1000 jaar Gentsekoop
De strijd om de Gentse kinderhartjes
Als we denken aan de Tweede Wereldoorlog, dan denken we aan de bommen, het verzet, de razzia’s en deportaties… Maar het gewone leven in Gent stond niet stil. Mensen gingen werken, kochten brood, deden de was. En de kinderen, die speelden met alles wat ze konden krijgen. Van wie ze het ook kregen.
Voor de meeste kinderen was speelgoed tijdens de oorlogsjaren een zeldzaamheid. We spreken sowieso over de tijd vóór het massaal geproduceerde plastic speelgoed made in Taiwan. De meeste speeltuigen in de jaren 1940 waren nog zelfgemaakt door vindingrijke ouders. Denk aan een hoepel gemaakt uit de velg van een oude fiets, een pop geweven uit vlas of een zakje metalen knikkers uit de roulementen van een afgedankte machine.
Met écht speelgoed, daarmee kon je toen een kinderhartje winnen. Sommige Duitse soldaten trachtten zo hun imago als ongewenste bezetter een beetje op te poetsen. Ze stopten de Gentse kinderen af en toe kleurpotloden of een stuk speelgoed toe. Trouwens, zelfs tijdens de oorlogsjaren was er niets zo populair als blikken tanks en tinnen soldaatjes. Daar waren ook figuurtjes bij met verschillende rangen en een bijhorend spelbord: een voorloper van het Strategospel dat we vandaag nog kennen.
Speelgoed cadeau doen, dat was de beste manier om kinderhartjes te winnen
Na de bevrijding van Gent, op 6 september 1944, zal niemand er nog mee gepronkt hebben. Zeker niet als het herkenbaar om Duitse tanks en soldaatjes ging. Het aanvaarden van gunsten van de bezetter, dat was een vorm van collaboratie. Het is onwaarschijnlijk dat een speelgoedtank in kinderhanden echt zware gevolgen zou hebben, maar de meeste Gentse ouders zullen dat speelgoed toch naar de zolder verbannen hebben.
En daar waren de bevrijders. De Amerikanen, de Canadezen, de Polen. Zij strooiden gul met kusjes, kauwgom en sigaretten, niet met speelgoed. Maar de Belgische poppenfirma Unica was er wel als de kippen bij om de poppen te maken die iedereen toen wou. In de collectie van het huis van Alijn zitten mooie stukken van zulk bevrijdingsspeelgoed: een vrachtwagen met Amerikaanse ster en het opschrift ‘To Berlin’, bijvoorbeeld. En ook deze Tommy doll, genoemd naar het koosnaampje van de Britse soldaten.
Soldatenpop Sammy
Uit de Huis van Alijn collectie
Ontdek dit object in de collectie Huis van Alijn
U bevindt zich bij handelaar Delphine
Speelfontein / Bar Fontein is een leuke speelgoedwinkel waar je gezellig kan eten en drinken. In dit huiskamerconcept kunnen ouders zorgeloos genieten van hun vrije tijd en tegelijkertijd hun kind laten genieten van de vele speelhoeken. De ongedwongen sfeer maakt van Bar Fontein een ideale ontmoetingsplek. Daarnaast is er op het eerste verdiep ook De Speelfontein, een speelgoedwinkel vol duurzaam speelgoed en ook ecologische kledij.
Adres: Koningin Astridlaan 169
despeelfontein.be
Opgericht in: 2021
Duust kilo wurtels schrepen? Mabajoat.Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Creanaut (Ottergemsesteenweg 247) of, als je niet op pad bent, via deze link
Wat was het eerste Gentse platenlabel?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Vynilla / Vin Il Y A (Sint-Kwintensberg 38) of, als je niet op pad bent, via deze link
Voor wandelaars: QR-codes spotten en scannen
De leukste manier om 1000 jaar Gentsekoop te beleven is de 25 Gentse locaties van ons project zelf ontdekken.
- Spot een QR-code verspreid over Gent in etalages van lokale handelaars.
- Lees de QR-code in met je smartphone, je kan het verhaal lezen en de handelaar leren kennen.
- In de rubriek Hier dichtbij kies je een vitrine in de buurt met je volgende verhaal.
Het magazine
- Wil je alle handelaars, alle beelden en vooral de 25 opmerkelijke Gentse verhalen samen gebundeld? Stap dan eens binnen bij een deelnemende handelaar en vraag je gratis exemplaar van het magazine.
- Benieuwd naar ons magazine 1000 jaar Gentsekoop? Download hier de PDF-versie
- Zorg dat je jouw exemplaar van deze special te pakken krijgt, en bezoek zeker eens een deelnemende handelaar. Merci voor uwe Gentsekoop!
Alle verhalen
Ga naar het online overzicht van alle verhalen en handelaars
Win een waardebon bij een deelnemende handelaar
- Bezoek één van de 25 handelaars op de 1000 jaar Gentsekoop wandelroute
- Neem een leuke selfie met het 1000 jaar Gentsekoop etalagebord
- Deel je foto op Instagram en tag @gentsekoop
Gentsekoop – Kopen bij lokale Gentse handelaars
Snuister je graag in kleine boetieks? Hou je van lokaal? Wij ook. Gentsekoop promoot kopen bij lokale Gentse handelaars en geeft hen de aandacht die ze verdienen. Het is opgericht door Mieke Van Steenkiste, Barbara Symons en Evelien Bogaert. Wil jij je zaak in de kijker zetten of meer lokaal shoppen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.
Bij Mie-time (Mieke) kan je terecht voor tufting workshops en je kan er ook een gepersonaliseerd tapijtje laten maken.
Curiosa & co (Evelien) is een betaalbaar juwelen en hebbedingen winkeltje in een van de wijste buurten van Gent - de Nederkouter.
De Collectie van de Gentenaar (CoGent)
Beelden vinden bij de verhalen, het is geen gemakkelijke klus! Gelukkig is er de Collectie van de Gentenaar. Het project ‘Collectie van de Gentenaar’ geeft subsidie aan 13 projecten. Ook Gentsekoop is voor die subsidie, het Cocreatiefonds, geselecteerd. Het Cocreatiefonds ondersteunt projecten die zelf op creatieve of technologische wijze aan de slag gaan met het gedigitaliseerd erfgoed. Zo hebben ook wij ons projectidee werkelijkheid kunnen maken.
Op data.collectie.gent ontdek je een selectie van al meer dan 70.000 stukken, foto’s, geluidsfragmenten, … uit de collecties van STAM, Design Museum Gent, Industriemuseum, Huis van Alijn, Archief Gent en persoonlijke collecties van Gentenaars. Via de CoGent-box, een rondreizende digitale belevingsruimte, werden die collecties en verhalen tot in de Gentse wijken gebracht.
De ‘Collectie van de Gentenaar’ is een initiatief van de Stad Gent, Design Museum Gent en District09 samen met STAM, Huis van Alijn, Industriemuseum Gent, UGent, Inuits, Fisheye, Chase Creative, Meemoo, Studio Dott en iDROPS. Het wordt mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het initiatief Urban Innovative Actions (UIA) en de Vlaamse Overheid.
Merci!
Zonder de hulp en steun van de volgende mensen en instellingen hadden we dit project niet kunnen realiseren:
Collectie van de Gentenaar, District 09, Huis van Alijn, Archief Gent, Monumentenzorg Gent, STAM, Industriemuseum, Liberaal Archief Gent, en DSMG
Suzy De Laere, Rudolf van der Ven, Tim Van Achte, Jon Van Speybroeck, Guido Everaert, Bruno Mulier, David Slosse, Dirk Panier, Ryan Stevens, Tine Decosemaker, Sam Donvil, Nele Samyn, Diederik Decroix, Koen Vromman, Annelies Droesbeke, Jasmin Mazarine De Waele en alle deelnemende handelaars.
Wil je graag meer te weten komen over andere Gentse huizen van vertrouwen, lees dan zeker het boek De Voortzetting, geschreven door David Slosse en met prachtige foto’s door Dirk Panier. Gemaakt uit liefde voor Gent. ISBN 9789090312095
Geen dieren zijn geschaad bij het maken van deze productie.
Ook niet schaap André, de vliegende reporter van Gentsekoop die zich vastbeet en het terrein op ging om de beste Gentsekoop verhalen te verzamelen.
Integendeel, we hebben Mie-time al gevraagd om van z’n wol een mooi tapijtje te maken.
Merci voor uwe Gentsekoop!
Barbara, Mieke en Evelien