1000 jaar Gentsekoop
Deliveroo in de 19de eeuw: geen probleem
Geen goesting om te koken vandaag? Dan haal je toch gewoon iets af, of beter nog: je laat het brengen. Scrollen en klikken tot jouw eten aanbelt aan de deur. Dat ze daar in de jaren stillekes nog geen apps voor hadden, dat moeten we niet uitleggen. Maar toch gaat de cultuur van kant- en klare maaltijden al lang mee in Gent.
We hebben vandaag bijna allemaal vier kookplaten, een oven en een microgolf, maar die staan daar soms niets te doen. Vroeger zat dat wel anders. Heel wat Gentenaars hadden wel hun eigen potje wíllen koken, maar ze huurden een kamer zonder keuken. Tot een eind in de 20ste eeuw moesten de meeste huurders het doen zonder gas of elektriciteit.
Het was dus elk voor zich tenzij je een hospita had — de voorloper van de kotmadam — die voor het warme eten zorgde. Maar dat was dan weer duurder en dat kon niet iedereen zich veroorloven. Het gevolg? Koude gerechten, vooral brood, waren dagelijkse kost. Wie iets warms tussen de kiezen wilde, moest de stad in.
De traiteurs bezorgden niet alleen de exclusieve diners, maar ook de borden, de glazen en het bestek.
Herbergen, restaurants, hotels en andere gelegenheden boden wel warme maaltijden maar dat was voor de doorsnee Gentenaar veel te duur. Jan modaal vond wat warms bij de braderijen: kleine koterijen die worsten of ‘triepen’ en gebakken orgaanvlees verkochten, wellicht gecombineerd met brood. Die bestonden al sinds de middeleeuwen. Net zoals we vandaag frieten of kebab bestellen, eigenlijk.
En voor de betere klasse? Die hadden hoe dan ook personeel om voor hen te koken. En als het iets meer mocht zijn, dan was er al in de 18de eeuw een geschikte oplossing: de koks aan huis. Zij zorgden voor de échte gastronomische hoogstandjes. In Gent kon een tiental koks worden ingehuurd, elk met hun specialiteit en recepten. Gepocheerde kwarteleitjes, iemand?
In de 19de eeuw begon de cateringbusiness echt te draaien. De spijsleveraar, traiteur of tafelhouder zorgde niet alleen voor luisterrijke feestdiners maar ook voor de borden, de glazen en het bestek. Zo kon je vermijden dat jouw eigen kostbare porselein een oortje kwijtraakte. Grote namen in Gent waren traiteurs zoals Vandernoot aan de Zonnestraat en Urbanowiez aan de Vogelmarkt. Ze grossierden in exclusieve diners maar het kon ook gewoon een plat du jour zijn, afgehaald of aan huis besteld. Niet zo anders als vandaag!
Urbanowiez
Uit privécollectie
U bevindt zich bij handelaar Tamara
Bij Tamis Homekitchen kun je elke week van woensdag tot vrijdag doorlopend van 11u30 tot 19u huisbereide gerechten afhalen. Gaande van verse soep, dagschotels met bio vlees/verse vis/vegetarisch/veganistisch over het slaatje van de week tot wraps, desserts en apero lekkers. Alles is vers bereid met lokale en seizoensgebonden producten. Daarnaast kan je er ook terecht voor catering en culinaire activiteiten in de vorm van lezingen, proeverijen en workshops.
Adres: Spiegelhofstraat 21
tamishomekitchen.com
Opgericht in: 2020
Spiegeltje aan de wand, wie knipt het langste van het land?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Kapsalon Kenneth (Coupure Links 499) of, als je niet op pad bent, via deze link
Hoeveel is’t voor de krant van gisteren?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Shoppingcenter Malem (Heldenplein 22) of, als je niet op pad bent, via deze link
Voor wandelaars: QR-codes spotten en scannen
De leukste manier om 1000 jaar Gentsekoop te beleven is de 25 Gentse locaties van ons project zelf ontdekken.
- Spot een QR-code verspreid over Gent in etalages van lokale handelaars.
- Lees de QR-code in met je smartphone, je kan het verhaal lezen en de handelaar leren kennen.
- In de rubriek Hier dichtbij kies je een vitrine in de buurt met je volgende verhaal.
Het magazine
- Wil je alle handelaars, alle beelden en vooral de 25 opmerkelijke Gentse verhalen samen gebundeld? Stap dan eens binnen bij een deelnemende handelaar en vraag je gratis exemplaar van het magazine.
- Benieuwd naar ons magazine 1000 jaar Gentsekoop? Download hier de PDF-versie
- Zorg dat je jouw exemplaar van deze special te pakken krijgt, en bezoek zeker eens een deelnemende handelaar. Merci voor uwe Gentsekoop!
Alle verhalen
Ga naar het online overzicht van alle verhalen en handelaars
Win een waardebon bij een deelnemende handelaar
- Bezoek één van de 25 handelaars op de 1000 jaar Gentsekoop wandelroute
- Neem een leuke selfie met het 1000 jaar Gentsekoop etalagebord
- Deel je foto op Instagram en tag @gentsekoop
Gentsekoop – Kopen bij lokale Gentse handelaars
Snuister je graag in kleine boetieks? Hou je van lokaal? Wij ook. Gentsekoop promoot kopen bij lokale Gentse handelaars en geeft hen de aandacht die ze verdienen. Het is opgericht door Mieke Van Steenkiste, Barbara Symons en Evelien Bogaert. Wil jij je zaak in de kijker zetten of meer lokaal shoppen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.
Bij Mie-time (Mieke) kan je terecht voor tufting workshops en je kan er ook een gepersonaliseerd tapijtje laten maken.
Curiosa & co (Evelien) is een betaalbaar juwelen en hebbedingen winkeltje in een van de wijste buurten van Gent - de Nederkouter.
De Collectie van de Gentenaar (CoGent)
Beelden vinden bij de verhalen, het is geen gemakkelijke klus! Gelukkig is er de Collectie van de Gentenaar. Het project ‘Collectie van de Gentenaar’ geeft subsidie aan 13 projecten. Ook Gentsekoop is voor die subsidie, het Cocreatiefonds, geselecteerd. Het Cocreatiefonds ondersteunt projecten die zelf op creatieve of technologische wijze aan de slag gaan met het gedigitaliseerd erfgoed. Zo hebben ook wij ons projectidee werkelijkheid kunnen maken.
Op data.collectie.gent ontdek je een selectie van al meer dan 70.000 stukken, foto’s, geluidsfragmenten, … uit de collecties van STAM, Design Museum Gent, Industriemuseum, Huis van Alijn, Archief Gent en persoonlijke collecties van Gentenaars. Via de CoGent-box, een rondreizende digitale belevingsruimte, werden die collecties en verhalen tot in de Gentse wijken gebracht.
De ‘Collectie van de Gentenaar’ is een initiatief van de Stad Gent, Design Museum Gent en District09 samen met STAM, Huis van Alijn, Industriemuseum Gent, UGent, Inuits, Fisheye, Chase Creative, Meemoo, Studio Dott en iDROPS. Het wordt mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het initiatief Urban Innovative Actions (UIA) en de Vlaamse Overheid.
Merci!
Zonder de hulp en steun van de volgende mensen en instellingen hadden we dit project niet kunnen realiseren:
Collectie van de Gentenaar, District 09, Huis van Alijn, Archief Gent, Monumentenzorg Gent, STAM, Industriemuseum, Liberaal Archief Gent, en DSMG
Suzy De Laere, Rudolf van der Ven, Tim Van Achte, Jon Van Speybroeck, Guido Everaert, Bruno Mulier, David Slosse, Dirk Panier, Ryan Stevens, Tine Decosemaker, Sam Donvil, Nele Samyn, Diederik Decroix, Koen Vromman, Annelies Droesbeke, Jasmin Mazarine De Waele en alle deelnemende handelaars.
Wil je graag meer te weten komen over andere Gentse huizen van vertrouwen, lees dan zeker het boek De Voortzetting, geschreven door David Slosse en met prachtige foto’s door Dirk Panier. Gemaakt uit liefde voor Gent. ISBN 9789090312095
Geen dieren zijn geschaad bij het maken van deze productie.
Ook niet schaap André, de vliegende reporter van Gentsekoop die zich vastbeet en het terrein op ging om de beste Gentsekoop verhalen te verzamelen.
Integendeel, we hebben Mie-time al gevraagd om van z’n wol een mooi tapijtje te maken.
Merci voor uwe Gentsekoop!
Barbara, Mieke en Evelien