1000 jaar Gentsekoop
Op ieder kopke past een deksel
Ons hoofd bedekken, dat doen we al sinds de prehistorie om ons te beschermen. Een hoed tegen de zon, een capuchon tegen weer en wind, een helm tegen een ijzeren knots. Maar echt plezant wordt de geschiedenis van onze hoofddeksels pas wanneer we ze voor de looks beginnen te dragen.
Denk aan de puntmuts van een Bourgondische prinses, de bicorne van Napoleon of de scheve baret van een cantusganger: het zijn allemaal hoeden die enkel dienen als statussymbool of om te tonen dat je bij een groep behoort.
In de volle middeleeuwen, rond het jaar 1200, duiken in onze contreien de eerste van zulke hoedenmakers op, zowel voor dames als heren. In een stad als Gent waren er maar een paar, omdat alleen de elite die hoofddeksels bestelde uit dure materialen. In de 15de eeuw kwam er schot in de zaak, toen het aantal vermogende handelaars sterk toenam — kijk maar naar al die hoeden en mutsen op de schilderijen van Van Eyck.
Chique vrouwen konden het zich niet permitteren om op elk feestje met dezelfde hoed te verschijnen.
Later zorgde ook de evoluerende mode voor extra werk: dames en heren van stand wilden wel iets moois op hun hoofd, maar niet altijd hetzelfde. Tegen het einde van de 19de eeuw waren er in Gent een tiental speciaalzaken die enkel hoeden verkochten: chapeliers voor de mannen, modistes voor de vrouwen. Mannen droegen een strohoed in de zomer, een bolhoed in de winter. De chique vrouwen konden het zich hoe dan ook niet permitteren om op elk feestje met dezelfde hoed te verschijnen. Werk verzekerd!
Terzelfdertijd werden er op veel grotere schaal ook hoofddeksels geproduceerd voor het werkvolk. ‘Jan met de pet’ kon vanaf het midden van de 19de eeuw voor een goedkoop hoofddeksel terecht bij een stuk of vijftig klakkenmakers en een dertigtal mutsenmaaksters, zoals de zusters De Broe (vanaf 1891 op Sluizeken 24). Rijkere dames gingen in die tijd naar speciaalzaken als Mesdemoiselles Casier in Oudburg voor hun meer extravagante foliekes in alle vormen, kleuren en materialen.
Hoeden maken is een oud ambacht en het blijft tot op vandaag een métier apart. Elk hoofd is verschillend en stoffen als vilt, sisal, stro, stof, crin of wol vragen allemaal om een andere aanpak. In Gent gebeurt het nog altijd met liefde, zoals hier bij Sjapoo.
Adreskaart van winkel van dameskleding en ondergoed Casier, Gent
Porseleinkaart van de zusters Casier: hun exclusieve hoedenwinkel in Oudburg bestond van 1836 tot 1848.
Uit de Huis van Alijn collectie
Ontdek dit object in de online Collectie van de Gentenaar
U bevindt zich bij handelaar Ria
Ria gaat als beeldhouwster op zoek naar nieuwe en verrassende vormen voor haar hoeden. Op elk vrouwenhoofd past een hoed, maar niet om het even welke. Samen met de klant wordt gezocht naar de juiste vorm. Wie niet meteen een hoed durft op te zetten, kan bij Sjapoo terecht voor haarstukjes zoals fascinators en diadeems. Elke winter ontwerpt Ria ook een collectie mutsen met bijpassende sjaals. Deze worden vervaardigd uit hoogwaardige jersey's of uit pure kasjmier.
Adres: Sluizeken 29
sjapoo.be
Opgericht in: 1991
Mag ik één hardstalen bolverzonken nagel alstublieft?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Huis Decoene-Simons (Sluizeken 17) of, als je niet op pad bent, via deze link
Vraag: zou Bayram ooit slapen?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Fruitco (Kammerstraat 3) of, als je niet op pad bent, via deze link
Voor wandelaars: QR-codes spotten en scannen
De leukste manier om 1000 jaar Gentsekoop te beleven is de 25 Gentse locaties van ons project zelf ontdekken.
- Spot een QR-code verspreid over Gent in etalages van lokale handelaars.
- Lees de QR-code in met je smartphone, je kan het verhaal lezen en de handelaar leren kennen.
- In de rubriek Hier dichtbij kies je een vitrine in de buurt met je volgende verhaal.
Het magazine
- Wil je alle handelaars, alle beelden en vooral de 25 opmerkelijke Gentse verhalen samen gebundeld? Stap dan eens binnen bij een deelnemende handelaar en vraag je gratis exemplaar van het magazine.
- Benieuwd naar ons magazine 1000 jaar Gentsekoop? Download hier de PDF-versie
- Zorg dat je jouw exemplaar van deze special te pakken krijgt, en bezoek zeker eens een deelnemende handelaar. Merci voor uwe Gentsekoop!
Alle verhalen
Ga naar het online overzicht van alle verhalen en handelaars
Win een waardebon bij een deelnemende handelaar
- Bezoek één van de 25 handelaars op de 1000 jaar Gentsekoop wandelroute
- Neem een leuke selfie met het 1000 jaar Gentsekoop etalagebord
- Deel je foto op Instagram en tag @gentsekoop
Gentsekoop – Kopen bij lokale Gentse handelaars
Snuister je graag in kleine boetieks? Hou je van lokaal? Wij ook. Gentsekoop promoot kopen bij lokale Gentse handelaars en geeft hen de aandacht die ze verdienen. Het is opgericht door Mieke Van Steenkiste, Barbara Symons en Evelien Bogaert. Wil jij je zaak in de kijker zetten of meer lokaal shoppen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.
Bij Mie-time (Mieke) kan je terecht voor tufting workshops en je kan er ook een gepersonaliseerd tapijtje laten maken.
Curiosa & co (Evelien) is een betaalbaar juwelen en hebbedingen winkeltje in een van de wijste buurten van Gent - de Nederkouter.
De Collectie van de Gentenaar (CoGent)
Beelden vinden bij de verhalen, het is geen gemakkelijke klus! Gelukkig is er de Collectie van de Gentenaar. Het project ‘Collectie van de Gentenaar’ geeft subsidie aan 13 projecten. Ook Gentsekoop is voor die subsidie, het Cocreatiefonds, geselecteerd. Het Cocreatiefonds ondersteunt projecten die zelf op creatieve of technologische wijze aan de slag gaan met het gedigitaliseerd erfgoed. Zo hebben ook wij ons projectidee werkelijkheid kunnen maken.
Op data.collectie.gent ontdek je een selectie van al meer dan 70.000 stukken, foto’s, geluidsfragmenten, … uit de collecties van STAM, Design Museum Gent, Industriemuseum, Huis van Alijn, Archief Gent en persoonlijke collecties van Gentenaars. Via de CoGent-box, een rondreizende digitale belevingsruimte, werden die collecties en verhalen tot in de Gentse wijken gebracht.
De ‘Collectie van de Gentenaar’ is een initiatief van de Stad Gent, Design Museum Gent en District09 samen met STAM, Huis van Alijn, Industriemuseum Gent, UGent, Inuits, Fisheye, Chase Creative, Meemoo, Studio Dott en iDROPS. Het wordt mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het initiatief Urban Innovative Actions (UIA) en de Vlaamse Overheid.
Merci!
Zonder de hulp en steun van de volgende mensen en instellingen hadden we dit project niet kunnen realiseren:
Collectie van de Gentenaar, District 09, Huis van Alijn, Archief Gent, Monumentenzorg Gent, STAM, Industriemuseum, Liberaal Archief Gent, en DSMG
Suzy De Laere, Rudolf van der Ven, Tim Van Achte, Jon Van Speybroeck, Guido Everaert, Bruno Mulier, David Slosse, Dirk Panier, Ryan Stevens, Tine Decosemaker, Sam Donvil, Nele Samyn, Diederik Decroix, Koen Vromman, Annelies Droesbeke, Jasmin Mazarine De Waele en alle deelnemende handelaars.
Wil je graag meer te weten komen over andere Gentse huizen van vertrouwen, lees dan zeker het boek De Voortzetting, geschreven door David Slosse en met prachtige foto’s door Dirk Panier. Gemaakt uit liefde voor Gent. ISBN 9789090312095
Geen dieren zijn geschaad bij het maken van deze productie.
Ook niet schaap André, de vliegende reporter van Gentsekoop die zich vastbeet en het terrein op ging om de beste Gentsekoop verhalen te verzamelen.
Integendeel, we hebben Mie-time al gevraagd om van z’n wol een mooi tapijtje te maken.
Merci voor uwe Gentsekoop!
Barbara, Mieke en Evelien