1000 jaar Gentsekoop
Versgebrande geschiedenis
Er zijn van die plekken waar je al nostalgisch naar bent terwijl ze nog bestaan. Mokabon is er zo eentje. Het donkerbruine interieur is doordrongen van de geur van 85 jaar koffiebonen. Aan de kleine tafels bestel je nog een cappuccino met crème fraiche. En als het toch met melkschuim moet, dan krijg je er geen tekeningske in. Waarom? Daarom.
Vergeet de keten-die-niet-genoemd-zal-worden op de Korenmarkt. Vergeet de hippe zaken die investeerden in strak design en grote vensterpartijen. Aan de Mokabon staat de vaste klandizie al te wachten als het rolluik ’s morgens naar boven gaat en de rode neonletters te voorschijn komen. Iedereen kent zijn plek. En als er meer volk begint toe te stromen, dan worden de zeven tafeltjes gedeeld.
Turkse Gentenaars, toogfilosofen met een krullebol en dames met een permanent: hier zitten ze allemaal vrolijk door mekaar. Er is geen wifi, maar er heeft ook niemand een laptop mee. Hoogstens de gazet. De Mokabon stamt duidelijk uit de tijd van toen niemand in België het woord barista kende — behalve de oprichter dan, want die was zelf een Italiaan.
Niemand kende toen het woord barista — behalve de oprichter, want die was zelf een Italiaan.
Erminio Mazzaro verhuisde in de jaren 1930 uit de buurt van Padua naar Zelzate. Hij ontmoette er zijn vrouw Bertha Gauwe en ze verkasten naar de Donkersteeg in Gent, waar ze met de koffiebranderij begonnen. Hij brandde de bonen in de kelder, zij verkocht ze op het gelijkvloers. In de jaren ’50 kwam ook de gelagzaal erbij, en dat Salon du Café was meteen een schot in de roos. Ook de eerste Turkse en Noord-Afrikaanse arbeidsmigranten voelden zich hier direct welkom. En dat woord Mokabon? Moest dat niet met twee k’s? Neen, het is gewoon een korte Italiaanse manier om ‘goeie koffie’ te zeggen. In Verona is er bijvoorbeeld ook een Mokabon.
De eerste wissel van de wacht kwam er in 1978. Vanaf 1991 was het aan koffiebrander Tom Duran en uitbaatster Christine Berth. Zij bleef meer dan 30 jaar het gezicht van de Mokabon. En wie met een bang hartje naar de toekomst keek, die werd in 2023 gerustgesteld. Grace Ishiekwene, de dochter van Christine, en haar lief Quentin Magnette nemen de schoonste koffiezaak van Gent over. Ze hebben het beloofd: ook voor de komende jaren geen latte art in uw donkerbruine kop koffie.
Mokabon: Barista, wadèsda?
Echtgenote en zoon van oprichter Erminio Mazzaro achter de bar, jaren 1960
Uit privécollectie Sandra Mazzaro
U bevindt zich bij handelaars Grace en Quentin
Vraag een Gentenaar naar zijn favoriete koffiehuis en de kans is groot dat het antwoord Mokabon zal zijn. De zaak is een ambachtelijke koffiebranderij waar je ter plekke koffie en thee kan drinken, maar ook koffie (zowel volle bonen als gemalen) kan kopen voor thuis. Sinds 1991 zetten ze in op duurzame en eerlijke koffiebonen die het label van de Efico Foundation dragen. De zaak werd recent overgenomen door de dochter des huizes, dus verderzetting is verzekerd.
Adres: Donkersteeg 35
mokabon.be
Opgericht in: 1937
Waarom staken we vroeger kousen in brand?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Kwesto Juwelen (Walpoortstraat 20) of, als je niet op pad bent, via deze link
Kent ge die van Moby in dat klein steegske?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij DreamCATchers (Schepenhuisstraat 17) of, als je niet op pad bent, via deze link
Voor wandelaars: QR-codes spotten en scannen
De leukste manier om 1000 jaar Gentsekoop te beleven is de 25 Gentse locaties van ons project zelf ontdekken.
- Spot een QR-code verspreid over Gent in etalages van lokale handelaars.
- Lees de QR-code in met je smartphone, je kan het verhaal lezen en de handelaar leren kennen.
- In de rubriek Hier dichtbij kies je een vitrine in de buurt met je volgende verhaal.
Het magazine
- Wil je alle handelaars, alle beelden en vooral de 25 opmerkelijke Gentse verhalen samen gebundeld? Stap dan eens binnen bij een deelnemende handelaar en vraag je gratis exemplaar van het magazine.
- Benieuwd naar ons magazine 1000 jaar Gentsekoop? Download hier de PDF-versie
- Zorg dat je jouw exemplaar van deze special te pakken krijgt, en bezoek zeker eens een deelnemende handelaar. Merci voor uwe Gentsekoop!
Alle verhalen
Ga naar het online overzicht van alle verhalen en handelaars
Win een waardebon bij een deelnemende handelaar
- Bezoek één van de 25 handelaars op de 1000 jaar Gentsekoop wandelroute
- Neem een leuke selfie met het 1000 jaar Gentsekoop etalagebord
- Deel je foto op Instagram en tag @gentsekoop
Gentsekoop – Kopen bij lokale Gentse handelaars
Snuister je graag in kleine boetieks? Hou je van lokaal? Wij ook. Gentsekoop promoot kopen bij lokale Gentse handelaars en geeft hen de aandacht die ze verdienen. Het is opgericht door Mieke Van Steenkiste, Barbara Symons en Evelien Bogaert. Wil jij je zaak in de kijker zetten of meer lokaal shoppen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.
Bij Mie-time (Mieke) kan je terecht voor tufting workshops en je kan er ook een gepersonaliseerd tapijtje laten maken.
Curiosa & co (Evelien) is een betaalbaar juwelen en hebbedingen winkeltje in een van de wijste buurten van Gent - de Nederkouter.
De Collectie van de Gentenaar (CoGent)
Beelden vinden bij de verhalen, het is geen gemakkelijke klus! Gelukkig is er de Collectie van de Gentenaar. Het project ‘Collectie van de Gentenaar’ geeft subsidie aan 13 projecten. Ook Gentsekoop is voor die subsidie, het Cocreatiefonds, geselecteerd. Het Cocreatiefonds ondersteunt projecten die zelf op creatieve of technologische wijze aan de slag gaan met het gedigitaliseerd erfgoed. Zo hebben ook wij ons projectidee werkelijkheid kunnen maken.
Op data.collectie.gent ontdek je een selectie van al meer dan 70.000 stukken, foto’s, geluidsfragmenten, … uit de collecties van STAM, Design Museum Gent, Industriemuseum, Huis van Alijn, Archief Gent en persoonlijke collecties van Gentenaars. Via de CoGent-box, een rondreizende digitale belevingsruimte, werden die collecties en verhalen tot in de Gentse wijken gebracht.
De ‘Collectie van de Gentenaar’ is een initiatief van de Stad Gent, Design Museum Gent en District09 samen met STAM, Huis van Alijn, Industriemuseum Gent, UGent, Inuits, Fisheye, Chase Creative, Meemoo, Studio Dott en iDROPS. Het wordt mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het initiatief Urban Innovative Actions (UIA) en de Vlaamse Overheid.
Merci!
Zonder de hulp en steun van de volgende mensen en instellingen hadden we dit project niet kunnen realiseren:
Collectie van de Gentenaar, District 09, Huis van Alijn, Archief Gent, Monumentenzorg Gent, STAM, Industriemuseum, Liberaal Archief Gent, en DSMG
Suzy De Laere, Rudolf van der Ven, Tim Van Achte, Jon Van Speybroeck, Guido Everaert, Bruno Mulier, David Slosse, Dirk Panier, Ryan Stevens, Tine Decosemaker, Sam Donvil, Nele Samyn, Diederik Decroix, Koen Vromman, Annelies Droesbeke, Jasmin Mazarine De Waele en alle deelnemende handelaars.
Wil je graag meer te weten komen over andere Gentse huizen van vertrouwen, lees dan zeker het boek De Voortzetting, geschreven door David Slosse en met prachtige foto’s door Dirk Panier. Gemaakt uit liefde voor Gent. ISBN 9789090312095
Geen dieren zijn geschaad bij het maken van deze productie.
Ook niet schaap André, de vliegende reporter van Gentsekoop die zich vastbeet en het terrein op ging om de beste Gentsekoop verhalen te verzamelen.
Integendeel, we hebben Mie-time al gevraagd om van z’n wol een mooi tapijtje te maken.
Merci voor uwe Gentsekoop!
Barbara, Mieke en Evelien