1000 jaar Gentsekoop
Het lange leven van Caféspelen De Lange
Een Gentse vijftigplusser is niet op café geweest als hij niet gehoord heeft van Caféspelen De Lange. Tot in de jaren ’90 had deze koning van de biljarttafels en de flipperkasten een van de dikste adresboekskes van heel de stad. En tot ver daarbuiten.
Georges De Lange sleet zijn jonge dagen als arbeider in de Gentse rubberfabriek. Maar ‘s avonds en ’s nachts, op elk beschikbaar momentje vrije tijd, hield hij er zijn eigen project op na: biljarttafels monteren en verkopen. De stoffen moest hij niet ver gaan zoeken: die kwamen via zijn echtgenote Denise Gabriël, wiens moeder een stoffenwinkel had.
En de zaken gingen goed. Zo goed, dat hij de fabriek gedag zwaaide en in 1951 op zichzelf begon. In die tijd had iedereen caféspelen staan, en Georges wist niet waar eerst te leveren. In alle uitgaansbuurten van Gent was de camionette van De Lange een bekend gezicht tot in de jaren 1990: bij Sint-Jacobs, de Kuiperskaai en de Zuid, de Beestenmarkt, de Overpoort…
Georges De Lange beheerde een imperium, zonder de kermiskoers te vergeten
Het waren gouden tijden voor een ondernemer die wist waar hij mee bezig was. En dat ging verder dan louter de cafés. Georges De Lange maakte ook de overstap naar de kust, waar hij vijf lunaparken opstartte. Later nam hij er in zijn imperium ook nog vastgoed bij, met appartementsgebouwen van Gent tot in Ibiza.
Grote baas en machtige mens? Zeker. Maar ook een gulle mecenas van het verenigingsleven. Elke Zwijnaardenaar die een sponsor zocht voor een kermiskoers of voor de voetbal wist dat Georges De Lange geen neen kon zeggen. Pas op zijn 82ste liet hij de zaak voor bekeken en nam zijn schoonzoon nog voor een tijdje over.
Georges overleed in 2020 op zijn 95ste, piekfijn gekleed tot de laatste dag. Maar zijn nalatenschap leeft op twee plaatsen verder. Ten eerste in Oostende, waar zijn kleinzoon de Reflex uitbaat, het paradepaardje onder de Lunaparken. En ten tweede hier, in het atelier op de Oudenaardsesteenweg, waar het ooit allemaal begon. Daar heeft kleindochter Laura haar eigen droom waargemaakt: babywinkel Mamazoet.
Camionette Caféspelen de Lange
Een bekend gezicht vanaf 1951 in heel Gent en omstreken: de camionette van Caféspelen De Lange
Uit privécollectie Mamazoet
U bevindt zich bij handelaar Laura
Mamazoet is een ecologische baby- en kinderwinkel voor kleintjes van 0 tot 6 jaar. Alles bij Mamazoet is milieuvriendelijk (denk aan materialen als organisch katoen, bamboe, gerecycleerde petflessen, ...) en op een eerlijke manier geproduceerd (zoveel mogelijk in Europa). Dus het is een ideale plek om jouw duurzame geboortelijst aan te leggen. De winkel baadt in een huiselijke sfeer waar je altijd terecht kan voor een babbeltje en advies.
Adres: Oudenaardsesteenweg 35
mamazoet.be
Opgericht in: 2018
Duust kilo wurtels schrepen? Mabajoat.Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Creanaut (Ottergemsesteenweg 247) of, als je niet op pad bent, via deze link
Waarmee speelden kinderen tijdens de oorlog?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij De Speelfontein / Bar Fontein (Koningin Astridlaan 169) of, als je niet op pad bent, via deze link
Voor wandelaars: QR-codes spotten en scannen
De leukste manier om 1000 jaar Gentsekoop te beleven is de 25 Gentse locaties van ons project zelf ontdekken.
- Spot een QR-code verspreid over Gent in etalages van lokale handelaars.
- Lees de QR-code in met je smartphone, je kan het verhaal lezen en de handelaar leren kennen.
- In de rubriek Hier dichtbij kies je een vitrine in de buurt met je volgende verhaal.
Het magazine
- Wil je alle handelaars, alle beelden en vooral de 25 opmerkelijke Gentse verhalen samen gebundeld? Stap dan eens binnen bij een deelnemende handelaar en vraag je gratis exemplaar van het magazine.
- Benieuwd naar ons magazine 1000 jaar Gentsekoop? Download hier de PDF-versie
- Zorg dat je jouw exemplaar van deze special te pakken krijgt, en bezoek zeker eens een deelnemende handelaar. Merci voor uwe Gentsekoop!
Alle verhalen
Ga naar het online overzicht van alle verhalen en handelaars
Win een waardebon bij een deelnemende handelaar
- Bezoek één van de 25 handelaars op de 1000 jaar Gentsekoop wandelroute
- Neem een leuke selfie met het 1000 jaar Gentsekoop etalagebord
- Deel je foto op Instagram en tag @gentsekoop
Gentsekoop – Kopen bij lokale Gentse handelaars
Snuister je graag in kleine boetieks? Hou je van lokaal? Wij ook. Gentsekoop promoot kopen bij lokale Gentse handelaars en geeft hen de aandacht die ze verdienen. Het is opgericht door Mieke Van Steenkiste, Barbara Symons en Evelien Bogaert. Wil jij je zaak in de kijker zetten of meer lokaal shoppen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.
Bij Mie-time (Mieke) kan je terecht voor tufting workshops en je kan er ook een gepersonaliseerd tapijtje laten maken.
Curiosa & co (Evelien) is een betaalbaar juwelen en hebbedingen winkeltje in een van de wijste buurten van Gent - de Nederkouter.
De Collectie van de Gentenaar (CoGent)
Beelden vinden bij de verhalen, het is geen gemakkelijke klus! Gelukkig is er de Collectie van de Gentenaar. Het project ‘Collectie van de Gentenaar’ geeft subsidie aan 13 projecten. Ook Gentsekoop is voor die subsidie, het Cocreatiefonds, geselecteerd. Het Cocreatiefonds ondersteunt projecten die zelf op creatieve of technologische wijze aan de slag gaan met het gedigitaliseerd erfgoed. Zo hebben ook wij ons projectidee werkelijkheid kunnen maken.
Op data.collectie.gent ontdek je een selectie van al meer dan 70.000 stukken, foto’s, geluidsfragmenten, … uit de collecties van STAM, Design Museum Gent, Industriemuseum, Huis van Alijn, Archief Gent en persoonlijke collecties van Gentenaars. Via de CoGent-box, een rondreizende digitale belevingsruimte, werden die collecties en verhalen tot in de Gentse wijken gebracht.
De ‘Collectie van de Gentenaar’ is een initiatief van de Stad Gent, Design Museum Gent en District09 samen met STAM, Huis van Alijn, Industriemuseum Gent, UGent, Inuits, Fisheye, Chase Creative, Meemoo, Studio Dott en iDROPS. Het wordt mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het initiatief Urban Innovative Actions (UIA) en de Vlaamse Overheid.
Merci!
Zonder de hulp en steun van de volgende mensen en instellingen hadden we dit project niet kunnen realiseren:
Collectie van de Gentenaar, District 09, Huis van Alijn, Archief Gent, Monumentenzorg Gent, STAM, Industriemuseum, Liberaal Archief Gent, en DSMG
Suzy De Laere, Rudolf van der Ven, Tim Van Achte, Jon Van Speybroeck, Guido Everaert, Bruno Mulier, David Slosse, Dirk Panier, Ryan Stevens, Tine Decosemaker, Sam Donvil, Nele Samyn, Diederik Decroix, Koen Vromman, Annelies Droesbeke, Jasmin Mazarine De Waele en alle deelnemende handelaars.
Wil je graag meer te weten komen over andere Gentse huizen van vertrouwen, lees dan zeker het boek De Voortzetting, geschreven door David Slosse en met prachtige foto’s door Dirk Panier. Gemaakt uit liefde voor Gent. ISBN 9789090312095
Geen dieren zijn geschaad bij het maken van deze productie.
Ook niet schaap André, de vliegende reporter van Gentsekoop die zich vastbeet en het terrein op ging om de beste Gentsekoop verhalen te verzamelen.
Integendeel, we hebben Mie-time al gevraagd om van z’n wol een mooi tapijtje te maken.
Merci voor uwe Gentsekoop!
Barbara, Mieke en Evelien