1000 jaar Gentsekoop
Hier, pakt u nog een mandarientje
Fruitco? Waar is dat? Ah, bij Bayram! Als de helft van de stad een winkel enkel kent bij de voornaam van de uitbater, dan wil dat al iets zeggen. Met zijn stem als een klok en zijn eeuwige petje begroet deze marchandeur zijn klanten al van voor dag en dauw sinds… ja, sinds wanneer eigenlijk?
Het verhaal begint in 1971. Zoals zovele Turkse Gentenaars maakten de ouders van Bayram Özdemir de grote overstap naar Gent vanuit een dorp rond Emirdag. Bolvadin, om precies te zijn. Bayram was toen nog een klein baaske, maar hij kreeg al rap zijn taak in het huishouden. Fruit mocht hij gaan halen aan de Vrijdagmarkt, in de winkel van Albert Vankerkhove en Irma De Cock.
Het klikte. Albert wilde weten waar dat enthousiaste manneke vandaan kwam, Bayram luisterde graag naar de verhalen over de stiel. Van het een kwam het ander, en op zijn elfde stond Bayram al kratjes te schikken en de vloer te vegen. Niemand keek daar van op, van zo een beetje kinderarbeid, en Bayram maakte zich onmisbaar door de kabas van de oudere dames tot aan huis te dragen.
Hij haalde in 1978 zijn diploma mechanica, maar een job bij Vynckier, zoals de meeste van zijn klasgenoten, zag Bayram niet zitten. Blauwe kratjes met groenten en fruit, daar was hij zijn hart aan verloren. Hij werkte zich op in de zaak en werkte nog lang samen met Nathalie Vanbeneden, de kleindochter van Irma en Albert.
Niemand keek op van een beetje kinderarbeid in de jaren 1970.
Het dagritme is altijd stevig geweest. Bayram werkt sinds 1980 zes dagen op zeven, met zijn wekker tussen 3 en 4. De opkuis is meestal gedaan rond 19u. Daar zitten niet veel vrije uren tussen. Van het papierwerk in zijn kleine bureeltje krijgt hij de kriebels, maar ’t is van moeten. Er is in ieder geval nooit veel nodig om hem in de winkel te krijgen. Stel een vraag over witte of groene selder voor in de soep of de mossels, en de heer des huizes materialiseert naast u.
Op zijn 63ste weigert Bayram aan zijn pensioen te denken. In plaats daarvan opende hij in 2023 nog een nieuwe vestiging op de Antwerpsesteenweg in Oostakker. Daar heeft hij een groter magazijn waar de horecazaken gemakkelijker hun camionette kunnen komen vullen. In totaal werkt er, op en af, tien man personeel voor Fruitco, maar de man met de pet en zijn bril aan een koordeke, die blijft toch de ziel (en de stembanden) van de zaak.
Handelszaak, Kammerstraat en hoek Bij Sint-Jacobs, 1965
Iedereen is de voorganger van Bayram al lang vergeten: Scotland Tailors
Uit de Archief Gent collectie
Ontdek dit object in de online Collectie van de Gentenaar
U bevindt zich bij handelaar Bayram
Fruitco aan de Vrijdagmarkt is al meer dan vijftig jaar een begrip in Gent. Je kan er van maandag tot zaterdag van 6u tot 18u terecht voor verse groenten en fruit. Al van in het prille begin ligt de nadruk op de beste kwaliteit en service. Sinds dit jaar is er ook een tweede Fruitco langs de Antwerpsesteenweg in Oostakker met een extra magazijn en dus nog meer plaats voor verse producten.
Adres: Kammerstraat 3
fruitcobvba.be
Opgericht in: 1969
Jan met de pet draagt een klak. En Jeanne dan?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Sjapoo (Sluizeken 29) of, als je niet op pad bent, via deze link
Wie waste de slipjes in de rosse buurt?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Eva's Appel (Dampoortstraat 32) of, als je niet op pad bent, via deze link
Voor wandelaars: QR-codes spotten en scannen
De leukste manier om 1000 jaar Gentsekoop te beleven is de 25 Gentse locaties van ons project zelf ontdekken.
- Spot een QR-code verspreid over Gent in etalages van lokale handelaars.
- Lees de QR-code in met je smartphone, je kan het verhaal lezen en de handelaar leren kennen.
- In de rubriek Hier dichtbij kies je een vitrine in de buurt met je volgende verhaal.
Het magazine
- Wil je alle handelaars, alle beelden en vooral de 25 opmerkelijke Gentse verhalen samen gebundeld? Stap dan eens binnen bij een deelnemende handelaar en vraag je gratis exemplaar van het magazine.
- Benieuwd naar ons magazine 1000 jaar Gentsekoop? Download hier de PDF-versie
- Zorg dat je jouw exemplaar van deze special te pakken krijgt, en bezoek zeker eens een deelnemende handelaar. Merci voor uwe Gentsekoop!
Alle verhalen
Ga naar het online overzicht van alle verhalen en handelaars
Win een waardebon bij een deelnemende handelaar
- Bezoek één van de 25 handelaars op de 1000 jaar Gentsekoop wandelroute
- Neem een leuke selfie met het 1000 jaar Gentsekoop etalagebord
- Deel je foto op Instagram en tag @gentsekoop
Gentsekoop – Kopen bij lokale Gentse handelaars
Snuister je graag in kleine boetieks? Hou je van lokaal? Wij ook. Gentsekoop promoot kopen bij lokale Gentse handelaars en geeft hen de aandacht die ze verdienen. Het is opgericht door Mieke Van Steenkiste, Barbara Symons en Evelien Bogaert. Wil jij je zaak in de kijker zetten of meer lokaal shoppen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.
Bij Mie-time (Mieke) kan je terecht voor tufting workshops en je kan er ook een gepersonaliseerd tapijtje laten maken.
Curiosa & co (Evelien) is een betaalbaar juwelen en hebbedingen winkeltje in een van de wijste buurten van Gent - de Nederkouter.
De Collectie van de Gentenaar (CoGent)
Beelden vinden bij de verhalen, het is geen gemakkelijke klus! Gelukkig is er de Collectie van de Gentenaar. Het project ‘Collectie van de Gentenaar’ geeft subsidie aan 13 projecten. Ook Gentsekoop is voor die subsidie, het Cocreatiefonds, geselecteerd. Het Cocreatiefonds ondersteunt projecten die zelf op creatieve of technologische wijze aan de slag gaan met het gedigitaliseerd erfgoed. Zo hebben ook wij ons projectidee werkelijkheid kunnen maken.
Op data.collectie.gent ontdek je een selectie van al meer dan 70.000 stukken, foto’s, geluidsfragmenten, … uit de collecties van STAM, Design Museum Gent, Industriemuseum, Huis van Alijn, Archief Gent en persoonlijke collecties van Gentenaars. Via de CoGent-box, een rondreizende digitale belevingsruimte, werden die collecties en verhalen tot in de Gentse wijken gebracht.
De ‘Collectie van de Gentenaar’ is een initiatief van de Stad Gent, Design Museum Gent en District09 samen met STAM, Huis van Alijn, Industriemuseum Gent, UGent, Inuits, Fisheye, Chase Creative, Meemoo, Studio Dott en iDROPS. Het wordt mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het initiatief Urban Innovative Actions (UIA) en de Vlaamse Overheid.
Merci!
Zonder de hulp en steun van de volgende mensen en instellingen hadden we dit project niet kunnen realiseren:
Collectie van de Gentenaar, District 09, Huis van Alijn, Archief Gent, Monumentenzorg Gent, STAM, Industriemuseum, Liberaal Archief Gent, en DSMG
Suzy De Laere, Rudolf van der Ven, Tim Van Achte, Jon Van Speybroeck, Guido Everaert, Bruno Mulier, David Slosse, Dirk Panier, Ryan Stevens, Tine Decosemaker, Sam Donvil, Nele Samyn, Diederik Decroix, Koen Vromman, Annelies Droesbeke, Jasmin Mazarine De Waele en alle deelnemende handelaars.
Wil je graag meer te weten komen over andere Gentse huizen van vertrouwen, lees dan zeker het boek De Voortzetting, geschreven door David Slosse en met prachtige foto’s door Dirk Panier. Gemaakt uit liefde voor Gent. ISBN 9789090312095
Geen dieren zijn geschaad bij het maken van deze productie.
Ook niet schaap André, de vliegende reporter van Gentsekoop die zich vastbeet en het terrein op ging om de beste Gentsekoop verhalen te verzamelen.
Integendeel, we hebben Mie-time al gevraagd om van z’n wol een mooi tapijtje te maken.
Merci voor uwe Gentsekoop!
Barbara, Mieke en Evelien