1000 jaar Gentsekoop
Blijven schrepen, blijven pleuje
Doorzettingsvermogen. Is dat niet de X-factor die het verschil maakt tussen een goeie en een middelmatige ondernemer? Als er iets mislukt, doe dan iets anders. Koppel die extreme doorzetting aan Gentse zottigheid, en je komt terecht bij de man die elk jaar voor tien dagen van carrière switchte: Guust de Wortelschreper.
Tegenwoordig is de Vlasmarkt het epicentrum van het nachtleven tijdens de Gentse Feesten, maar in de jaren ’70 was er daar maar één café, de Ekkentu (vandaag Bar De War). Het was barvrouw Cécile Carels die de Irish coffee op het vaste menu zette van elke feestnacht. Maar vooral: het is daar dat Guust de Wortelschreper zijn eerste wereldrecord brak.
Anno 1978 had Gust Buysse, want dat was zijn echte naam, er al twaalf stiels en dertien ongelukken opzitten als barman, matroos, buitenwipper, garçon enzovoort. Op café met ander langharig tuig, Walter De Buck en Vuile Mong, besloot hij om het anders aan te pakken: hij zou nu eens tien dagen alleen maar nutteloos zijn. In de extreme zin.
Dus zette hij zich wortels te schrapen. 1000 kilogram, op tien dagen en nachten, meer dan 200 uur schrapen in totaal. De Wortelschreper sliep niet meer dan een paar uur per dag, en van zijn stijve rug had hij geen last “zolang het geen dikke nek werd”. Ondertussen ging er een compaan rond met de melkkan, en de briefkes van vijftig frank vielen vlotjes binnen. Hetzelfde principe herhaalde hij ook de tien jaren erna, telkens met een nieuw wereldrecord.
1000 kilogram wortels, op tien dagen en nachten, dat was meer dan 200 uur schrapen in totaal.
Zouden we ze niet eens opsommen? Een bloemlezing, gewoon om Guust te eren. 1980, wereldrecord muilentrekken. 1981, tien dagen hetzelfde liedje (’t Es fieste, ’t es fieste, zuipen gelijk de bieste). 1982, wereldrecord van 500.000 stempels zetten om het half miljoen Belgen zonder werk te evenaren. 1983, een vredesbrief van tien kilometer lang aan president Ronald Reagan (“Dier Reagan, Gent laat andere vliegers op”).
1984, wereldrecord hoedjes plooien (“Nie pleuje? Wel pleuje!”). 1985, wereldrecord romans signeren (een eigen boek van zes bladzijden en twee nietjes). 1986, twee miljard zwart geld witwassen van zijn eigen munteenheid (de Zwarf). 1987, wereldrecord kaderleden werven door mensen een kader om de hals te hangen met hun eigen Polaroid. Daarna is Guust van het Feestentoneel verdwenen. We kunnen alleen maar hopen dat hij met zijn tien dagen per jaar toch zijn pensioen verzekerd heeft.
Guust doet zijn goeste
- Foto: Guust doet zijn goeste
- Krantenartikel: Guust de Wurtelschreper voor het eerst aan het werk op de Vlasmarkt in 1978
Beeldcitaten: persgroep.net, nieuwsblad.be
U bevindt zich bij handelaar Meike
Meike is creativiteitscoach bij Creanaut. Ze staat je bij om je stress te verminderen en veerkracht op te bouwen door je eigen creatief potentieel te ontdekken met unieke trainingen, creatieve workshops, mindfulness en coaching. Meike biedt niet alleen coachingstrajecten aan voor volwassenen maar ook voor kinderen. Groei persoonlijk en professioneel in een kleinschalige, veilige, inspirerend en creatieve leeromgeving.

Adres: Ottergemsesteenweg 247
creanaut.be
Opgericht in: 2019


Wie was er altijd de best geklede man op café?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Mamazoet (Oudenaardsesteenweg 35) of, als je niet op pad bent, via deze link
Waarmee speelden kinderen tijdens de oorlog?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij De Speelfontein / Bar Fontein (Koningin Astridlaan 169) of, als je niet op pad bent, via deze link
Voor wandelaars: QR-codes spotten en scannen
De leukste manier om 1000 jaar Gentsekoop te beleven is de 25 Gentse locaties van ons project zelf ontdekken.
- Spot een QR-code verspreid over Gent in etalages van lokale handelaars.
- Lees de QR-code in met je smartphone, je kan het verhaal lezen en de handelaar leren kennen.
- In de rubriek Hier dichtbij kies je een vitrine in de buurt met je volgende verhaal.
Het magazine
- Wil je alle handelaars, alle beelden en vooral de 25 opmerkelijke Gentse verhalen samen gebundeld? Stap dan eens binnen bij een deelnemende handelaar en vraag je gratis exemplaar van het magazine.
- Benieuwd naar ons magazine 1000 jaar Gentsekoop? Download hier de PDF-versie
- Zorg dat je jouw exemplaar van deze special te pakken krijgt, en bezoek zeker eens een deelnemende handelaar. Merci voor uwe Gentsekoop!
Alle verhalen
Ga naar het online overzicht van alle verhalen en handelaars
Win een waardebon bij een deelnemende handelaar
- Bezoek één van de 25 handelaars op de 1000 jaar Gentsekoop wandelroute
- Neem een leuke selfie met het 1000 jaar Gentsekoop etalagebord
- Deel je foto op Instagram en tag @gentsekoop

Gentsekoop – Kopen bij lokale Gentse handelaars
Snuister je graag in kleine boetieks? Hou je van lokaal? Wij ook. Gentsekoop promoot kopen bij lokale Gentse handelaars en geeft hen de aandacht die ze verdienen. Het is opgericht door Mieke Van Steenkiste, Barbara Symons en Evelien Bogaert. Wil jij je zaak in de kijker zetten of meer lokaal shoppen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Bij Mie-time (Mieke) kan je terecht voor tufting workshops en je kan er ook een gepersonaliseerd tapijtje laten maken.
The Hide (Barbara) is your unique, uncomplicated getaway. Designed for you: the modern adventurer, the relaxation seeker, the urban explorer.
Curiosa & co (Evelien) is een betaalbaar juwelen en hebbedingen winkeltje in een van de wijste buurten van Gent - de Nederkouter.
De Collectie van de Gentenaar (CoGent)
Beelden vinden bij de verhalen, het is geen gemakkelijke klus! Gelukkig is er de Collectie van de Gentenaar. Het project ‘Collectie van de Gentenaar’ geeft subsidie aan 13 projecten. Ook Gentsekoop is voor die subsidie, het Cocreatiefonds, geselecteerd. Het Cocreatiefonds ondersteunt projecten die zelf op creatieve of technologische wijze aan de slag gaan met het gedigitaliseerd erfgoed. Zo hebben ook wij ons projectidee werkelijkheid kunnen maken.
Op data.collectie.gent ontdek je een selectie van al meer dan 70.000 stukken, foto’s, geluidsfragmenten, … uit de collecties van STAM, Design Museum Gent, Industriemuseum, Huis van Alijn, Archief Gent en persoonlijke collecties van Gentenaars. Via de CoGent-box, een rondreizende digitale belevingsruimte, werden die collecties en verhalen tot in de Gentse wijken gebracht.

De ‘Collectie van de Gentenaar’ is een initiatief van de Stad Gent, Design Museum Gent en District09 samen met STAM, Huis van Alijn, Industriemuseum Gent, UGent, Inuits, Fisheye, Chase Creative, Meemoo, Studio Dott en iDROPS. Het wordt mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het initiatief Urban Innovative Actions (UIA) en de Vlaamse Overheid.
Merci!
Zonder de hulp en steun van de volgende mensen en instellingen hadden we dit project niet kunnen realiseren:
Collectie van de Gentenaar, District 09, Huis van Alijn, Archief Gent, Monumentenzorg Gent, STAM, Industriemuseum, Liberaal Archief Gent, en DSMG
Suzy De Laere, Rudolf van der Ven, Tim Van Achte, Jon Van Speybroeck, Guido Everaert, Bruno Mulier, David Slosse, Dirk Panier, Ryan Stevens, Tine Decosemaker, Sam Donvil, Nele Samyn, Diederik Decroix, Koen Vromman, Annelies Droesbeke, Jasmin Mazarine De Waele en alle deelnemende handelaars.
Wil je graag meer te weten komen over andere Gentse huizen van vertrouwen, lees dan zeker het boek De Voortzetting, geschreven door David Slosse en met prachtige foto’s door Dirk Panier. Gemaakt uit liefde voor Gent. ISBN 9789090312095
Geen dieren zijn geschaad bij het maken van deze productie.
Ook niet schaap André, de vliegende reporter van Gentsekoop die zich vastbeet en het terrein op ging om de beste Gentsekoop verhalen te verzamelen.
Integendeel, we hebben Mie-time al gevraagd om van z’n wol een mooi tapijtje te maken.
Merci voor uwe Gentsekoop!
Barbara, Mieke en Evelien
