Collectie van de Gentenaar’ geeft subsidie aan 13 projecten. Ook Gentsekoop is voor die subsidie, het Cocreatiefonds, geselecteerd. Het Cocreatiefonds ondersteunt projecten die zelf op creatieve of technologische wijze aan de slag gaan met het gedigitaliseerd erfgoed. Zo hebben ook wij ons projectidee werkelijkheid kunnen maken.
Op data.collectie.gent ontdek je een selectie van al meer dan 70.000 stukken, foto’s, geluidsfragmenten, … uit de collecties van STAM, Design Museum Gent, Industriemuseum, Huis van Alijn, Archief Gent en persoonlijke collecties van Gentenaars. Via de CoGent-box, een rondreizende digitale belevingsruimte, werden die collecties en verhalen tot in de Gentse wijken gebracht.
De ‘Collectie van de Gentenaar’ is een initiatief van de Stad Gent, Design Museum Gent en District09 samen met STAM, Huis van Alijn, Industriemuseum Gent, UGent, Inuits, Fisheye, Chase Creative, Meemoo, Studio Dott en iDROPS. Het wordt mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het initiatief Urban Innovative Actions (UIA) en de Vlaamse Overheid.
Merci!
Zonder de hulp en steun van de volgende mensen en instellingen hadden we dit project niet kunnen realiseren:
Collectie van de Gentenaar, District 09, Huis van Alijn, Archief Gent, Monumentenzorg Gent, STAM, Industriemuseum, Liberaal Archief Gent, en DSMG
Suzy De Laere, Rudolf van der Ven, Tim Van Achte, Jon Van Speybroeck, Guido Everaert, Bruno Mulier, David Slosse, Dirk Panier, Ryan Stevens, Tine Decosemaker, Sam Donvil, Nele Samyn, Diederik Decroix, Koen Vromman, Annelies Droesbeke, Jasmin Mazarine De Waele en alle deelnemende handelaars.
Wil je graag meer te weten komen over andere Gentse huizen van vertrouwen, lees dan zeker het boek De Voortzetting, geschreven door David Slosse en met prachtige foto’s door Dirk Panier. Gemaakt uit liefde voor Gent. ISBN 9789090312095
Geen dieren zijn geschaad bij het maken van deze productie.
Ook niet schaap André, de vliegende reporter van Gentsekoop die zich vastbeet en het terrein op ging om de beste Gentsekoop verhalen te verzamelen.
Integendeel, we hebben Mie-time al gevraagd om van z’n wol een mooi tapijtje te maken.
Merci voor uwe Gentsekoop!
Barbara, Mieke en Evelien