1000 jaar Gentsekoop
Napoleon in Gent
Gedecoreerde rosetten op het plafond, spiegels in een lijst met guirlandes, hoge dubbele deuren. En een likske goud, overal waar het kan. Aan de buitenkant valt er niet zoveel op aan koffiehuis Het Moment, maar binnen spat de grandeur ervanaf. Dat is typisch voor de Empirestijl die in zwang was ten tijde van Napoleon.
Lang hebben de Fransen hier niet de plak gezwaaid, maar hun stempel hebben ze wel gedrukt. Om te beginnen had Napoleon het niet zo begrepen op religie. Al die kloosters en kerken hoefden niet meer voor de Franse verlichte geesten. De Dominicanen mochten hun boeltje pakken uit het Pand in Onderbergen en de Sint-Pietersabdij werd grotendeels gesloopt. Vanaf dan waren die gronden een oefenveld voor het Franse leger: het Sint-Pietersplein.
Het Oude Kartuizerklooster aan het Fratersplein werd een fabriek. Niemand minder dan Lieven Bauwens installeerde daar zijn katoenspinnerij. Hij was de man die in Engeland rond 1800 een spinmachine was gaan stelen, de ‘Mule Jenny’. Dat staaltje bedrijfsspionage heeft van Gent in een rotvaart een industriële textielstad gemaakt. Tien jaar later werkten er al 10.000 Gentenaars in de katoenindustrie. Tot grote vreugde van Napoleon, een man die wel hield van goed draaiende affaires.
De Gentse textielbarons, die vaarden er wel bij. Ze gingen gekleed in strakke kragen naar Franse stijl en trokken volop de kaart van de Empire voor hun stadspaleizen. Je ziet die strakke classicistische gevels (met rijkelijk versierde salons aan de binnenkant) vooral nog in de Burgstraat en de buurt rond de Kouter en de Brabantdam.
De Keizer hield van goed draaiende affaires. En dus ook van Gent.
De vroege 19de eeuw, dat is de tijd dat het ware kapitalisme hier voet aan wal kreeg. Napoleon had namelijk ook die ouderwetse gilden afgeschaft. Vanaf nu moest het allemaal groter, sneller, in mastodonten van fabrieken. Dat gebeurde op de kap van de armzalige arbeidersbevolking, vrouwen en kinderen incluis.
En Napoleon zelf, heeft die ons nog met een bezoekje vereerd? Twee keer zelfs. In 1803 werd hij feestelijk onthaald op de Korenmarkt. Voor de gelegenheid werd er een heuse Arc de Triomphe in mekaar getimmerd. In 1810 hebben we die nog eens uit de kast gehaald voor zijn tweede entrée, dit keer aan de Brusselsepoort. De Gentse stadsarchitect, Jean-Baptise Pisson, verbouwde toen ook het stadhuis. Hij liet een gotische zaal slopen en bouwde een extra trap als entree. Alles voor de Keizer, n’est-ce pas?
Triomfboog voor blijde intrede in Gent van Napoleon
Op 17 mei 1810 reden Napoleon en Marie-Louise door deze triomfboog aan de Brusselse Poort in Gent
Uit de collectie van het STAM
Ontdek dit object in de online Collectie van de Gentenaar
U bevindt zich bij handelaar Valentine
De behoefte van elke gast is anders, afhankelijk van het gezelschap, tijdstip & budget. Bij Het Moment proberen ze in zoveel mogelijk behoeften te voorzien om optimaal te kunnen genieten van een stapje buiten de deur. Hier kan je zowel genieten van een koffie met croissantje, als een koudgeperst sap met veganistische taart. Wil je eindigen met een goed boek, whisky-cola én een sigaretje? Geen probleem!
Adres: Burgstraat 20
genietvanhetmoment.be
Opgericht in: 2017
Wat betekende dat, een vogel met pauwenveren?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Fann (Burgstraat 36) of, als je niet op pad bent, via deze link
Waarom staken we vroeger kousen in brand?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Kwesto Juwelen (Walpoortstraat 20) of, als je niet op pad bent, via deze link
Voor wandelaars: QR-codes spotten en scannen
De leukste manier om 1000 jaar Gentsekoop te beleven is de 25 Gentse locaties van ons project zelf ontdekken.
- Spot een QR-code verspreid over Gent in etalages van lokale handelaars.
- Lees de QR-code in met je smartphone, je kan het verhaal lezen en de handelaar leren kennen.
- In de rubriek Hier dichtbij kies je een vitrine in de buurt met je volgende verhaal.
Het magazine
- Wil je alle handelaars, alle beelden en vooral de 25 opmerkelijke Gentse verhalen samen gebundeld? Stap dan eens binnen bij een deelnemende handelaar en vraag je gratis exemplaar van het magazine.
- Benieuwd naar ons magazine 1000 jaar Gentsekoop? Download hier de PDF-versie
- Zorg dat je jouw exemplaar van deze special te pakken krijgt, en bezoek zeker eens een deelnemende handelaar. Merci voor uwe Gentsekoop!
Alle verhalen
Ga naar het online overzicht van alle verhalen en handelaars
Win een waardebon bij een deelnemende handelaar
- Bezoek één van de 25 handelaars op de 1000 jaar Gentsekoop wandelroute
- Neem een leuke selfie met het 1000 jaar Gentsekoop etalagebord
- Deel je foto op Instagram en tag @gentsekoop
Gentsekoop – Kopen bij lokale Gentse handelaars
Snuister je graag in kleine boetieks? Hou je van lokaal? Wij ook. Gentsekoop promoot kopen bij lokale Gentse handelaars en geeft hen de aandacht die ze verdienen. Het is opgericht door Mieke Van Steenkiste, Barbara Symons en Evelien Bogaert. Wil jij je zaak in de kijker zetten of meer lokaal shoppen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.
Bij Mie-time (Mieke) kan je terecht voor tufting workshops en je kan er ook een gepersonaliseerd tapijtje laten maken.
Curiosa & co (Evelien) is een betaalbaar juwelen en hebbedingen winkeltje in een van de wijste buurten van Gent - de Nederkouter.
De Collectie van de Gentenaar (CoGent)
Beelden vinden bij de verhalen, het is geen gemakkelijke klus! Gelukkig is er de Collectie van de Gentenaar. Het project ‘Collectie van de Gentenaar’ geeft subsidie aan 13 projecten. Ook Gentsekoop is voor die subsidie, het Cocreatiefonds, geselecteerd. Het Cocreatiefonds ondersteunt projecten die zelf op creatieve of technologische wijze aan de slag gaan met het gedigitaliseerd erfgoed. Zo hebben ook wij ons projectidee werkelijkheid kunnen maken.
Op data.collectie.gent ontdek je een selectie van al meer dan 70.000 stukken, foto’s, geluidsfragmenten, … uit de collecties van STAM, Design Museum Gent, Industriemuseum, Huis van Alijn, Archief Gent en persoonlijke collecties van Gentenaars. Via de CoGent-box, een rondreizende digitale belevingsruimte, werden die collecties en verhalen tot in de Gentse wijken gebracht.
De ‘Collectie van de Gentenaar’ is een initiatief van de Stad Gent, Design Museum Gent en District09 samen met STAM, Huis van Alijn, Industriemuseum Gent, UGent, Inuits, Fisheye, Chase Creative, Meemoo, Studio Dott en iDROPS. Het wordt mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het initiatief Urban Innovative Actions (UIA) en de Vlaamse Overheid.
Merci!
Zonder de hulp en steun van de volgende mensen en instellingen hadden we dit project niet kunnen realiseren:
Collectie van de Gentenaar, District 09, Huis van Alijn, Archief Gent, Monumentenzorg Gent, STAM, Industriemuseum, Liberaal Archief Gent, en DSMG
Suzy De Laere, Rudolf van der Ven, Tim Van Achte, Jon Van Speybroeck, Guido Everaert, Bruno Mulier, David Slosse, Dirk Panier, Ryan Stevens, Tine Decosemaker, Sam Donvil, Nele Samyn, Diederik Decroix, Koen Vromman, Annelies Droesbeke, Jasmin Mazarine De Waele en alle deelnemende handelaars.
Wil je graag meer te weten komen over andere Gentse huizen van vertrouwen, lees dan zeker het boek De Voortzetting, geschreven door David Slosse en met prachtige foto’s door Dirk Panier. Gemaakt uit liefde voor Gent. ISBN 9789090312095
Geen dieren zijn geschaad bij het maken van deze productie.
Ook niet schaap André, de vliegende reporter van Gentsekoop die zich vastbeet en het terrein op ging om de beste Gentsekoop verhalen te verzamelen.
Integendeel, we hebben Mie-time al gevraagd om van z’n wol een mooi tapijtje te maken.
Merci voor uwe Gentsekoop!
Barbara, Mieke en Evelien