1000 jaar Gentsekoop
IJzeren waren, ijzeren waarden
Laat het woord maar eens door je mond rollen. Quincaillerie. Heerlijk! Een perfecte vertaling in het Nederlands is er niet. Wij moeten het doen met iets als ‘winkel met ijzerwaren en keukengerei’. Dat is in ieder geval exact waar Huis Decoene-Simons al meer dan een eeuw voor staat. Een walhalla voor elke bricoleur en amateurchef.
Je kan er niet naast kijken aan het Sluizeken. Het art déco stadspaleis met zes verdiepingen staat er trots sinds 1909, strategisch gelegen aan het einde van de Sleepstraat. Die straat was toen een belangrijke verbinding tussen de oude haven en het centrum. (Het water waar het Sluizeken zijn naam aan dankt is gedempt in 1952.) Oscar Decoene begon hier zijn winkel in 1919, in de buurt die toen volop boomde.
Vandaag zijn we twee lange generaties verder. Jan Decoene en Marie Vertongen hebben de fakkel overgenomen rond 1980 en wonen nog altijd achter de winkel, zoals het hoort. Hij is baas in de doe-het-zelfafdeling, zij heerst over de aparte rayons met potten en pannen. Of met een ander schoon woord: de pottecarie. Maar als je zaak al een eeuw bestaat, dan heb je al met een paar vijanden moeten afrekenen…
Jan is de apotheker van de ijzerwaren: hij weet exact wat er in elk van de genummerde schuifjes zit.
De eerste was de opkomst van de doe-het-zelfketens en groothandels zoals Makro. Die slag heeft Huis Decoene-Simons op zijn pinkske gewonnen, dankzij betere merkproducten en kennis van zaken. Net zoals een apotheker weet Jan precies wat er in elk van de genummerde schuifjes zit in de imposante muurkast. Bolverzonken nagels, luchterhaakschroeven, tirefonds, rolluiksingels? Hij tovert ze direct te voorschijn.
De nieuwe grote concurrent was het internet. Een gevecht dat bijna niet te winnen was — en toch. Hobbychefs op tv hebben voor een revival gezorgd van de loodzware potten van Le Creuset, de oer-Belgische kwaliteit van Demeyere en de scherpst geslepen dunschillers. Marie geeft daarover nog altijd beter advies dan een zoekrobot en overdreven online reviews. Zo simpel is het.
De derde vijand zal wel het einde betekenen: de tijd. Hun kinderen zijn een andere weg ingeslagen, dus als Jan en Marie met pensioen gaan, zal dat het einde betekenen van dit huis van vertrouwen. Maar tot het zover is, blijven de amateurkoks en bricoleurs nog altijd welkom in een levend stuk Gentse geschiedenis.
Sluizeken, Place de l’Ecluse
Het Sluizeken in de tijd van toen — alles is veranderd behalve huis Decoene-Simons
Uit privécollectie
U bevindt zich bij handelaars Jan en Marie
Huis Decoene is een zaak met een lange geschiedenis die startte in 1919 toen de grootvader van de huidige eigenaar de ijzerwarenwinkel oprichtte. Je vindt er alles om te klussen en te koken. De nadruk ligt op kwaliteitsproducten; onder meer Le Creuset en Demeyere. Uniek is dat het meeste koopwaar nog altijd per stuk of in kleine hoeveelheden gekocht kan worden en dat ook wisselstukken voorradig zijn. Alle dagen open behalve op zondag.
Adres: Sluizeken 17
Opgericht in: 1919
Kent ge die van Moby in dat klein steegske?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij DreamCATchers (Schepenhuisstraat 17) of, als je niet op pad bent, via deze link
Jan met de pet draagt een klak. En Jeanne dan?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Sjapoo (Sluizeken 29) of, als je niet op pad bent, via deze link
Voor wandelaars: QR-codes spotten en scannen
De leukste manier om 1000 jaar Gentsekoop te beleven is de 25 Gentse locaties van ons project zelf ontdekken.
- Spot een QR-code verspreid over Gent in etalages van lokale handelaars.
- Lees de QR-code in met je smartphone, je kan het verhaal lezen en de handelaar leren kennen.
- In de rubriek Hier dichtbij kies je een vitrine in de buurt met je volgende verhaal.
Het magazine
- Wil je alle handelaars, alle beelden en vooral de 25 opmerkelijke Gentse verhalen samen gebundeld? Stap dan eens binnen bij een deelnemende handelaar en vraag je gratis exemplaar van het magazine.
- Benieuwd naar ons magazine 1000 jaar Gentsekoop? Download hier de PDF-versie
- Zorg dat je jouw exemplaar van deze special te pakken krijgt, en bezoek zeker eens een deelnemende handelaar. Merci voor uwe Gentsekoop!
Alle verhalen
Ga naar het online overzicht van alle verhalen en handelaars
Win een waardebon bij een deelnemende handelaar
- Bezoek één van de 25 handelaars op de 1000 jaar Gentsekoop wandelroute
- Neem een leuke selfie met het 1000 jaar Gentsekoop etalagebord
- Deel je foto op Instagram en tag @gentsekoop
Gentsekoop – Kopen bij lokale Gentse handelaars
Snuister je graag in kleine boetieks? Hou je van lokaal? Wij ook. Gentsekoop promoot kopen bij lokale Gentse handelaars en geeft hen de aandacht die ze verdienen. Het is opgericht door Mieke Van Steenkiste, Barbara Symons en Evelien Bogaert. Wil jij je zaak in de kijker zetten of meer lokaal shoppen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.
Bij Mie-time (Mieke) kan je terecht voor tufting workshops en je kan er ook een gepersonaliseerd tapijtje laten maken.
Curiosa & co (Evelien) is een betaalbaar juwelen en hebbedingen winkeltje in een van de wijste buurten van Gent - de Nederkouter.
De Collectie van de Gentenaar (CoGent)
Beelden vinden bij de verhalen, het is geen gemakkelijke klus! Gelukkig is er de Collectie van de Gentenaar. Het project ‘Collectie van de Gentenaar’ geeft subsidie aan 13 projecten. Ook Gentsekoop is voor die subsidie, het Cocreatiefonds, geselecteerd. Het Cocreatiefonds ondersteunt projecten die zelf op creatieve of technologische wijze aan de slag gaan met het gedigitaliseerd erfgoed. Zo hebben ook wij ons projectidee werkelijkheid kunnen maken.
Op data.collectie.gent ontdek je een selectie van al meer dan 70.000 stukken, foto’s, geluidsfragmenten, … uit de collecties van STAM, Design Museum Gent, Industriemuseum, Huis van Alijn, Archief Gent en persoonlijke collecties van Gentenaars. Via de CoGent-box, een rondreizende digitale belevingsruimte, werden die collecties en verhalen tot in de Gentse wijken gebracht.
De ‘Collectie van de Gentenaar’ is een initiatief van de Stad Gent, Design Museum Gent en District09 samen met STAM, Huis van Alijn, Industriemuseum Gent, UGent, Inuits, Fisheye, Chase Creative, Meemoo, Studio Dott en iDROPS. Het wordt mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het initiatief Urban Innovative Actions (UIA) en de Vlaamse Overheid.
Merci!
Zonder de hulp en steun van de volgende mensen en instellingen hadden we dit project niet kunnen realiseren:
Collectie van de Gentenaar, District 09, Huis van Alijn, Archief Gent, Monumentenzorg Gent, STAM, Industriemuseum, Liberaal Archief Gent, en DSMG
Suzy De Laere, Rudolf van der Ven, Tim Van Achte, Jon Van Speybroeck, Guido Everaert, Bruno Mulier, David Slosse, Dirk Panier, Ryan Stevens, Tine Decosemaker, Sam Donvil, Nele Samyn, Diederik Decroix, Koen Vromman, Annelies Droesbeke, Jasmin Mazarine De Waele en alle deelnemende handelaars.
Wil je graag meer te weten komen over andere Gentse huizen van vertrouwen, lees dan zeker het boek De Voortzetting, geschreven door David Slosse en met prachtige foto’s door Dirk Panier. Gemaakt uit liefde voor Gent. ISBN 9789090312095
Geen dieren zijn geschaad bij het maken van deze productie.
Ook niet schaap André, de vliegende reporter van Gentsekoop die zich vastbeet en het terrein op ging om de beste Gentsekoop verhalen te verzamelen.
Integendeel, we hebben Mie-time al gevraagd om van z’n wol een mooi tapijtje te maken.
Merci voor uwe Gentsekoop!
Barbara, Mieke en Evelien