1000 jaar Gentsekoop
De vrouwen die de gas doen branden
Bij Gentse industrie denken we vandaag aan de Zeehaven. Maar ooit stond ook het centrum vol met rokende schouwen. Zelfs vlakbij de gezellige Walpoortstraat stonden verschillende textielfabrieken. En een gasfabriek. En een fabriek voor brandbare kousen. Euh, wablief? Dat laatste had alles te maken met licht op straat.
We zijn zo aan verlichting gewend, dat we vergeten hoe donker het ’s nachts ooit was in de Gentse straten en stegen. Met alle aanrandingen, diefstal en louche affaires vandien. In 1571 sprak het stadsbestuur daarom al de wens uit “dat op alle hoeken van de grootste straten lanteernen zouden hangen tegen stelen, rooven en moorde”.
Aanvankelijk moest dat met fakkels en kaarsen. In de 18de eeuw verschenen de eerste lampen op koolzaadolie, daarna petroleumlampen en uiteindelijk gaslantaarns. Tegen 1864 stonden er al 1.300 op de Gentse straathoeken. Het lichtgas — niet te verwarren met het aardgas van vandaag — kwam uit een van onze eigen gasfabrieken. Gevaarlijk? Zeker. Want dat gas kwam van verhitte steenkool en was bijzonder ontvlambaar.
Achter de tondeliers liep een stoet enthousiaste kinderen die de vlammetjes wilden zien oplichten.
Gevaarlijk of niet, de eerste gasfabriek stond gewoon pal in het centrum, aan de Waalse Krook. Van daaruit vertakten zich sinds 1824 de leidingen zich naar de chique Kouter en de Korenmarkt, waar mensen zich vergaapten aan het wonder van de dansende vlam.
Om de hoek van de gasfabriek stond de kouskesfabriek van Schulze, in de Korianderstraat. De sokken in kwestie waren gloeikousjes: netjes van synthetische vezels die bij verhitting helder wit oplichtten. Ze moesten het licht van de gaslamp, dat standaard nogal zwak en geel was, veel feller en witter maken. Schulze had 300 man in dienst — of zeg maar 300 vrouw, want het waren bijna allemaal dames en meisjes.
De ‘mannen die de gas doen brannen’, dat waren dan weer de tondeliers. ’s Avonds en bij het ochtendgloren gingen zij van lantaarn naar lantaarn met hun lange stok, altijd gevolgd door een sliert enthousiaste kinderen. Hun job zijn ze al lang kwijt, want de stad schakelde na de Tweede Wereldoorlog over op elektriciteit. Maar de naam Tondelier leeft nog door in de nieuwe woonwijk aan de Gasmeterlaan. Daar staat ook nog een andere getuige van hun gloriedagen: het enorme skelet van twee stalen gashouders.
Nieuwjaarwensch aan de inwoners der Stad Gent, 1884
Uit de Huis van Alijn collectie
Ontdek dit object in de collectie Huis van Alijn
U bevindt zich bij handelaars Lieven en Rita
Ben je op zoek naar een trouwring of naar eigentijdse, trendy juwelen met een persoonlijke toets? Kwesto Juwelen heeft naast een eigen collectie een ruime selectie ontwerpen van eigentijdse Belgische of internationale juweelontwerpers. Zilver, al dan niet gecombineerd met edelstenen of parels, is hun specialiteit, maar op aanvraag is ook massief goud mogelijk. Ze helpen je graag met het kiezen van het perfecte juweel.
Adres: Hooiaard 4
kwesto.be
Opgericht in: 1999
Is Napoleon ooit in Gent geweest?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Het Moment (Burgstraat 20) of, als je niet op pad bent, via deze link
Mokabon, moet dat niet met twee k’s?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Mokabon (Donkersteeg 35) of, als je niet op pad bent, via deze link
Voor wandelaars: QR-codes spotten en scannen
De leukste manier om 1000 jaar Gentsekoop te beleven is de 25 Gentse locaties van ons project zelf ontdekken.
- Spot een QR-code verspreid over Gent in etalages van lokale handelaars.
- Lees de QR-code in met je smartphone, je kan het verhaal lezen en de handelaar leren kennen.
- In de rubriek Hier dichtbij kies je een vitrine in de buurt met je volgende verhaal.
Het magazine
- Wil je alle handelaars, alle beelden en vooral de 25 opmerkelijke Gentse verhalen samen gebundeld? Stap dan eens binnen bij een deelnemende handelaar en vraag je gratis exemplaar van het magazine.
- Benieuwd naar ons magazine 1000 jaar Gentsekoop? Download hier de PDF-versie
- Zorg dat je jouw exemplaar van deze special te pakken krijgt, en bezoek zeker eens een deelnemende handelaar. Merci voor uwe Gentsekoop!
Alle verhalen
Ga naar het online overzicht van alle verhalen en handelaars
Win een waardebon bij een deelnemende handelaar
- Bezoek één van de 25 handelaars op de 1000 jaar Gentsekoop wandelroute
- Neem een leuke selfie met het 1000 jaar Gentsekoop etalagebord
- Deel je foto op Instagram en tag @gentsekoop
Gentsekoop – Kopen bij lokale Gentse handelaars
Snuister je graag in kleine boetieks? Hou je van lokaal? Wij ook. Gentsekoop promoot kopen bij lokale Gentse handelaars en geeft hen de aandacht die ze verdienen. Het is opgericht door Mieke Van Steenkiste, Barbara Symons en Evelien Bogaert. Wil jij je zaak in de kijker zetten of meer lokaal shoppen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.
Bij Mie-time (Mieke) kan je terecht voor tufting workshops en je kan er ook een gepersonaliseerd tapijtje laten maken.
Curiosa & co (Evelien) is een betaalbaar juwelen en hebbedingen winkeltje in een van de wijste buurten van Gent - de Nederkouter.
De Collectie van de Gentenaar (CoGent)
Beelden vinden bij de verhalen, het is geen gemakkelijke klus! Gelukkig is er de Collectie van de Gentenaar. Het project ‘Collectie van de Gentenaar’ geeft subsidie aan 13 projecten. Ook Gentsekoop is voor die subsidie, het Cocreatiefonds, geselecteerd. Het Cocreatiefonds ondersteunt projecten die zelf op creatieve of technologische wijze aan de slag gaan met het gedigitaliseerd erfgoed. Zo hebben ook wij ons projectidee werkelijkheid kunnen maken.
Op data.collectie.gent ontdek je een selectie van al meer dan 70.000 stukken, foto’s, geluidsfragmenten, … uit de collecties van STAM, Design Museum Gent, Industriemuseum, Huis van Alijn, Archief Gent en persoonlijke collecties van Gentenaars. Via de CoGent-box, een rondreizende digitale belevingsruimte, werden die collecties en verhalen tot in de Gentse wijken gebracht.
De ‘Collectie van de Gentenaar’ is een initiatief van de Stad Gent, Design Museum Gent en District09 samen met STAM, Huis van Alijn, Industriemuseum Gent, UGent, Inuits, Fisheye, Chase Creative, Meemoo, Studio Dott en iDROPS. Het wordt mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het initiatief Urban Innovative Actions (UIA) en de Vlaamse Overheid.
Merci!
Zonder de hulp en steun van de volgende mensen en instellingen hadden we dit project niet kunnen realiseren:
Collectie van de Gentenaar, District 09, Huis van Alijn, Archief Gent, Monumentenzorg Gent, STAM, Industriemuseum, Liberaal Archief Gent, en DSMG
Suzy De Laere, Rudolf van der Ven, Tim Van Achte, Jon Van Speybroeck, Guido Everaert, Bruno Mulier, David Slosse, Dirk Panier, Ryan Stevens, Tine Decosemaker, Sam Donvil, Nele Samyn, Diederik Decroix, Koen Vromman, Annelies Droesbeke, Jasmin Mazarine De Waele en alle deelnemende handelaars.
Wil je graag meer te weten komen over andere Gentse huizen van vertrouwen, lees dan zeker het boek De Voortzetting, geschreven door David Slosse en met prachtige foto’s door Dirk Panier. Gemaakt uit liefde voor Gent. ISBN 9789090312095
Geen dieren zijn geschaad bij het maken van deze productie.
Ook niet schaap André, de vliegende reporter van Gentsekoop die zich vastbeet en het terrein op ging om de beste Gentsekoop verhalen te verzamelen.
Integendeel, we hebben Mie-time al gevraagd om van z’n wol een mooi tapijtje te maken.
Merci voor uwe Gentsekoop!
Barbara, Mieke en Evelien