1000 jaar Gentsekoop
De pot verwijt de ketel
Het water heet de Ketelvaart, de straat de Ketelvest, de brug de Ketelbrug, het pleintje de Ketelpoort. We zijn mee, hier is iets met ketels. Maar er zijn weinig plaatsnamen in Gent waar zoveel tegenstrijdige verklaringen voor zijn. Zet u schrap voor een rondje ethymologie.
Dampoort, Heuvelpoort, Keizerpoort: die plaatsnamen op de kleine ring verwijzen allemaal naar de oude stadspoorten die afgebroken zijn in 1860. Maar lang daarvóór, toen Gent nog een stuk kleiner was dan de Ring, stonden er al oudere middeleeuwse poorten in de binnenstad. Dat waren bijvoorbeeld de Zandpoort, de Braempoort en deze hier, de Ketelpoort. Er blijft geen steen van over, maar ooit stond die er dus wel degelijk.
Die middeleeuwse poorten hadden een cilindrische vorm met een bizar rond dak dat er een beetje uitzag als een handvat op een deksel. (In een piepklein detail op de achterpanelen van het Lam Gods zie je er trouwens zo eentje.) Vandaar de eerste mogelijke verklaring van de naam: Ketelpoort. Hmm. Goed geprobeerd, maar ook de andere poorten hadden die vorm, dus waarom was enkel deze dan de ketelpoort?
Een poortgebouw, een draaikolk of een blikken doos: beslis maar zelf over die Ketelvest.
Een tweede, meer plausibele verklaring, ligt in het water. Aan het oude gerechtshof komt de Ketelvest namelijk uit in de Leie. Volgens de overlevering zorgde dat voor heel woelige stroming, wat bijzonder gevaarlijk was voor wie er per ongeluk inviel. Het kolkte daar zoals in een kokende pot waar je niet levend uitkwam — oftewel: je ‘vloog er in de ketel’.
Nog een derde, om het af te leren. Aan het andere uiteinde van de Ketelvest ligt de Waalse Krook, waar vandaag de bibliotheek en het Wintercircus staan. Dat is een scherpe bocht, die niet zonder gevaar was voor de vele schippers die destijds de Gentse binnenwateren op moesten varen.
Om makkelijker te manoeuvreren maakten ze kabels vast aan de meerpalen in de bocht. Vanop de boot zelf is dat niet evident, dus ze kregen assistentie. Gentse straatjochies assisteerden om beurten de schippers die hen de meertouwen toewierpen. Maar voor wat hoort wat: de jongens gooiden daarna een blikken trommel naar de schipper. Die ving hem op, stak er wat centjes in en keilde ‘het keteltje’ terug. De feiten kloppen zeker, daar zijn zelfs nog ooggetuigen van. Maar of de naam Ketelvest daarvan komt? U beslist.
Gent: Ketelvest en Ketelbrug, circa 1894?
Werken aan de Ketelvest en Ketelbrug, op een zeldzaam oude foto uit 1894. Rechts het Oude Gerechtsgebouw.
Uit de Archief Gent collectie
Ontdek dit object in de online Collectie van de Gentenaar
U bevindt zich bij handelaar Huguette
Is je toestel kapot? Maak je geen zorgen, Bell Fix is een professionele hersteldienst voor smartphone, tablet, Macbook en computer. Naast herstellingen kan je er ook terecht voor de aankoop van elektronica van de volgende merken: iPhone, Samsung, Huawei, Motorola, Oppo, Xiaomi, Oneplus, Nokia, LG, HTC en Sony. Je kan binnen met of zonder afspraak en kleinere reparaties als schermherstellingen kunnen meestal onmiddellijk gebeuren terwijl je wacht. Sowieso is het nakijken van je toestel gratis.
Adres: Ketelpoort 2
bellfix.be
Opgericht in: 2015
Waarom heeft Gent een Manneke Pis?Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Métier-Reyné (Nederkouter 121) of, als je niet op pad bent, via deze link
Ge moet geen zakske geven!Het verhaal hierachter? Dat ontdek je bij Madame Panier (Brabantdam 58) of, als je niet op pad bent, via deze link
Voor wandelaars: QR-codes spotten en scannen
De leukste manier om 1000 jaar Gentsekoop te beleven is de 25 Gentse locaties van ons project zelf ontdekken.
- Spot een QR-code verspreid over Gent in etalages van lokale handelaars.
- Lees de QR-code in met je smartphone, je kan het verhaal lezen en de handelaar leren kennen.
- In de rubriek Hier dichtbij kies je een vitrine in de buurt met je volgende verhaal.
Het magazine
- Wil je alle handelaars, alle beelden en vooral de 25 opmerkelijke Gentse verhalen samen gebundeld? Stap dan eens binnen bij een deelnemende handelaar en vraag je gratis exemplaar van het magazine.
- Benieuwd naar ons magazine 1000 jaar Gentsekoop? Download hier de PDF-versie
- Zorg dat je jouw exemplaar van deze special te pakken krijgt, en bezoek zeker eens een deelnemende handelaar. Merci voor uwe Gentsekoop!
Alle verhalen
Ga naar het online overzicht van alle verhalen en handelaars
Win een waardebon bij een deelnemende handelaar
- Bezoek één van de 25 handelaars op de 1000 jaar Gentsekoop wandelroute
- Neem een leuke selfie met het 1000 jaar Gentsekoop etalagebord
- Deel je foto op Instagram en tag @gentsekoop
Gentsekoop – Kopen bij lokale Gentse handelaars
Snuister je graag in kleine boetieks? Hou je van lokaal? Wij ook. Gentsekoop promoot kopen bij lokale Gentse handelaars en geeft hen de aandacht die ze verdienen. Het is opgericht door Mieke Van Steenkiste, Barbara Symons en Evelien Bogaert. Wil jij je zaak in de kijker zetten of meer lokaal shoppen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.
Bij Mie-time (Mieke) kan je terecht voor tufting workshops en je kan er ook een gepersonaliseerd tapijtje laten maken.
Curiosa & co (Evelien) is een betaalbaar juwelen en hebbedingen winkeltje in een van de wijste buurten van Gent - de Nederkouter.
De Collectie van de Gentenaar (CoGent)
Beelden vinden bij de verhalen, het is geen gemakkelijke klus! Gelukkig is er de Collectie van de Gentenaar. Het project ‘Collectie van de Gentenaar’ geeft subsidie aan 13 projecten. Ook Gentsekoop is voor die subsidie, het Cocreatiefonds, geselecteerd. Het Cocreatiefonds ondersteunt projecten die zelf op creatieve of technologische wijze aan de slag gaan met het gedigitaliseerd erfgoed. Zo hebben ook wij ons projectidee werkelijkheid kunnen maken.
Op data.collectie.gent ontdek je een selectie van al meer dan 70.000 stukken, foto’s, geluidsfragmenten, … uit de collecties van STAM, Design Museum Gent, Industriemuseum, Huis van Alijn, Archief Gent en persoonlijke collecties van Gentenaars. Via de CoGent-box, een rondreizende digitale belevingsruimte, werden die collecties en verhalen tot in de Gentse wijken gebracht.
De ‘Collectie van de Gentenaar’ is een initiatief van de Stad Gent, Design Museum Gent en District09 samen met STAM, Huis van Alijn, Industriemuseum Gent, UGent, Inuits, Fisheye, Chase Creative, Meemoo, Studio Dott en iDROPS. Het wordt mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het initiatief Urban Innovative Actions (UIA) en de Vlaamse Overheid.
Merci!
Zonder de hulp en steun van de volgende mensen en instellingen hadden we dit project niet kunnen realiseren:
Collectie van de Gentenaar, District 09, Huis van Alijn, Archief Gent, Monumentenzorg Gent, STAM, Industriemuseum, Liberaal Archief Gent, en DSMG
Suzy De Laere, Rudolf van der Ven, Tim Van Achte, Jon Van Speybroeck, Guido Everaert, Bruno Mulier, David Slosse, Dirk Panier, Ryan Stevens, Tine Decosemaker, Sam Donvil, Nele Samyn, Diederik Decroix, Koen Vromman, Annelies Droesbeke, Jasmin Mazarine De Waele en alle deelnemende handelaars.
Wil je graag meer te weten komen over andere Gentse huizen van vertrouwen, lees dan zeker het boek De Voortzetting, geschreven door David Slosse en met prachtige foto’s door Dirk Panier. Gemaakt uit liefde voor Gent. ISBN 9789090312095
Geen dieren zijn geschaad bij het maken van deze productie.
Ook niet schaap André, de vliegende reporter van Gentsekoop die zich vastbeet en het terrein op ging om de beste Gentsekoop verhalen te verzamelen.
Integendeel, we hebben Mie-time al gevraagd om van z’n wol een mooi tapijtje te maken.
Merci voor uwe Gentsekoop!
Barbara, Mieke en Evelien