1000 jaar Gentsekoop
Manneke Pis, ereburger van Gent
Het Brusselse exemplaar laten we aan de toeristen over. Maar wat is het verhaal achter ons eigen Gentse Manneke Pis? Er doen veel verhalen de ronde over dat bronzen pagadderke boven de deur van Kraanlei 17. Maar dat het iets met leer te maken heeft, daar is een beetje uitleg bij nodig.
Eerst de feiten. Ons Manneke is jonger dan zijn broertje in Brussel (dat van 1619 dateert) en hij heeft nooit geplast. Deze jongen houdt trouwens zijn pietje niet vast, maar houdt wel ondeugend zijn hemd omhoog. Vermoedelijk kwam die van ons er in de 18de eeuw. Het origineel was een stenen exemplaar, dat in de preutse 19de eeuw zelfs een stenen vijgeblad aangemeten kreeg. In 1965 waaide het beeldje van de gevel, om in 1980 vervangen te worden door het bronzen exemplaar van vandaag.
Maar wat staat hij daar te doen? Een eerste theorie noemt de wijnhandel die vroeger in dat pand op de Kraanlei zat. Ondeugende flashende jongetjes worden namelijk geassocieerd met Bacchus, de Romeinse god van de wijn en liederlijk plezier. Er zijn verschillende klassieke taferelen teruggevonden met soortgelijke figuurtjes en ook in het British Museum staat er eentje. Maar niet iedereen gelooft die theorie.
Plassen was een job, en dit beeldje was misschien gewoon een eerbetoon aan de kleuters van dienst
Het Gentse exemplaar zou wel eens een heel eigen geschiedenis kunnen hebben. Het Patershol was eeuwenlang een buurt waar de Gentse leerlooiers actief waren. De naam Plotersgracht verwijst daar nog naar: de ploters waren de mannen die met een schraapijzer restjes vet en haar van de huiden verwijderden. En een gracht lag daar wel degelijk ook. Water was essentieel bij het looien. Ook de Huidevettershoek langs het water van de Krook was vroeger een centrum van de leernijverheid.
Maar nu komt het: alvorens je aan de echte lederbewerking kon beginnen, moesten de huiden worden geweekt. Dat gebeurde in een bad gevuld met water, kalk, boomschors, mest en… urine. De ammoniak die daarin zit, helpt namelijk om de stugge huiden soepel te maken. Daar was veel zuivere urine voor nodig, en we weten dat die opgehaald werd bij de kinderen in de buurt. Met andere woorden: plassen was een job, en dit beeldje was misschien gewoon een eerbetoon aan de kleuters van dienst.
Nog een laatste weetje: in 2014 kreeg ons manneke gezelschap. De tweeling Lena en Luna flankeren hem nu. De meisjes met open benen hebben wel een wateraansluiting gekregen, dus als het nodig is, kan er nu ook aan de Kraanlei geplast worden. Girl power!
Kermisfoto van Manneken Pis
Uit de Huis van Alijn collectie
Ontdek dit object in de online Collectie van de Gentenaar
U bevindt zich bij handelaar Stanny
Métier-Reyné is een meer dan 20 jaar oude speciaalzaak met een uitgebreid assortiment lederwaren, schapenvachten, tapijten, koeienhuiden, warme wollen plaids, schoenen en pantoffels. De laatste jaren is hun assortiment uitgebreid met vele mooie geschenkartikelen en artisanale producten van Europese origine en ver daarbuiten zoals Ierse houten kapblokken, Britse plaids, Amerikaanse geurkaarsen en Australische Bluntstone Boots.
Adres: Nederkouter 121
metier-reyne.com
Opgericht in: 1998
Wat was het eerste Gentse platenlabel?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Vynilla / Vin Il Y A (Sint-Kwintensberg 38) of, als je niet op pad bent, via deze link
De Ketelvest. Euh, welke ketel? Welke vest?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Bell Fix (Ketelpoort 2) of, als je niet op pad bent, via deze link
Voor wandelaars: QR-codes spotten en scannen
De leukste manier om 1000 jaar Gentsekoop te beleven is de 25 Gentse locaties van ons project zelf ontdekken.
- Spot een QR-code verspreid over Gent in etalages van lokale handelaars.
- Lees de QR-code in met je smartphone, je kan het verhaal lezen en de handelaar leren kennen.
- In de rubriek Hier dichtbij kies je een vitrine in de buurt met je volgende verhaal.
Het magazine
- Wil je alle handelaars, alle beelden en vooral de 25 opmerkelijke Gentse verhalen samen gebundeld? Stap dan eens binnen bij een deelnemende handelaar en vraag je gratis exemplaar van het magazine.
- Benieuwd naar ons magazine 1000 jaar Gentsekoop? Download hier de PDF-versie
- Zorg dat je jouw exemplaar van deze special te pakken krijgt, en bezoek zeker eens een deelnemende handelaar. Merci voor uwe Gentsekoop!
Alle verhalen
Ga naar het online overzicht van alle verhalen en handelaars
Win een waardebon bij een deelnemende handelaar
- Bezoek één van de 25 handelaars op de 1000 jaar Gentsekoop wandelroute
- Neem een leuke selfie met het 1000 jaar Gentsekoop etalagebord
- Deel je foto op Instagram en tag @gentsekoop
Gentsekoop – Kopen bij lokale Gentse handelaars
Snuister je graag in kleine boetieks? Hou je van lokaal? Wij ook. Gentsekoop promoot kopen bij lokale Gentse handelaars en geeft hen de aandacht die ze verdienen. Het is opgericht door Mieke Van Steenkiste, Barbara Symons en Evelien Bogaert. Wil jij je zaak in de kijker zetten of meer lokaal shoppen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.
Bij Mie-time (Mieke) kan je terecht voor tufting workshops en je kan er ook een gepersonaliseerd tapijtje laten maken.
Curiosa & co (Evelien) is een betaalbaar juwelen en hebbedingen winkeltje in een van de wijste buurten van Gent - de Nederkouter.
De Collectie van de Gentenaar (CoGent)
Beelden vinden bij de verhalen, het is geen gemakkelijke klus! Gelukkig is er de Collectie van de Gentenaar. Het project ‘Collectie van de Gentenaar’ geeft subsidie aan 13 projecten. Ook Gentsekoop is voor die subsidie, het Cocreatiefonds, geselecteerd. Het Cocreatiefonds ondersteunt projecten die zelf op creatieve of technologische wijze aan de slag gaan met het gedigitaliseerd erfgoed. Zo hebben ook wij ons projectidee werkelijkheid kunnen maken.
Op data.collectie.gent ontdek je een selectie van al meer dan 70.000 stukken, foto’s, geluidsfragmenten, … uit de collecties van STAM, Design Museum Gent, Industriemuseum, Huis van Alijn, Archief Gent en persoonlijke collecties van Gentenaars. Via de CoGent-box, een rondreizende digitale belevingsruimte, werden die collecties en verhalen tot in de Gentse wijken gebracht.
De ‘Collectie van de Gentenaar’ is een initiatief van de Stad Gent, Design Museum Gent en District09 samen met STAM, Huis van Alijn, Industriemuseum Gent, UGent, Inuits, Fisheye, Chase Creative, Meemoo, Studio Dott en iDROPS. Het wordt mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het initiatief Urban Innovative Actions (UIA) en de Vlaamse Overheid.
Merci!
Zonder de hulp en steun van de volgende mensen en instellingen hadden we dit project niet kunnen realiseren:
Collectie van de Gentenaar, District 09, Huis van Alijn, Archief Gent, Monumentenzorg Gent, STAM, Industriemuseum, Liberaal Archief Gent, en DSMG
Suzy De Laere, Rudolf van der Ven, Tim Van Achte, Jon Van Speybroeck, Guido Everaert, Bruno Mulier, David Slosse, Dirk Panier, Ryan Stevens, Tine Decosemaker, Sam Donvil, Nele Samyn, Diederik Decroix, Koen Vromman, Annelies Droesbeke, Jasmin Mazarine De Waele en alle deelnemende handelaars.
Wil je graag meer te weten komen over andere Gentse huizen van vertrouwen, lees dan zeker het boek De Voortzetting, geschreven door David Slosse en met prachtige foto’s door Dirk Panier. Gemaakt uit liefde voor Gent. ISBN 9789090312095
Geen dieren zijn geschaad bij het maken van deze productie.
Ook niet schaap André, de vliegende reporter van Gentsekoop die zich vastbeet en het terrein op ging om de beste Gentsekoop verhalen te verzamelen.
Integendeel, we hebben Mie-time al gevraagd om van z’n wol een mooi tapijtje te maken.
Merci voor uwe Gentsekoop!
Barbara, Mieke en Evelien