1000 jaar Gentsekoop
De Roste Wasser van de rosse buurt
Op de meeste foto’s die bewaard zijn van Ernest De Vriendt staat hij te pronken met een wilde witte haardos, maar hij was wel degelijk knalrost in zijn jonge jaren. Dat hij een zekere voorliefde had voor de meiskes van plezier zal ook wel bijgedragen hebben tot zijn bijnaam ‘Roste Wasser’. Een volksfiguur gelijk ze ze niet meer maken.
Ernest De Vriendt (1879-1955) had zijn wasserij in de Schoolstraat, dichtbij de Dampoort. Maar zijn favoriete clientèle woonde en werkte elders in Gent: in het glazen straatje. Daar ging de Roste Wasser van deur tot deur om de fijne kanten lingerie op te halen, om ze dan later weer proper gewassen af te geven. En wie hij onderweg tegenkwam, tussen de Dampoort en de Zuid, die mocht eens in zijn mand kijken. Tegen betaling van een paar roste centjes, wel te verstaan. “Wie geeft is mijne vriend!”
De Roste Wasser was zelf vooral een dierenvriend. Met zijn konijn, een Vlaamse Reus, won hij een schoonheidswedstrijd, maar het erelintje droeg hij liever zelf. Met zijn geit Lieske nam hij graag de tram, en hij gêneerde zich vooral niet om op de dure plaatsen te gaan zitten. Tegen zijn kippen was de Roste nogal streng tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als een Feldwebel liep hij hen toen te commanderen in het Duits.
Vive la liberté! En wie geeft is mijne vriend!
“Vive la liberté!” was zijn leuze, en die liet hij te pas en te onpas horen. Enfin, vooral te onpas, bijvoorbeeld toen hij marcherende Duitsers passeerde. Een beetje later stond de Gentse afdeling van de Gestapo aan zijn deur om hem op te pakken. De Roste, die niet van gisteren was, had voor de gelegenheid een pitteleer en een hoge hoed aangedaan. Op het bureel deed hij zich strategisch nog een stukje zotter voor dan hij was. De ondervragers kregen er kop noch staart aan en lieten hem dan maar vertrekken…
Het was hem menens, met die vrijheid. “Vive la Liberté” stond zelfs op het naambord aan zijn wasserette. Vanwege die anarchistische inslag — gemengd met een echte losse vijs — kon hij in Gent op veel sympathie rekenen, en na zijn dood in 1955 kreeg hij een mythische status. Romain Deconinck en Freek Neirynck schreven een toneelstuk over zijn leven, De Gentenaar publiceerde er een strip over, en het Huis van Alijn heeft nog altijd een pop van de Roste Wasser in haar collectie. Inclusief de mand met lingerie.
Pop van De Roste Wasser
Uit de Huis van Alijn collectie
Ontdek dit object in de online Collectie van de Gentenaar
U bevindt zich bij handelaar Marieke
Eva’s Appel is één van de mooiste lingeriewinkels van Gent. Jong, kleurrijk, betaalbaar, en soms een beetje stout. Je vindt er een ruim aanbod lingerie en badmode van A- tot I-cup, van een Europese omtrek 65 tot 100. Eva’s Appel biedt lingerie, badmode en nachtmode voor alle moderne vrouwen, want iedereen wil mooi op het strand of tussen de lakens verschijnen. Laat je verleiden en bijt in de appel!
Adres: Dampoortstraat 32
evasappel.be
Opgericht in: 2016
Vraag: zou Bayram ooit slapen?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Fruitco (Kammerstraat 3) of, als je niet op pad bent, via deze link
Hoe lang ruikt het hier al naar vers brood?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Brood en banket Filip en Sofie (Antwerpsesteenweg 17) of, als je niet op pad bent, via deze link
Voor wandelaars: QR-codes spotten en scannen
De leukste manier om 1000 jaar Gentsekoop te beleven is de 25 Gentse locaties van ons project zelf ontdekken.
- Spot een QR-code verspreid over Gent in etalages van lokale handelaars.
- Lees de QR-code in met je smartphone, je kan het verhaal lezen en de handelaar leren kennen.
- In de rubriek Hier dichtbij kies je een vitrine in de buurt met je volgende verhaal.
Het magazine
- Wil je alle handelaars, alle beelden en vooral de 25 opmerkelijke Gentse verhalen samen gebundeld? Stap dan eens binnen bij een deelnemende handelaar en vraag je gratis exemplaar van het magazine.
- Benieuwd naar ons magazine 1000 jaar Gentsekoop? Download hier de PDF-versie
- Zorg dat je jouw exemplaar van deze special te pakken krijgt, en bezoek zeker eens een deelnemende handelaar. Merci voor uwe Gentsekoop!
Alle verhalen
Ga naar het online overzicht van alle verhalen en handelaars
Win een waardebon bij een deelnemende handelaar
- Bezoek één van de 25 handelaars op de 1000 jaar Gentsekoop wandelroute
- Neem een leuke selfie met het 1000 jaar Gentsekoop etalagebord
- Deel je foto op Instagram en tag @gentsekoop
Gentsekoop – Kopen bij lokale Gentse handelaars
Snuister je graag in kleine boetieks? Hou je van lokaal? Wij ook. Gentsekoop promoot kopen bij lokale Gentse handelaars en geeft hen de aandacht die ze verdienen. Het is opgericht door Mieke Van Steenkiste, Barbara Symons en Evelien Bogaert. Wil jij je zaak in de kijker zetten of meer lokaal shoppen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.
Bij Mie-time (Mieke) kan je terecht voor tufting workshops en je kan er ook een gepersonaliseerd tapijtje laten maken.
Curiosa & co (Evelien) is een betaalbaar juwelen en hebbedingen winkeltje in een van de wijste buurten van Gent - de Nederkouter.
De Collectie van de Gentenaar (CoGent)
Beelden vinden bij de verhalen, het is geen gemakkelijke klus! Gelukkig is er de Collectie van de Gentenaar. Het project ‘Collectie van de Gentenaar’ geeft subsidie aan 13 projecten. Ook Gentsekoop is voor die subsidie, het Cocreatiefonds, geselecteerd. Het Cocreatiefonds ondersteunt projecten die zelf op creatieve of technologische wijze aan de slag gaan met het gedigitaliseerd erfgoed. Zo hebben ook wij ons projectidee werkelijkheid kunnen maken.
Op data.collectie.gent ontdek je een selectie van al meer dan 70.000 stukken, foto’s, geluidsfragmenten, … uit de collecties van STAM, Design Museum Gent, Industriemuseum, Huis van Alijn, Archief Gent en persoonlijke collecties van Gentenaars. Via de CoGent-box, een rondreizende digitale belevingsruimte, werden die collecties en verhalen tot in de Gentse wijken gebracht.
De ‘Collectie van de Gentenaar’ is een initiatief van de Stad Gent, Design Museum Gent en District09 samen met STAM, Huis van Alijn, Industriemuseum Gent, UGent, Inuits, Fisheye, Chase Creative, Meemoo, Studio Dott en iDROPS. Het wordt mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het initiatief Urban Innovative Actions (UIA) en de Vlaamse Overheid.
Merci!
Zonder de hulp en steun van de volgende mensen en instellingen hadden we dit project niet kunnen realiseren:
Collectie van de Gentenaar, District 09, Huis van Alijn, Archief Gent, Monumentenzorg Gent, STAM, Industriemuseum, Liberaal Archief Gent, en DSMG
Suzy De Laere, Rudolf van der Ven, Tim Van Achte, Jon Van Speybroeck, Guido Everaert, Bruno Mulier, David Slosse, Dirk Panier, Ryan Stevens, Tine Decosemaker, Sam Donvil, Nele Samyn, Diederik Decroix, Koen Vromman, Annelies Droesbeke, Jasmin Mazarine De Waele en alle deelnemende handelaars.
Wil je graag meer te weten komen over andere Gentse huizen van vertrouwen, lees dan zeker het boek De Voortzetting, geschreven door David Slosse en met prachtige foto’s door Dirk Panier. Gemaakt uit liefde voor Gent. ISBN 9789090312095
Geen dieren zijn geschaad bij het maken van deze productie.
Ook niet schaap André, de vliegende reporter van Gentsekoop die zich vastbeet en het terrein op ging om de beste Gentsekoop verhalen te verzamelen.
Integendeel, we hebben Mie-time al gevraagd om van z’n wol een mooi tapijtje te maken.
Merci voor uwe Gentsekoop!
Barbara, Mieke en Evelien