1000 jaar Gentsekoop
Smijt maar in de mand
We doen al ons best, maar nog niet genoeg. Wie de goedgevulde pmd-zakken bekijkt langs de Gentse gevels, weet dat we nog altijd massaal aluminium en plastic gebruiken om ons eten te verpakken. Nog niet zo lang geleden ging dat hier helemaal anders. Melk ging in een fles, vis ging in de gazet van gisteren, fruit ging los in de mand.
Wie vroeger zijn commissies deed, kon niet zonder een mand. Dat was 500 jaar geleden zo, en dat was nog zo in de tijd van onze grootouders. Goederen stonden toen bij winkeliers en marktkramers uitgestald in grote geweven manden, sterke linnen of juten zakken of houten kisten. En de huisvrouwen die boodschappen deden, die waren onafscheidelijk van hun eigen rieten mand.
Onze vroege industrie had sterker gerief vandoen: een goed gevlochten mand moest honderden kilo’s kunnen torsen. Zelfs een overledene kon in een goedkope mand worden begraven. Voor de visserij bestonden speciale vismanden of bennen. In de landbouw waren manden nodig om karren vol kleinvee, groenten en fruit te stapelen. En dan hebben we het nog niet gehad over rugkorven, mattenkloppers, rieten zittingen…
Heb je nog een mand van je bomma? Zij had ze misschien ook al van de hare.
Dat moest natuurlijk allemaal gevlochten worden. De mandenmakers waren tot het einde van de 18de eeuw verenigd in één van de Gentse gilden. Zij hadden het plaatselijke monopolie. Een leerling-vlechter — meestal van kindsbeen af aan de slag — deed er twee jaar over om de stiel in de vingers te krijgen. Een vrouwenjob? Nope. Meestal ging het beroep over van vader op zoon. Pas na nog een paar jaren, een zwaar praktijkexamen (en een fikse betaling) mocht je jezelf Meester in de gilde noemen.
In 1772 maakten de Gentse stadsrapporten bijvoorbeeld melding van 22 mandenvlechters, vertegenwoordigd door 14 families. Toen de Franse bezetter aan het einde van de 18de eeuw alle gilden afschafte, veranderde dat niet veel. De mandenmakers bleven even actief. Nogal wiedes, want iedereen had ze nodig. En moeder natuur leverde ieder jaar de nieuwe grondstoffen: wilgentenen of wissen, rotan, stro of riet.
Al die manden gingen een eeuwigheid mee — kijk maar naar de exemplaren in je eigen huis. Daar zit wel ergens een wasmand of houtmand bij die je van je bomma hebt, nee? En zij misschien ook al van die van haar. Nu we allemaal wat over duurzaamheid gaan nadenken, is een mand minder niet per se iets uit het verleden, maar gewoon iets voor de toekomst.
Groenten kopen op het Veerleplein, anno 1892
De groentemarkt op het Sint-Veerleplein, Gent, ca. 1892-1893
Uit de Huis van Alijn collectie
Ontdek dit object in de online Collectie van de Gentenaar
U bevindt zich bij handelaar Lotte
Madame Panier is een unieke winkel vol manden in alle kleuren, maten en materialen van rotan over sisal, van bamboe tot hout en van jute tot linnen en uiteraard in riet. Je vindt er naast gevlochten manden, rotan zetels, stoelen en tafeltjes vooral decoratie in natuurlijke materialen met sterke focus op kwaliteit, originaliteit en respect voor traditie. Bestellen kan ook online via de webshop.
Adres: Brabantdam 58
madamepanier.be
Opgericht in: 2019
De Ketelvest. Euh, welke ketel? Welke vest?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Bell Fix (Ketelpoort 2) of, als je niet op pad bent, via deze link
Rook dat hier vroeger niet naar frietjesHet verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Studio Cro (Zuidstationstraat 6) of, als je niet op pad bent, via deze link
Voor wandelaars: QR-codes spotten en scannen
De leukste manier om 1000 jaar Gentsekoop te beleven is de 25 Gentse locaties van ons project zelf ontdekken.
- Spot een QR-code verspreid over Gent in etalages van lokale handelaars.
- Lees de QR-code in met je smartphone, je kan het verhaal lezen en de handelaar leren kennen.
- In de rubriek Hier dichtbij kies je een vitrine in de buurt met je volgende verhaal.
Het magazine
- Wil je alle handelaars, alle beelden en vooral de 25 opmerkelijke Gentse verhalen samen gebundeld? Stap dan eens binnen bij een deelnemende handelaar en vraag je gratis exemplaar van het magazine.
- Benieuwd naar ons magazine 1000 jaar Gentsekoop? Download hier de PDF-versie
- Zorg dat je jouw exemplaar van deze special te pakken krijgt, en bezoek zeker eens een deelnemende handelaar. Merci voor uwe Gentsekoop!
Alle verhalen
Ga naar het online overzicht van alle verhalen en handelaars
Win een waardebon bij een deelnemende handelaar
- Bezoek één van de 25 handelaars op de 1000 jaar Gentsekoop wandelroute
- Neem een leuke selfie met het 1000 jaar Gentsekoop etalagebord
- Deel je foto op Instagram en tag @gentsekoop
Gentsekoop – Kopen bij lokale Gentse handelaars
Snuister je graag in kleine boetieks? Hou je van lokaal? Wij ook. Gentsekoop promoot kopen bij lokale Gentse handelaars en geeft hen de aandacht die ze verdienen. Het is opgericht door Mieke Van Steenkiste, Barbara Symons en Evelien Bogaert. Wil jij je zaak in de kijker zetten of meer lokaal shoppen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.
Bij Mie-time (Mieke) kan je terecht voor tufting workshops en je kan er ook een gepersonaliseerd tapijtje laten maken.
Curiosa & co (Evelien) is een betaalbaar juwelen en hebbedingen winkeltje in een van de wijste buurten van Gent - de Nederkouter.
De Collectie van de Gentenaar (CoGent)
Beelden vinden bij de verhalen, het is geen gemakkelijke klus! Gelukkig is er de Collectie van de Gentenaar. Het project ‘Collectie van de Gentenaar’ geeft subsidie aan 13 projecten. Ook Gentsekoop is voor die subsidie, het Cocreatiefonds, geselecteerd. Het Cocreatiefonds ondersteunt projecten die zelf op creatieve of technologische wijze aan de slag gaan met het gedigitaliseerd erfgoed. Zo hebben ook wij ons projectidee werkelijkheid kunnen maken.
Op data.collectie.gent ontdek je een selectie van al meer dan 70.000 stukken, foto’s, geluidsfragmenten, … uit de collecties van STAM, Design Museum Gent, Industriemuseum, Huis van Alijn, Archief Gent en persoonlijke collecties van Gentenaars. Via de CoGent-box, een rondreizende digitale belevingsruimte, werden die collecties en verhalen tot in de Gentse wijken gebracht.
De ‘Collectie van de Gentenaar’ is een initiatief van de Stad Gent, Design Museum Gent en District09 samen met STAM, Huis van Alijn, Industriemuseum Gent, UGent, Inuits, Fisheye, Chase Creative, Meemoo, Studio Dott en iDROPS. Het wordt mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het initiatief Urban Innovative Actions (UIA) en de Vlaamse Overheid.
Merci!
Zonder de hulp en steun van de volgende mensen en instellingen hadden we dit project niet kunnen realiseren:
Collectie van de Gentenaar, District 09, Huis van Alijn, Archief Gent, Monumentenzorg Gent, STAM, Industriemuseum, Liberaal Archief Gent, en DSMG
Suzy De Laere, Rudolf van der Ven, Tim Van Achte, Jon Van Speybroeck, Guido Everaert, Bruno Mulier, David Slosse, Dirk Panier, Ryan Stevens, Tine Decosemaker, Sam Donvil, Nele Samyn, Diederik Decroix, Koen Vromman, Annelies Droesbeke, Jasmin Mazarine De Waele en alle deelnemende handelaars.
Wil je graag meer te weten komen over andere Gentse huizen van vertrouwen, lees dan zeker het boek De Voortzetting, geschreven door David Slosse en met prachtige foto’s door Dirk Panier. Gemaakt uit liefde voor Gent. ISBN 9789090312095
Geen dieren zijn geschaad bij het maken van deze productie.
Ook niet schaap André, de vliegende reporter van Gentsekoop die zich vastbeet en het terrein op ging om de beste Gentsekoop verhalen te verzamelen.
Integendeel, we hebben Mie-time al gevraagd om van z’n wol een mooi tapijtje te maken.
Merci voor uwe Gentsekoop!
Barbara, Mieke en Evelien