1000 jaar Gentsekoop
Frieten bij Elga, tot een kot in de nacht
Vraag oudere Gentenaars naar wat ze weten over Julia Clara Grossfeld, en je zal niet veel respons krijgen. Maar laat de naam Elga vallen, van de frituur in de Zuidstationstraat, en hun ogen beginnen te fonkelen. Elga was eigenlijk de naam van haar jongste dochter, maar dat wist al rap niemand meer.
Er zijn nog wel meer verrassingen over de legendarische Elga. Zo was ze helemaal geen Gentse, maar geboren in Antwerpen in 1922. Haar grote droom lag in de showbusiness, en ze trad een tijdje op met The Grossfeld Sisters, een jazztrio met haar zussen. Toen de grote doorbraak uitbleef, ging ze maar café houden in Brussel, en dan in Gent.
Ze had dus al een heel leven achter de rug, toen ze vanaf 1973 Gentse geschiedenis zou schrijven. Samen met haar man Humberto Vitta begon ze het gele goud te bakken in de Zuidstationstraat. Waren het de beste frieten van Gent? Misschien. Maar vooral de goedkoopste. Voor een pakske met stoverij vroeg Elga maar 65 frank in de periode dat andere frietkoten daar al het dubbele voor vroegen. Bovendien was ze laat op de avond open — zeg maar tot een kot in de nacht.
Het valt dus niet te verwonderen dat ze goed te doen had bij de nachtraven zonder geld. In die tijd was de Zuid en de Kuiperskaai zowat het epicentrum van het Gentse nachtleven, zeg maar de Overpoort en de Vlasmarkt van toen. Elk beetje alternatieveling die in de jaren ’70 of ’80 uitging, is bij Elga dankbaar de reddende maaltijd komen eten. Ze was een volkse matronne die perfect met al die zattigheid om kon en er vooral zelf haar leute mee had.
Waren het de beste van Gent? Misschien. Maar vooral de goedkoopste. En de laatste die je kon krijgen.
Toen Umberto in 1999 stierf, besloot Elga er ook mee te stoppen. In het jaar 2000 bakte ze de laatste frieten en schoof ze haar gordijntjes voor altijd dicht. Daarna kwam er op de benedenverdieping van nummer 6 een kunstgalerij en vandaag Piercing Cro. De geschiedenis neemt speciale bochten, maar helemaal vergeten zal Elga nooit zijn.
Een van haar vaste klanten was namelijk liedjesschrijver Lieven Tavernier. Zo een vaste klant, dat hij de grootmoeder van het Gentse nachtleven vereeuwigde in zijn tekst voor ‘De fanfare van honger en dorst’, gezongen door Jan De Wilde. “We hadden geen geld om eten te kopen / Maar we wisten voor alles het beste adres / Mosselen bij Leentje en frieten bij Helga / En Annie bewaarde voor ons wel een fles.” Dat moest dus eigenlijk Elga zijn, zonder H, maar ’t is hem vergeven.
Frituur Elga
In het jaar 2000 sloot Elga definitief de gordijntjes — en de deuren
Foto © Ryan Stevens (kleinzoon van Elga)
Kleinzoon Ryan Kenneth Stevens plaatste zijn grootmoeder ook op een piëdestal op de cover van zijn single ‘Life Is Not Over’ (Softwood)
U bevindt zich bij handelaar Carolien
Cro heeft als professionele vrouwelijke body piercer meer dan 30 jaar ervaring en is gespecialiseerd in de anti-migraine Daith-piercing en intieme piercings. Naast een ruim assortiment piercings kun je hier ook terecht voor anti-allergische, tand- en gender-neutrale juwelen samen met tattoos die gezet worden door resident tatoeage artiest RÓcher Tatt. Hygiëne wordt hoog in het vaandel gedragen en door de drukke agenda is een afspraak maken bij Studio Cro een absolute noodzaak.
Adres: Zuidstationstraat 6
Opgericht in: 2021
Ge moet geen zakske geven!Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Madame Panier (Brabantdam 58) of, als je niet op pad bent, via deze link
Waar zat die fameuze snoepenwinkel van Katrien?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Huiszwaluw Home (Onderbergen 51) of, als je niet op pad bent, via deze link
Voor wandelaars: QR-codes spotten en scannen
De leukste manier om 1000 jaar Gentsekoop te beleven is de 25 Gentse locaties van ons project zelf ontdekken.
- Spot een QR-code verspreid over Gent in etalages van lokale handelaars.
- Lees de QR-code in met je smartphone, je kan het verhaal lezen en de handelaar leren kennen.
- In de rubriek Hier dichtbij kies je een vitrine in de buurt met je volgende verhaal.
Het magazine
- Wil je alle handelaars, alle beelden en vooral de 25 opmerkelijke Gentse verhalen samen gebundeld? Stap dan eens binnen bij een deelnemende handelaar en vraag je gratis exemplaar van het magazine.
- Benieuwd naar ons magazine 1000 jaar Gentsekoop? Download hier de PDF-versie
- Zorg dat je jouw exemplaar van deze special te pakken krijgt, en bezoek zeker eens een deelnemende handelaar. Merci voor uwe Gentsekoop!
Alle verhalen
Ga naar het online overzicht van alle verhalen en handelaars
Win een waardebon bij een deelnemende handelaar
- Bezoek één van de 25 handelaars op de 1000 jaar Gentsekoop wandelroute
- Neem een leuke selfie met het 1000 jaar Gentsekoop etalagebord
- Deel je foto op Instagram en tag @gentsekoop
Gentsekoop – Kopen bij lokale Gentse handelaars
Snuister je graag in kleine boetieks? Hou je van lokaal? Wij ook. Gentsekoop promoot kopen bij lokale Gentse handelaars en geeft hen de aandacht die ze verdienen. Het is opgericht door Mieke Van Steenkiste, Barbara Symons en Evelien Bogaert. Wil jij je zaak in de kijker zetten of meer lokaal shoppen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.
Bij Mie-time (Mieke) kan je terecht voor tufting workshops en je kan er ook een gepersonaliseerd tapijtje laten maken.
Curiosa & co (Evelien) is een betaalbaar juwelen en hebbedingen winkeltje in een van de wijste buurten van Gent - de Nederkouter.
De Collectie van de Gentenaar (CoGent)
Beelden vinden bij de verhalen, het is geen gemakkelijke klus! Gelukkig is er de Collectie van de Gentenaar. Het project ‘Collectie van de Gentenaar’ geeft subsidie aan 13 projecten. Ook Gentsekoop is voor die subsidie, het Cocreatiefonds, geselecteerd. Het Cocreatiefonds ondersteunt projecten die zelf op creatieve of technologische wijze aan de slag gaan met het gedigitaliseerd erfgoed. Zo hebben ook wij ons projectidee werkelijkheid kunnen maken.
Op data.collectie.gent ontdek je een selectie van al meer dan 70.000 stukken, foto’s, geluidsfragmenten, … uit de collecties van STAM, Design Museum Gent, Industriemuseum, Huis van Alijn, Archief Gent en persoonlijke collecties van Gentenaars. Via de CoGent-box, een rondreizende digitale belevingsruimte, werden die collecties en verhalen tot in de Gentse wijken gebracht.
De ‘Collectie van de Gentenaar’ is een initiatief van de Stad Gent, Design Museum Gent en District09 samen met STAM, Huis van Alijn, Industriemuseum Gent, UGent, Inuits, Fisheye, Chase Creative, Meemoo, Studio Dott en iDROPS. Het wordt mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het initiatief Urban Innovative Actions (UIA) en de Vlaamse Overheid.
Merci!
Zonder de hulp en steun van de volgende mensen en instellingen hadden we dit project niet kunnen realiseren:
Collectie van de Gentenaar, District 09, Huis van Alijn, Archief Gent, Monumentenzorg Gent, STAM, Industriemuseum, Liberaal Archief Gent, en DSMG
Suzy De Laere, Rudolf van der Ven, Tim Van Achte, Jon Van Speybroeck, Guido Everaert, Bruno Mulier, David Slosse, Dirk Panier, Ryan Stevens, Tine Decosemaker, Sam Donvil, Nele Samyn, Diederik Decroix, Koen Vromman, Annelies Droesbeke, Jasmin Mazarine De Waele en alle deelnemende handelaars.
Wil je graag meer te weten komen over andere Gentse huizen van vertrouwen, lees dan zeker het boek De Voortzetting, geschreven door David Slosse en met prachtige foto’s door Dirk Panier. Gemaakt uit liefde voor Gent. ISBN 9789090312095
Geen dieren zijn geschaad bij het maken van deze productie.
Ook niet schaap André, de vliegende reporter van Gentsekoop die zich vastbeet en het terrein op ging om de beste Gentsekoop verhalen te verzamelen.
Integendeel, we hebben Mie-time al gevraagd om van z’n wol een mooi tapijtje te maken.
Merci voor uwe Gentsekoop!
Barbara, Mieke en Evelien