1000 jaar Gentsekoop
Vanwaar de winkel op de hoek?
Woon je op een hoek in Gent? En ken je de geschiedenis van jouw huis? Laat ons raden. Er zat vroeger een winkel of café! En zonee, dan toch zeker op een paar andere hoeken in de buurt. De cafémadam of winkelier in kwestie, die woonde boven de zaak. Maar waarom eigenlijk? Vanwaar de typische winkel op de hoek?
In het Frans en het Engels zijn het echt begrippen, de cornershops of de magasins du coin. Ze staan synoniem voor ouderwetse gezellige buurtwinkels. In het beste geval hebben ze nog een gekleurde luifel en een bel aan de deur en staan de rekken er al al honderd jaar. Alles besprenkeld met een snuifje nostalgie.
In het Nederlands is het nog straffer: ons woord winkel betékent gewoon letterlijk hoek. Het Middelnederlande ‘winckel’ zie je nog in het woord ‘winkelhaak’ (een rechte hoek, bijvoorbeeld van een voetbalgoal) en in dorpsnamen als Sint-Eloois-Winkel. Dat was niet het favoriete shop-adresje van Sint-Eligius, maar de hoek van twee wegen waar zijn kapel stond.
Op een kruispunt van wegen komen mensen mekaar tegen.
En daarmee komen we bij de verklaring van waarom er zoveel hoekwinkels bestaan. Op een kruispunt van wegen, daar komen mensen mekaar tegen. Elke hoek heeft nu eenmaal dat simpele voordeel: zichtbaarheid van twee kanten en extra passage. Ook in niet-Westerse landen is het een basisprincipe: wie verse fruit of vis te koop heeft, die gaat op een kruispunt staan. En dat was (of is) in steden niet anders.
Neem nu de Begijnengracht. Als belangrijke verbinding tussen de Brugse Poort en de stadsmarkten was dat ooit een drukke winkelstraat. Meer zelfs: op één huis na was élk pand er vroeger een winkel, kapper of café. Later is de drukte verschoven naar de Burgstraat. Weinig Gentenaars kennen de Begijnengracht nu nog bij naam, tenzij je zegt ‘dat straatje aan pizza Roma’. En waar ligt pizza Roma? Precies, op de hoek.
Ook op de hoek met de Peperstraat overleefde de commerciële functie het langst. Vandaag de tapijten en workshops van Mietime, daarvoor naaimachinewinkel Bouchez, daarvoor tabak- en papierwarenwinkel Buyse, daarvoor de kroeg ‘Oud Begijnhof’. Je kan zover terug gaan in de stadsarchieven als je maar wil. Een winkel of een café, c’est garanti.
Braderij in de Begijnengracht
Op één huis na was élk pand in de Begijnengracht vroeger een winkel, kapper of café. De gevel van het winkelpand van Mietime links, en het gelijkvloers van het winkelpand rechts hebben allebei nen hoek af.
Foto uit privécollectie
Tip van Gentsekoop: Zie je de feestelijke vlaggen hoog boven de straat hangen? Dat gebruik hebben de buurtbewoners hier in 2022 nieuw leven ingeblazen met een moderne twist. Hun wijkproject is Met Vlag en Wimpel. Voor feestgelegenheden worden de kleurrijke vlaggen bovengehaald en hangen ze vrolijk te wapperen, net als vroeger een schoon zicht.
Bewoners halen oude traditie van onder het stof: “We willen onze straat er net zo laten uitzien als toen” (nieuwsblad.be)
U bevindt zich bij handelaar Mieke
Bij Mietime Tufting kan je terecht voor tufting workshops en je kan er ook een gepersonaliseerd tapijtje laten maken. Mieke brengt je huisdier mooi in beeld als origineel kunstwerkje. Tuften is een methode om enkele bollen wol om te toveren tot hoogpolige tapijtjes of wanddecoratie. Tijdens de workshop kan je zelf je creativiteit uiten. Je leert er een uniek tapijtje maken dat je achteraf ook meeneemt naar huis. Hedendaagse handwerktechnieken zijn de ideale remedie tegen stress, echte me-time dus 😉
Adres: Begijnengracht 1
mietime.nu
Opgericht in: 2010
Die cinema, was dat vroeger geen cinema?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Akker & Ambacht (Meibloemstraat 86) of, als je niet op pad bent, via deze link
Wat betekende dat, een vogel met pauwenveren?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Fann (Burgstraat 36) of, als je niet op pad bent, via deze link
Voor wandelaars: QR-codes spotten en scannen
De leukste manier om 1000 jaar Gentsekoop te beleven is de 25 Gentse locaties van ons project zelf ontdekken.
- Spot een QR-code verspreid over Gent in etalages van lokale handelaars.
- Lees de QR-code in met je smartphone, je kan het verhaal lezen en de handelaar leren kennen.
- In de rubriek Hier dichtbij kies je een vitrine in de buurt met je volgende verhaal.
Het magazine
- Wil je alle handelaars, alle beelden en vooral de 25 opmerkelijke Gentse verhalen samen gebundeld? Stap dan eens binnen bij een deelnemende handelaar en vraag je gratis exemplaar van het magazine.
- Benieuwd naar ons magazine 1000 jaar Gentsekoop? Download hier de PDF-versie
- Zorg dat je jouw exemplaar van deze special te pakken krijgt, en bezoek zeker eens een deelnemende handelaar. Merci voor uwe Gentsekoop!
Alle verhalen
Ga naar het online overzicht van alle verhalen en handelaars
Win een waardebon bij een deelnemende handelaar
- Bezoek één van de 25 handelaars op de 1000 jaar Gentsekoop wandelroute
- Neem een leuke selfie met het 1000 jaar Gentsekoop etalagebord
- Deel je foto op Instagram en tag @gentsekoop
Gentsekoop – Kopen bij lokale Gentse handelaars
Snuister je graag in kleine boetieks? Hou je van lokaal? Wij ook. Gentsekoop promoot kopen bij lokale Gentse handelaars en geeft hen de aandacht die ze verdienen. Het is opgericht door Mieke Van Steenkiste, Barbara Symons en Evelien Bogaert. Wil jij je zaak in de kijker zetten of meer lokaal shoppen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.
Bij Mie-time (Mieke) kan je terecht voor tufting workshops en je kan er ook een gepersonaliseerd tapijtje laten maken.
Curiosa & co (Evelien) is een betaalbaar juwelen en hebbedingen winkeltje in een van de wijste buurten van Gent - de Nederkouter.
De Collectie van de Gentenaar (CoGent)
Beelden vinden bij de verhalen, het is geen gemakkelijke klus! Gelukkig is er de Collectie van de Gentenaar. Het project ‘Collectie van de Gentenaar’ geeft subsidie aan 13 projecten. Ook Gentsekoop is voor die subsidie, het Cocreatiefonds, geselecteerd. Het Cocreatiefonds ondersteunt projecten die zelf op creatieve of technologische wijze aan de slag gaan met het gedigitaliseerd erfgoed. Zo hebben ook wij ons projectidee werkelijkheid kunnen maken.
Op data.collectie.gent ontdek je een selectie van al meer dan 70.000 stukken, foto’s, geluidsfragmenten, … uit de collecties van STAM, Design Museum Gent, Industriemuseum, Huis van Alijn, Archief Gent en persoonlijke collecties van Gentenaars. Via de CoGent-box, een rondreizende digitale belevingsruimte, werden die collecties en verhalen tot in de Gentse wijken gebracht.
De ‘Collectie van de Gentenaar’ is een initiatief van de Stad Gent, Design Museum Gent en District09 samen met STAM, Huis van Alijn, Industriemuseum Gent, UGent, Inuits, Fisheye, Chase Creative, Meemoo, Studio Dott en iDROPS. Het wordt mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het initiatief Urban Innovative Actions (UIA) en de Vlaamse Overheid.
Merci!
Zonder de hulp en steun van de volgende mensen en instellingen hadden we dit project niet kunnen realiseren:
Collectie van de Gentenaar, District 09, Huis van Alijn, Archief Gent, Monumentenzorg Gent, STAM, Industriemuseum, Liberaal Archief Gent, en DSMG
Suzy De Laere, Rudolf van der Ven, Tim Van Achte, Jon Van Speybroeck, Guido Everaert, Bruno Mulier, David Slosse, Dirk Panier, Ryan Stevens, Tine Decosemaker, Sam Donvil, Nele Samyn, Diederik Decroix, Koen Vromman, Annelies Droesbeke, Jasmin Mazarine De Waele en alle deelnemende handelaars.
Wil je graag meer te weten komen over andere Gentse huizen van vertrouwen, lees dan zeker het boek De Voortzetting, geschreven door David Slosse en met prachtige foto’s door Dirk Panier. Gemaakt uit liefde voor Gent. ISBN 9789090312095
Geen dieren zijn geschaad bij het maken van deze productie.
Ook niet schaap André, de vliegende reporter van Gentsekoop die zich vastbeet en het terrein op ging om de beste Gentsekoop verhalen te verzamelen.
Integendeel, we hebben Mie-time al gevraagd om van z’n wol een mooi tapijtje te maken.
Merci voor uwe Gentsekoop!
Barbara, Mieke en Evelien