1000 jaar Gentsekoop
Ik kwam eens Moby tegen in een steegske
De Schepenhuisstraat tussen het stadhuis en de Onderstraat. In dat onooglijke achterafstraatje heeft wereldster Moby ooit een kleine galerij uitgekozen om zijn foto’s te tonen. Enfin, uitgekozen — de galerij is er speciaal voor opgericht. Dit is een petite histoire over twee ambitieuze Gentenaars die plots mochten meespelen met de grote jongens.
We schrijven voorjaar 2011. Fotograaf Wouter Van Vaerenbergh en journalist Ben Van Alboom krijgen de vraag of ze geen plek weten waar Moby zijn fotoproject Destroyed kan komen voorstellen. Destroyed, dat was een reeks foto’s die de muzikant had gemaakt op wereldtournee, vooral van desolate stedelijke plekken. Beelden zonder groupies dus, want Moby was (en is) niet dat soort van rockster.
In al hun naïviteit gingen Wouter en Ben met hun vraag aankloppen bij verschillende Gentse musea en galeries, maar die toonden allemaal zero interesse. Een popster die zelf foto’s maakt? ’t Zal wel! Nu, ze kenden de New Yorker persoonlijk, want ze hadden hem zelf voordien al gefotografeerd voor hun eigen muzikale fotoproject Angels & Ghosts.
Het was Gent en het was Moby, dus daar moest een feestje van komen.
En zo kregen de jonge Gentenaars de peper in hun gat. Ze lieten Moby weten dat ze het dan maar zelf gingen doen in hun eigen galerij. Alles in orde, zaak beklonken. Klein detail: er was geen galerij. Vage plannen, dat wel, maar die moesten nu heel concreet worden — en rap. Op de benedenverdieping van Ben zijn huis, waar nu de katten van Dreamcatchers wonen, richtten ze aan een rotvaart de A&Gallery op.
Het waren mini-Gentse Feesten toen ze de deuren van de galerij opensmeten. In aanwezigheid van Moby uiteraard, die nadien ook nog een dj-set heeft gespeeld om de hoek, in de middeleeuwse kelder van het NH Hotel. En zoals te verwachten viel, bleek die tien keer te klein voor iemand van zijn kaliber. Mensen stonden het blokske rond aan te schuiven, en wie binnen is geraakt, is bezweet van kop tot teen buitengekomen.
Moby
Moby op de trap van A&Gallery in 2011
Uit privécollecties
Beeld van op de trap van A&Gallery (nieuwsblad.be)
U bevindt zich bij handelaars Evelyne en Larissa
Bij DreamCATchers help jij mee om katten die al lang in het asiel of opvang zaten, te socialiseren. Door jouw bezoek aan het café krijgen de katten terug vertrouwen in mensen waardoor ze stilaan kunnen openbloeien. Dat geeft hen meer kans om uiteindelijk hun droomthuis te vinden. Naast ons poezenadoptiecafé kan je ook terecht in onze shop waar je alles kan vinden voor jouw kat. Oh, vergeet zeker niet te reserveren als je zeker wil zijn van een plaatsje in het café.
Adres: Schepenhuisstraat 17
wearedreamcatchers.be
Opgericht in: 2016
Mokabon, moet dat niet met twee k’s?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Mokabon (Donkersteeg 35) of, als je niet op pad bent, via deze link
Mag ik één hardstalen bolverzonken nagel alstublieft?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Huis Decoene-Simons (Sluizeken 17) of, als je niet op pad bent, via deze link
Voor wandelaars: QR-codes spotten en scannen
De leukste manier om 1000 jaar Gentsekoop te beleven is de 25 Gentse locaties van ons project zelf ontdekken.
- Spot een QR-code verspreid over Gent in etalages van lokale handelaars.
- Lees de QR-code in met je smartphone, je kan het verhaal lezen en de handelaar leren kennen.
- In de rubriek Hier dichtbij kies je een vitrine in de buurt met je volgende verhaal.
Het magazine
- Wil je alle handelaars, alle beelden en vooral de 25 opmerkelijke Gentse verhalen samen gebundeld? Stap dan eens binnen bij een deelnemende handelaar en vraag je gratis exemplaar van het magazine.
- Benieuwd naar ons magazine 1000 jaar Gentsekoop? Download hier de PDF-versie
- Zorg dat je jouw exemplaar van deze special te pakken krijgt, en bezoek zeker eens een deelnemende handelaar. Merci voor uwe Gentsekoop!
Alle verhalen
Ga naar het online overzicht van alle verhalen en handelaars
Win een waardebon bij een deelnemende handelaar
- Bezoek één van de 25 handelaars op de 1000 jaar Gentsekoop wandelroute
- Neem een leuke selfie met het 1000 jaar Gentsekoop etalagebord
- Deel je foto op Instagram en tag @gentsekoop
Gentsekoop – Kopen bij lokale Gentse handelaars
Snuister je graag in kleine boetieks? Hou je van lokaal? Wij ook. Gentsekoop promoot kopen bij lokale Gentse handelaars en geeft hen de aandacht die ze verdienen. Het is opgericht door Mieke Van Steenkiste, Barbara Symons en Evelien Bogaert. Wil jij je zaak in de kijker zetten of meer lokaal shoppen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.
Bij Mie-time (Mieke) kan je terecht voor tufting workshops en je kan er ook een gepersonaliseerd tapijtje laten maken.
Curiosa & co (Evelien) is een betaalbaar juwelen en hebbedingen winkeltje in een van de wijste buurten van Gent - de Nederkouter.
De Collectie van de Gentenaar (CoGent)
Beelden vinden bij de verhalen, het is geen gemakkelijke klus! Gelukkig is er de Collectie van de Gentenaar. Het project ‘Collectie van de Gentenaar’ geeft subsidie aan 13 projecten. Ook Gentsekoop is voor die subsidie, het Cocreatiefonds, geselecteerd. Het Cocreatiefonds ondersteunt projecten die zelf op creatieve of technologische wijze aan de slag gaan met het gedigitaliseerd erfgoed. Zo hebben ook wij ons projectidee werkelijkheid kunnen maken.
Op data.collectie.gent ontdek je een selectie van al meer dan 70.000 stukken, foto’s, geluidsfragmenten, … uit de collecties van STAM, Design Museum Gent, Industriemuseum, Huis van Alijn, Archief Gent en persoonlijke collecties van Gentenaars. Via de CoGent-box, een rondreizende digitale belevingsruimte, werden die collecties en verhalen tot in de Gentse wijken gebracht.
De ‘Collectie van de Gentenaar’ is een initiatief van de Stad Gent, Design Museum Gent en District09 samen met STAM, Huis van Alijn, Industriemuseum Gent, UGent, Inuits, Fisheye, Chase Creative, Meemoo, Studio Dott en iDROPS. Het wordt mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het initiatief Urban Innovative Actions (UIA) en de Vlaamse Overheid.
Merci!
Zonder de hulp en steun van de volgende mensen en instellingen hadden we dit project niet kunnen realiseren:
Collectie van de Gentenaar, District 09, Huis van Alijn, Archief Gent, Monumentenzorg Gent, STAM, Industriemuseum, Liberaal Archief Gent, en DSMG
Suzy De Laere, Rudolf van der Ven, Tim Van Achte, Jon Van Speybroeck, Guido Everaert, Bruno Mulier, David Slosse, Dirk Panier, Ryan Stevens, Tine Decosemaker, Sam Donvil, Nele Samyn, Diederik Decroix, Koen Vromman, Annelies Droesbeke, Jasmin Mazarine De Waele en alle deelnemende handelaars.
Wil je graag meer te weten komen over andere Gentse huizen van vertrouwen, lees dan zeker het boek De Voortzetting, geschreven door David Slosse en met prachtige foto’s door Dirk Panier. Gemaakt uit liefde voor Gent. ISBN 9789090312095
Geen dieren zijn geschaad bij het maken van deze productie.
Ook niet schaap André, de vliegende reporter van Gentsekoop die zich vastbeet en het terrein op ging om de beste Gentsekoop verhalen te verzamelen.
Integendeel, we hebben Mie-time al gevraagd om van z’n wol een mooi tapijtje te maken.
Merci voor uwe Gentsekoop!
Barbara, Mieke en Evelien