1000 jaar Gentsekoop
Eens een cinema, altijd een cinema
Oudere Gentenaars, en zeker de sossen onder hen, hebben nog schone herinneringen aan de oude Cinema Rio van de Brugse Poort. Ah… toen ze voorzichtig een klam handje legden op de knie van hun lief. In 1965 stopte de projector met draaien. Maar de jonge Gentenaars zijn daar nu nieuwe herinneringen aan het maken. Opnieuw in Cinema Rio.
Een volbloed arbeiderswijk als de Brugse Poort kon niet zonder een socialistisch volkshuis. Vanaf 1911 eeuw runde ‘De Verbroedering’ in de Meibloemstraat haar eigen volkscafé (waar nu Akker & Ambacht is), met achterin een theaterzaal, meerdere turnzalen en — last but not least, vanaf 1946 — een filmzaal voor 350 man, met extra plaats voor een live orkest. Cinema Rio was geboren.
De schone tijden waren in de jaren 1950. Technische innovaties als de kleurenfilm en het breedbeeldscherm trokken toen altijd maar meer volk. Het zijn ook de gouden dagen van de geschilderde filmaffiches, waarvan we er in Gent maar liefst 9.000 hebben… dankzij de flikken. Het was hier namelijk verplicht om elke affiche te deponeren in het commissariaat, en die zijn daar wonderwel bewaard gebleven.
Dat uithangbord lag er toch nog, dus konden ze het net zo goed weer ophangen.
De Rio was niet de enige cinema van de Brugse Poort: de Blazoenstraat had de Novy en de Noordstraat had nog cinema Nord. Maar aan dat tijdperk van de wijkcinema’s kwam een eind toen de televisie de huiskamers één voor één veroverde. De kleine zaaltjes liepen leeg, en vanaf de jaren 1970 bleven alleen de klassebakken in het centrum over. Tot er een paar alternatievelingen in de oude lokalen van de Verbroedering neerstreken.
Het balkon van de oude filmzaal was er nog, dus waarom niet gewoon herbeginnen? En aangezien ook het uithangbord nog ergens lag, hangt dat nu ook weer gewoon netjes aan de ingang. Et voilà: Cinema Rio twee punt nul. De programmatie hangt af van een thema. Bijvoorbeeld: allemaal films waarin aardappelen voorkomen, en dat mogen dan zowel klassiekers als kaskrakers als experimentele films zijn. Waarom? Daarom. En dat aan een prijs waarvoor je in de Kinepolis nog geen zakske snoep kan kopen.
Filmaffiche Way Out West | Au/In de Far-West, Rio, Gent, 19 – 22 maart 1948
Een poster uit de oude gloriedagen van Cinema Rio in de Meibloemstraat
Uit de Archief Gent collectie (affiches uit het politiearchief, 1881-1961)
Ontdek dit object in de online Collectie van de Gentenaar
U bevindt zich bij handelaars Kurt, Veronica en Hadewijch
Akker en Ambacht is een coöperatieve buurt- en stadstuinwinkel in de Brugse Poort. Onder het motto: lokaal, ecologisch en fairtrade vind je er korte keten producten gaande van zuivel, groenten, vlees, vis en droogwaren over huishoudartikelen tot tuinmateriaal. Dankzij een eigen kwekerij en bevriende kwekerijen in de buurt is er ook een ruim aanbod aan inheemse en sterke planten te vinden. Open van maandag tot vrijdag van 10u tot 19u en op zaterdag van 10u tot 18u.
Adres: Meibloemstraat 86
akkerenambacht.be
Opgericht in: 2016
Hoeveel is’t voor de krant van gisteren?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Shoppingcenter Malem (Heldenplein 22) of, als je niet op pad bent, via deze link
C’est simple comme bonjour.Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Mietime Tufting (Begijnengracht 1) of, als je niet op pad bent, via deze link
Voor wandelaars: QR-codes spotten en scannen
De leukste manier om 1000 jaar Gentsekoop te beleven is de 25 Gentse locaties van ons project zelf ontdekken.
- Spot een QR-code verspreid over Gent in etalages van lokale handelaars.
- Lees de QR-code in met je smartphone, je kan het verhaal lezen en de handelaar leren kennen.
- In de rubriek Hier dichtbij kies je een vitrine in de buurt met je volgende verhaal.
Het magazine
- Wil je alle handelaars, alle beelden en vooral de 25 opmerkelijke Gentse verhalen samen gebundeld? Stap dan eens binnen bij een deelnemende handelaar en vraag je gratis exemplaar van het magazine.
- Benieuwd naar ons magazine 1000 jaar Gentsekoop? Download hier de PDF-versie
- Zorg dat je jouw exemplaar van deze special te pakken krijgt, en bezoek zeker eens een deelnemende handelaar. Merci voor uwe Gentsekoop!
Alle verhalen
Ga naar het online overzicht van alle verhalen en handelaars
Win een waardebon bij een deelnemende handelaar
- Bezoek één van de 25 handelaars op de 1000 jaar Gentsekoop wandelroute
- Neem een leuke selfie met het 1000 jaar Gentsekoop etalagebord
- Deel je foto op Instagram en tag @gentsekoop
Gentsekoop – Kopen bij lokale Gentse handelaars
Snuister je graag in kleine boetieks? Hou je van lokaal? Wij ook. Gentsekoop promoot kopen bij lokale Gentse handelaars en geeft hen de aandacht die ze verdienen. Het is opgericht door Mieke Van Steenkiste, Barbara Symons en Evelien Bogaert. Wil jij je zaak in de kijker zetten of meer lokaal shoppen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.
Bij Mie-time (Mieke) kan je terecht voor tufting workshops en je kan er ook een gepersonaliseerd tapijtje laten maken.
Curiosa & co (Evelien) is een betaalbaar juwelen en hebbedingen winkeltje in een van de wijste buurten van Gent - de Nederkouter.
De Collectie van de Gentenaar (CoGent)
Beelden vinden bij de verhalen, het is geen gemakkelijke klus! Gelukkig is er de Collectie van de Gentenaar. Het project ‘Collectie van de Gentenaar’ geeft subsidie aan 13 projecten. Ook Gentsekoop is voor die subsidie, het Cocreatiefonds, geselecteerd. Het Cocreatiefonds ondersteunt projecten die zelf op creatieve of technologische wijze aan de slag gaan met het gedigitaliseerd erfgoed. Zo hebben ook wij ons projectidee werkelijkheid kunnen maken.
Op data.collectie.gent ontdek je een selectie van al meer dan 70.000 stukken, foto’s, geluidsfragmenten, … uit de collecties van STAM, Design Museum Gent, Industriemuseum, Huis van Alijn, Archief Gent en persoonlijke collecties van Gentenaars. Via de CoGent-box, een rondreizende digitale belevingsruimte, werden die collecties en verhalen tot in de Gentse wijken gebracht.
De ‘Collectie van de Gentenaar’ is een initiatief van de Stad Gent, Design Museum Gent en District09 samen met STAM, Huis van Alijn, Industriemuseum Gent, UGent, Inuits, Fisheye, Chase Creative, Meemoo, Studio Dott en iDROPS. Het wordt mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het initiatief Urban Innovative Actions (UIA) en de Vlaamse Overheid.
Merci!
Zonder de hulp en steun van de volgende mensen en instellingen hadden we dit project niet kunnen realiseren:
Collectie van de Gentenaar, District 09, Huis van Alijn, Archief Gent, Monumentenzorg Gent, STAM, Industriemuseum, Liberaal Archief Gent, en DSMG
Suzy De Laere, Rudolf van der Ven, Tim Van Achte, Jon Van Speybroeck, Guido Everaert, Bruno Mulier, David Slosse, Dirk Panier, Ryan Stevens, Tine Decosemaker, Sam Donvil, Nele Samyn, Diederik Decroix, Koen Vromman, Annelies Droesbeke, Jasmin Mazarine De Waele en alle deelnemende handelaars.
Wil je graag meer te weten komen over andere Gentse huizen van vertrouwen, lees dan zeker het boek De Voortzetting, geschreven door David Slosse en met prachtige foto’s door Dirk Panier. Gemaakt uit liefde voor Gent. ISBN 9789090312095
Geen dieren zijn geschaad bij het maken van deze productie.
Ook niet schaap André, de vliegende reporter van Gentsekoop die zich vastbeet en het terrein op ging om de beste Gentsekoop verhalen te verzamelen.
Integendeel, we hebben Mie-time al gevraagd om van z’n wol een mooi tapijtje te maken.
Merci voor uwe Gentsekoop!
Barbara, Mieke en Evelien