1000 jaar Gentsekoop
Van roggebrood tot coupe caramel
Met 26 jaar op de teller zijn het bakkerskoppel Filip en Sofie al oude bekenden in de buurt. Maar het ruikt al langer naar brood en banket op de Antwerpsesteenweg 17. Véél langer — al 163 jaar om precies te zijn.
Over oude handelszaken vind je in de archieven meestal enkel officiële papieren. Een foto is al zeldzaam. Het mooie is dat we hier wél de petite histoire kennen. Bij het eeuwfeest van de bakkerij in 1960 voerde bakkersfamilie De Smet (geen familie van Filip en Sofie) namelijk een toneelstukje op van hun geschiedenis. ‘Van roggebrood tot coupe caramel’ heette het. Voor de opvoering moesten ze niet ver lopen, want het zaaltje White Star lag naast de bakkerij.
Het verhaal (en het toneelstuk) begint in 1860, wanneer Louis Temmerman en zijn vrouw Marie Thérèse een stuk grond op het oog hebben “buiten de Antwerpsche poort”, zoals de Dampoort toen nog heette. In die tijd waren er nog twee stations: Gent-Eeklo (waar nu de parking van Gent Dampoort is) en Gent-Waas (aan de huidige bushaltes). De bouwgrond lag vlakbij Gent-Waas en extra klandizie voor Louis was dus verzekerd.
Zonder ik het vergeet, ik wil u feliciteer de tout coeur!
De doodnerveuze bakker stond voor de koop van zijn leven. De notaris in het stuk spreekt een sappig mengsel van Frans en Gents. “Es da goed begreep, monsieur Temmerman?” Louis: “Da zal wel, denke kik. En kunnen wij binst een dreupelke drinken op zo’n gewichtige gebeurtenis?” Notaris: “Volontiers, monsieur Temmerman en… zonder ik het vergeet, ik wil u feliciteer de tout coeur!” En dan was de zaak beklonken, voor 2.200 Belgische frank.
Het stuk volgt de familiesaga doorheen de generaties. Soms sappig, soms romantisch, soms tragisch. De bakkerij draait op volle toeren. Zoon Theodoor Temmerman volgt Louis op, maar hij blijft “jonkman” (vrijgezel). Hij krijgt wel hulp van zijn nichtje Angèle Petit, die als elfjarig weesje was komen inwonen in het bakkershuis.
Richard De Smet, dertiende kind van de vroegere bakkersgast Theofiel, trouwt met Angèle en zij nemen de bakkerij over. Nog één sappig detail: Richard moest op zijn 14de al de ronde doen om het brood uit te dragen. Als hij terugkwam moest het paard naar de achtertuin en er was maar één weg daarheen: door de winkel en het hele huis door. Er stond dus een paard in de gang, en het was altijd hopen dat er niets zou uitvallen…
Boulangerie Theodoor Temmerman
Foto uit de DSMG collectie
U bevindt zich bij handelaars Filip en Sofie
In de Dampoortwijk vind je Brood en banket Filip en Sofie: een warme bakker met 26 jaar geschiedenis die heerlijke smaken produceert. Je vindt er een zeer ruim assortiment verse broden, taarten en ontbijtkoeken. En voor ieder festijn bieden ze iets lekkers aan: moederdag chocolade, sinterklaaskoeken, kaneelzoete mastellen of driekoningentaarten - je vindt het er allemaal. De volgende generatie staat al klaar, dus opvolging is verzekerd.
Adres: Antwerpsesteenweg 17
Opgericht in: 1997
Wie waste de slipjes in de rosse buurt?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Eva's Appel (Dampoortstraat 32) of, als je niet op pad bent, via deze link
Wat is hier nog verkocht sinds Keizer Karel?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Curiosa & co (Nederkouter 120) of, als je niet op pad bent, via deze link
Voor wandelaars: QR-codes spotten en scannen
De leukste manier om 1000 jaar Gentsekoop te beleven is de 25 Gentse locaties van ons project zelf ontdekken.
- Spot een QR-code verspreid over Gent in etalages van lokale handelaars.
- Lees de QR-code in met je smartphone, je kan het verhaal lezen en de handelaar leren kennen.
- In de rubriek Hier dichtbij kies je een vitrine in de buurt met je volgende verhaal.
Het magazine
- Wil je alle handelaars, alle beelden en vooral de 25 opmerkelijke Gentse verhalen samen gebundeld? Stap dan eens binnen bij een deelnemende handelaar en vraag je gratis exemplaar van het magazine.
- Benieuwd naar ons magazine 1000 jaar Gentsekoop? Download hier de PDF-versie
- Zorg dat je jouw exemplaar van deze special te pakken krijgt, en bezoek zeker eens een deelnemende handelaar. Merci voor uwe Gentsekoop!
Alle verhalen
Ga naar het online overzicht van alle verhalen en handelaars
Win een waardebon bij een deelnemende handelaar
- Bezoek één van de 25 handelaars op de 1000 jaar Gentsekoop wandelroute
- Neem een leuke selfie met het 1000 jaar Gentsekoop etalagebord
- Deel je foto op Instagram en tag @gentsekoop
Gentsekoop – Kopen bij lokale Gentse handelaars
Snuister je graag in kleine boetieks? Hou je van lokaal? Wij ook. Gentsekoop promoot kopen bij lokale Gentse handelaars en geeft hen de aandacht die ze verdienen. Het is opgericht door Mieke Van Steenkiste, Barbara Symons en Evelien Bogaert. Wil jij je zaak in de kijker zetten of meer lokaal shoppen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.
Bij Mie-time (Mieke) kan je terecht voor tufting workshops en je kan er ook een gepersonaliseerd tapijtje laten maken.
Curiosa & co (Evelien) is een betaalbaar juwelen en hebbedingen winkeltje in een van de wijste buurten van Gent - de Nederkouter.
De Collectie van de Gentenaar (CoGent)
Beelden vinden bij de verhalen, het is geen gemakkelijke klus! Gelukkig is er de Collectie van de Gentenaar. Het project ‘Collectie van de Gentenaar’ geeft subsidie aan 13 projecten. Ook Gentsekoop is voor die subsidie, het Cocreatiefonds, geselecteerd. Het Cocreatiefonds ondersteunt projecten die zelf op creatieve of technologische wijze aan de slag gaan met het gedigitaliseerd erfgoed. Zo hebben ook wij ons projectidee werkelijkheid kunnen maken.
Op data.collectie.gent ontdek je een selectie van al meer dan 70.000 stukken, foto’s, geluidsfragmenten, … uit de collecties van STAM, Design Museum Gent, Industriemuseum, Huis van Alijn, Archief Gent en persoonlijke collecties van Gentenaars. Via de CoGent-box, een rondreizende digitale belevingsruimte, werden die collecties en verhalen tot in de Gentse wijken gebracht.
De ‘Collectie van de Gentenaar’ is een initiatief van de Stad Gent, Design Museum Gent en District09 samen met STAM, Huis van Alijn, Industriemuseum Gent, UGent, Inuits, Fisheye, Chase Creative, Meemoo, Studio Dott en iDROPS. Het wordt mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het initiatief Urban Innovative Actions (UIA) en de Vlaamse Overheid.
Merci!
Zonder de hulp en steun van de volgende mensen en instellingen hadden we dit project niet kunnen realiseren:
Collectie van de Gentenaar, District 09, Huis van Alijn, Archief Gent, Monumentenzorg Gent, STAM, Industriemuseum, Liberaal Archief Gent, en DSMG
Suzy De Laere, Rudolf van der Ven, Tim Van Achte, Jon Van Speybroeck, Guido Everaert, Bruno Mulier, David Slosse, Dirk Panier, Ryan Stevens, Tine Decosemaker, Sam Donvil, Nele Samyn, Diederik Decroix, Koen Vromman, Annelies Droesbeke, Jasmin Mazarine De Waele en alle deelnemende handelaars.
Wil je graag meer te weten komen over andere Gentse huizen van vertrouwen, lees dan zeker het boek De Voortzetting, geschreven door David Slosse en met prachtige foto’s door Dirk Panier. Gemaakt uit liefde voor Gent. ISBN 9789090312095
Geen dieren zijn geschaad bij het maken van deze productie.
Ook niet schaap André, de vliegende reporter van Gentsekoop die zich vastbeet en het terrein op ging om de beste Gentsekoop verhalen te verzamelen.
Integendeel, we hebben Mie-time al gevraagd om van z’n wol een mooi tapijtje te maken.
Merci voor uwe Gentsekoop!
Barbara, Mieke en Evelien